Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Više od tisuću izviđača ovog vikenda okuplja se u Velikoj Gorici na godišnjem Zborovanju izviđača Hrvatske

Zborovanja izviđača Hrvatske
19.05.2023.
u 13:20

Velika Gorica domaćin je 14. Zborovanja izviđača Hrvatske, godišnjeg nacionalnog okupljanja izviđača iz svih krajeva Lijepe naše.

Ove će se godine, od 19. do 21. svibnja više od 1000 mladih izviđača okupiti u središtu Velike Gorice i odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama.

Svečano otvaranje 14. Zborovanja izviđača Hrvatske održava se u subotu, 20. svibnja 2023. godine s početkom u 9.30, ispred Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Na svečanom otvaranju sve okupljene će pozdraviti gradonačelnik Velike Gorice, gospodin Krešimir Ačkar i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, gospođa Lidija Pozaić Frketić.

Sudionici Zborovanja dolaze iz svih dijelova Republike Hrvatske – od Osijeka, Varaždina, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, Velike Gorice pa sve do Zadra i Splita.

Tom prilikom, uz prigodne aktivnosti, hrvatski će izviđači obilježiti 19. svibnja, Dan hrvatskih izviđača, i proslavit 111-godišnju tradiciju skautizma u Hrvatskoj.

U programu 14. Zborovanja izviđača Hrvatske održava se i Državna izviđačka olimpijada te Izviđački-olimpijski višeboj, dva državna natjecanja za ekipe srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske, kao i druge prigodne programske aktivnosti za sve dobne kategorije. Discipline dva natjecanja vezane su uz vještine boravka u prirodi i kriznog postupanja – brzinsko dizanje šatora, vezanje korisnih čvorova u primjeni, prenošenje poruke na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenje vatre i orijentacijski kros.

Lokacija održavanja svih programskih aktivnosti je Park dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Osim navedenih aktivnosti, sudionici 14. Zborovanja izviđača Hrvatske posjetit će cijeli niz kulturno-povijesnih i lokalnih zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja: Muzej Turopolja, Etno-selo Novo Čiče, Mraclin – škola narodnog zdravlja, Zrakoplovno-tehnički centar, arheološko nalazište Andautonija (Šćitarjevo) i dr.

Izvršni organizator 14. Zborovanja izviđača Hrvatske je velikogorička Turopoljska udruga skauta „Tur“, koja ovom prigodom slavi 30 godina svog rada s djecom i mladima Velike Gorice.

Savez izviđača Hrvatske, koji je organizator ove aktivnosti, nacionalna je skautska organizacija i članica Svjetske organizacije skautskog pokreta i najveća organizacija za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u Hrvatskoj. Savez izviđača Hrvatske okuplja 60 izviđačkih udruga i 4000 članova diljem Hrvatske, a baštini 111 godišnju tradiciju izviđaštva u Hrvatskoj.

Aktivnost se održava u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada Velika Gorica i Turističke zajednice grada Velika Gorica, kao i u suradnji s mnogim velikogoričkim institucijama, organizacijama i tvrtkama.

Glavni partner u organizaciji 14. Zborovanja izviđača Hrvatske je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije