Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vojarna Croatia dobila je novo ime

Na današnjoj svečanosti preimenovanja vojarne zajedničko izaslanstvo položilo je vijence kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi
30. srpnja 2018. u 15:49 7 komentara 1006 prikaza
Svečanost imenovanja vojarne Croatia imenom 1. gardijska brigada Tigrovi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Vojarna "Croatia" u Novom Zagrebu od danas nosi ime Prve gardijske brigade "Tigrovi" - Croatia, a prema riječima ministra obrane Damira Krstičevića riječ je nastavku procesa prožimanja Hrvatske vojske simbolima i vrijednostima iz Domovinskog rata, s ciljem očuvanja njegovih vrijednosti.

Pripreme za Dan oružanih snaga CEREMONIJA U ZAGREBU Hrvatska vojska slavi 27. rođendan: Otvorena vrata za građane

Riječ je o vojarni u kojoj je Prva gardijska brigada bila smještena odmah nakon što se iz nje povukla bivša JNA. Kroz Prvu gardijsku brigadu "Tigrovi" prošlo je oko 11 tisuća vojnika, a njih 367 je poginulo, šest ih se još vodi kao nestalo, a preko 1700 je ranjeno.

Svečanost imenovanja vojarne Croatia imenom 1. gardijska brigada Tigrovi
1 / 12
Svečanost imenovanja vojarne Croatia imenom 1. gardijska brigada Tigrovi

Naša je obaveza širiti istinu o Domovinskom ratu odajući na taj način počast svima koji su žrtvovali svoje živote i zdravlje za našu budućnost, kazao je ministar obrane Krstičević pred okupljenim visokim aktivnim i umirovljenim časnicima Oružanih snaga, gostima, bivšim zapovjednicima i veteranima Prve gardijske kao i današnjim pripadnicima te postrojbe.

[video: 26120 / ]

Naglasio je kako se ovo preimenovanje događa u tjednu kada će se proslaviti 23. obljetnica akcije "Oluja" i to, kako je kazao, u sinergiji Hrvatske vojske, branitelja i naroda.

Američki avioni MC-130 u bazi u Zemuniku Jačanje odnosa Hrvatska vojska obišla američke avione u bazi Zemunik

Naziv vojarne "Croatia" u vremenu Domovinskog rata imala je snažan simboličan značaj zbog konteksta vremena, rekao je. Međutim, nastavio je, gledajući danas, s povijesne perspektive kao i očuvanja tradicije, kao razumno i logično rješenje  nameće se preimenovanje vojarne "Croatia" u vojarnu Prve gardijske brigade Tigrovi - Croatia, istaknuo je.

Povijest će Tigrove pamtiti kao jednu od najzaslužnijih postrojbi u stvaranju hrvatske države, ocijenio je i i naglasio da su današnji pripadnici bojne "Tigrovi" HV-a sudjelovali u NATO-ovim operacijama u Litvi te da je njihov rad i angažman ostao izrazito zapažen te im čestitao na tome.

MiG-21 i Eurofighter Typhoon FLYING SABRE 18 Završena vježba s pripadnicima RAF-a: 'Nadmašila je naša očekivanja'

Na današnjoj svečanosti preimenovanja vojarne zajedničko izaslanstvo položilo je vijence kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, a jedna dvorana u vojarni preimenovana je u dvoranu Zbora narodne garde. 

>> Vježba HRZ-a i RAF-a

[video: 26019 / Vježba HRZ-a i RAF-a]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar 456852
    456852:

    ke "Maršalka" ima novo ime .. ideš ee ..prejee ...

  • Deleted user:

    Sve OK,1gardijska u operaciji"Gusar"iliti Maslenica dobar vic.Nisu operaciji ni primirisali.Isto kao ni drug,sedma,deveta koje se spominju.