Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mame na ekonomiji

Vrtić na fakultetu: Čuvanjem djece kolega moći će otplatiti studij

vrtic ekonomija
Davor Višnjić/PIXSELL
18.01.2013.
u 10:00

Bolonja ne poznaje termin izvanredni student. Mlade majke koje studiraju prisiljene su se snalaziti na svakojake načine

Kada je Sara Bajlo Cindrić na trećoj godini Ekonomskog fakulteta rodila kćerčicu, nije ni slutila koliko će joj teško biti balansirati između čuvanja djeteta i redovitog pohađanja predavanja. Nakon što je predala papire u lokalni vrtić za upis djeteta te dobila odbijenicu, jedina mogućnost da završi studij bila je pomoć baka i djedova. Uz njih, pomagao je i suprug kad god bi mogao.

Društveno korisno

– Nisam željela uzimati pauzu pa sam se nekako snalazila, ali palo mi je na pamet kako bi bilo idealno da mogu dijete ostaviti negdje u blizini dok sam na predavanju. Osim toga, mnoga predavanja počinju u popodnevnim satima, kada vrtići više ne rade. Usto, činjenica je da postoji velik broj mladih majki koje studiraju, a kako bolonjski proces ne poznaje termin “izvanredni student”, prisiljene su snalaziti se na svakojake načine – rekla je Sara te predložila profesoru Mislavu Anti Omaziću, nositelju kolegija Menadžment promjena, u sklopu kojega studenti moraju osmisliti društveno koristan projekt, da se na fakultetu osnuje igraonica.

– Svidjela mi se ideja, a prepoznao ju je i dekan, pa smo, jer je prošle godine Sara ostala jedina zainteresirana za projekt, a nije mogla sve pokrenuti sama, ideju predočili studentima nižih godina – kazao je profesor Omazić.

Osiguran je i prostor u zgradi fakulteta.

– Želimo omogućiti svim studentima da nesmetano završe fakultet, da ne bi odustajali zato što nemaju gdje ostaviti dijete, što se dosad događalo – istaknuo je prof. Omazić, napomenuvši kako su ideju pozdravili i Ministarstvo obrazovanja te Vladin ured za ljudska prava.

Plan je da se igraonica pokrene u sklopu Ekonomskog fakulteta, a potom proširi i na ostale fakultete. Za pokretanje projekta prijavilo se osmero studenata, a preostalo im je samo da igraonicu opreme.

Može se volontirati

– To ćemo učiniti do kraja semestra, a početkom iduće godine igraonicu bismo otvorili. Na našem fakultetu studenti otplaćuju studiranje volontiranjem, pa će tako moći volontirati i u igraonici, a i dogovorili smo se sa školom za dadilje da ovdje održavaju praksu – rekao je Vladislav Peruško, koji je radio na projektu, dok je njegov kolega Siniša Blagus dodao kako će igraonice imati i svoj program u sklopu kojeg će djeca učiti kroz igru.

>>Zakup vrtića Grad plaća 38 milijuna kuna

Komentara 2

IS
Iskra1347
14:13 18.01.2013.

Odlična ideja. Konačno neka pozitivna vijest. Bravo! Svaka čast!

LA
Lavica7
14:05 18.01.2013.

Vani je to normalno jer nema baka-servisa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije