Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od potresa

Za 1,3 milijuna radit će se projekti za obnovu tri objekta, među njima i zgrada Gradske uprave

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
10.11.2021.
u 09:00

Sufinancirat će se sredstvima Europske unije

Područni ured Gradske uprave u Vukovarskoj 56, zgrada zagrebačkog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića 1 i stara gradska vijećnica u Ćirilometodskoj 5. Grad bi, prema svemu sudeći, mogao iduće godine početi s cjelovitom sanacijom oštećenja od potresa na ta tri objekta. Raspisali su jučer, naime, natječaj kojim traže tvrtke koje će izraditi projektnu dokumentaciju za konstrukcijsku obnovu triju zgrada.

Otvoren je do 19. studenoga i podijeljen u tri zasebne grupe. To znači da se ponuditelji mogu javiti za izradu dokumentacije za samo jednu zgradu ili pak sve tri. Posao ukupno vrijedi gotovo 1,3 milijuna kuna, od čega je 400.000 kuna namijenjeno za ured na Trnju. Najveći dio “kolača” pak ide za izradu projekta centralne zgrade Gradske uprave, točnije 499.000 kuna, a najmanje, odnosno 390.000, za vijećnicu nedaleko od Markova trga u kojoj se, među ostalim, održavaju i sjednice zagrebačkog parlamenta.

Ponuditelj je, prema uvjetima natječaja, dužan dostaviti objedinjeni troškovnik, konzervatorski elaborat, arhitektonske snimke postojećeg stanja te rezultate istražnih radova na konstrukciji i svojstvima građevine. Drugim riječima, svu svoju dokumentaciju o stanju zgrade za koju se javlja te detaljno razrađen plan njezine rekonstrukcije. Natječaj je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda solidarnosti. Te su zgrade, spomenimo, pregledima statičara nakon prošlogodišnjih potresa procijenjene kao uporabljive. Imale su, primjerice, pukotine na zidovima, stropovima, dimnjacima, stupovima, fasadama...

Prema preporukama arhitekata potrebna je i dubinska analiza stanja te cjelovita rekonstrukcija dijelova koji se pokažu manjkavim. Budući da su zgrade uvrštene u zaštićeno kulturno dobro, obnova bi se trebala odvijati u skladu s konzervatorskim preporukama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije