Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
testirali smo

WiFi na glavnom trgu super, kod fontana 'šteka', na placu u Utrini nema ni crtice

Stela Lechpammer ispitala je kvalitetu besplatne mreže na lokacijama u Zagrebu
Dalibor Urukalović/PIXSELL
06.12.2017.
u 21:52

Oprema se već postavlja na jezeru Bundek, a uskoro će sustav stići i u Zoološki vrt, na veći broj tržnica, neke domove zdravlja...

Na glavnom trgu i u najužem centru radi i iznenađujuće dobro, no na mnogim drugim točkama po gradu javlja se niz problema koji otežavaju, pa i posve onemogućuju korištenje besplatnog bežičnog interneta koji bi u teoriji trebao biti dostupan svima. WiFi hotspotove Zagreb trenutačno ima na 40 lokacija, a u planu su još 32 pristupne točke, pa smo ususret tome provjerili kako mreža ustvari radi i koji su joj nedostaci.

Jednostavna registracija

– Glavni je problem mreže u Zagrebu što ona to i nije u punom smislu te riječi. Prava besplatna WiFi mreža podrazumijeva da vi hodate gradom ili barem jednim njegovim dijelom koji je potpuno pokriven i cijelo vrijeme imate mogućnost surfanja, a ne da postoje točke između kojih su “rupe”. Pa malo jeste spojeni, malo niste – ističe stručnjak za WiFi mreže Valent Turković te dodaje kako je 40 točaka jako malen broj za cijeli centar i s njima se ne može uspostaviti kvalitetna mreža. Za usporedbu, ističe, u Osijeku je 40-ak točaka korišteno samo za pokrivanje jednog kvarta.

No, kada je točka već postavljena, dodaje, treba barem biti kvalitetna. Pravi je primjer za to WiFi na Jelačićevu trgu. Na mrežu “Grad Zagreb” spojili smo se brzo i bez problema te smo odmah mogli surfati. Web stranice otvarale su se za nekoliko sekundi, a test brzine pokazao je 5,41 Mbps za “download” te 4,45 za “upload”.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

– Ma, vidite, ja sa svojim internetom dođem i do 60, a surfam neograničeno, pa se nemam potrebe spajati na WiFi, ali dobro dođe u nuždi – ističe student Ivan Vučković te dodaje kako je to sigurno korisno turistima jer, zna iz iskustva, kad ste u inozemstvu, vječno ste u potrazi za mrežom. Smatra da je pohvalno što je u Zagrebu besplatna i što nije potrebna komplicirana registracija da bi se na nju spojilo, dovoljno je samo prihvatiti uvjete korištenja.

– Ni brzo, ni sporo, čisto solidno za centar grada. To je brzina kojom se bez problema mogu pregledavati čak i videozapisi – kaže pak Valent Turković. Budući da je mreža testirana oko podneva, kada je na trgu bilo puno ljudi, dodaje, to dokazuje da je korištena kvalitetna oprema. Njezina cijena nije ključna, ističe, ali je važna jer o njoj ovisi koliko ljudi mreža “može podnijeti”, a da i dalje bude zadovoljavajuća brzina interneta.

I par metara čini razliku

Osim što oprema mora biti kvalitetna, treba biti postavljena na odgovarajućim lokacijama, što očito nije slučaj u Ulici Hrvatske bratske zajednice, odnosno kod fontana. Povezivanje je ondje išlo jako sporo i bez obzira na to gdje smo stali, nikako nismo uspjeli uhvatiti više od “jedne crtice”, pri čemu je veza stalno pucala tako da nismo uspjeli ni otvoriti neku internetsku stranicu.

– Odašiljač je vjerojatno postavljen na lošem mjestu, nekada samo par metara radi razliku – kaže Turković. Jako je važno, dodaje, i stalno održavanje mreže jer treba paziti da neki odašiljač ne bi zakazao. Tako, primjerice, WiFi mreža “Grad Zagreb” kod Tržnice Utrina uopće nije bila ponuđena za spajanje iako bi ondje trebala postojati. S druge strane, na Kvatriću smo se povezali na mrežu, ali je pritom pisalo da nema internetske veze, što je još jedan od znakova kvara na odašiljaču. Sve su to problemi koje je, smatra stručnjak, potrebno riješiti prije proširenje mreže.     

Pogledajte i video Novi Rotor u Zagrebu...

Komentara 7

IL
ilijan
07:09 07.12.2017.

Zbog čega se to nudi besplatno kad svatko ima preko mobitela puno bržu i sigurniju mrežu.

VI
Vito
09:05 08.12.2017.

Da, pitate se kako onda pišem konetar??? __ Drugi davatelj usluge -- kad jedan ne radi, drugi radi, rijetko rade u isto vrijeme -- Kao nekad kad smo bili dvojnici na "žici", sad smo "dvojnici" na wi-fi i optici

VI
Vito
08:53 08.12.2017.

– kaže Turković. Jako je važno, dodaje, i stalno održavanje mreže ::: A država dobila novce za uništavanje ribraskih brodova pa može zaposliti ribare na krpanju mrež po Zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije