Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoren od subote

VIDEO Prošetali smo utvrdom: Crna kraljica nam otkrila tajne obnovljenog Medvedgrada

Obilazak Medvedgrada s crnom kraljicom povodom preuređenja tvrđave
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/9
21.10.2021.
u 12:30

Video u kojem Crnu kraljicu utjelovljuje čuvarica prirode Dubravka Boroša pak možete vidjeti na Večernjakovu portalu i Facebook profilu

Ja sam Barbara Celjska. Odrasla sam u nasilnoj obitelji, a kad mi je bilo samo 13 godina, udali su me za hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog. Život me pretvorio u okrutnu vladaricu, a brojne sam ljubavnike, kada bi ih se zasitila, bacala s vrha južne kule na Medvedgradu. Tako nas je na trenutak pričom o svojem životu Crna kraljica odvela u 1405. godinu, a zatim nas vremeplovom vratila u sadašnjicu i provela obnovljenom utvrdom iz 13. stoljeća.

Recept za ribu s klinčićima

Bila joj je dom u 15. stoljeću, kada je i dala dušu vragu kako bi od turskih napada spasila blago koje je čuvala u tunelima između Medvedgrada i crkve svetog Marka na Gornjem gradu. Nije nam točno pokazala gdje ga je skrila, ali nam je zato otkrila druge tajne utvrde koja je protekle tri i pol godine bila zatvorena za posjetitelje. Budući da je rekonstrukcija dovršena, od subote je opet otvorena za javnost, i to s novim, atraktivnim sadržajima.

– U smočnici u kojoj su mi sluge držale hranu, odnosno sve od sušenog mesa do grožđa, skrila sam tajne recepte za jela kojima smo se gostili – predstavlja Crna kraljica jednu od novina. “Škicnuli” smo u srednjovjekovnu kuharicu koja se nalazi u istočnom palasu, a ondje se može doznati i kako se pripremaju pohane jabuke, riba s klinčićima, kopun s rezancima, jelen ili srna u crnoj juhi... U istočnom se palasu usto smjestila interaktivna izložba “Tajne drevne planine” koja se sastoji od kazališta sjena.

VIDEO Obilazak Medvedgrada s Crnom kraljicom

– Dočarava ugođaj iz srednjeg vijeka na koji se gleda kao na mračno i hladno razdoblje. Čuju se glasni vriskovi Crne kraljice, magla upotpunjuje ugođaj, a u mraku se po zidu mogu vidjeti i projicirane scene iz života Barbare Celjske, poput one kad su je seljaci otjerali iz grada, te vitezove, vile, coprnice... – objašnjava Filip Gordon Frank, glavni projektant. Druga izložba nalazi se u zapadnom palasu, centralnom punktu Medvedgrada. Kroz suvenirnicu se ondje ulazi u “Začaranu povijest” koja interpretira bogatu historiju utvrde i Parka prirode Medvednica, a u produžetku je i multifunkcionalna dvorana.

– Na ulazu u središnji dio postavljena je interaktivna maketa Medvedgrada s projekcijom koja prikazuje gradnju i obnovu utvrde te događaje koji su uslijedili, poput potresa, požara i obnova uz popratnu naraciju na hrvatskom i engleskom jeziku – ističe Frank. Posebno je atraktivna južna kula, u kojoj se prikazuju prirodne i kulturne vrijednosti zaštićenog područja Medvednice, a izlošci su praćeni interpretacijskim tekstovima i multimedijski prezentirani.

18.10.2021., Zagreb - Obilazak Medvedgrada s crnom kraljicom povodom preuredjenja tvrdjave.
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Prostorom dominira instalacija debla koje simbolizira tajanstvenu šumu, a dojmljive ilustracije oslikavaju zidove u punoj visini kule od 15 metara, s animacijom, zvukom, mehaničkim pokretima ili svjetlom. A dok smo se, uz cvrkut ptica i zvukove šišmiša, penjali kulom do vrha s kojeg se vidi čitav Zagreb i okolica, Crna nam je kraljica pokazala i vjernog kućnog ljubimca, gavrana koji grakće na gornjoj platformi i otkriva srednjovjekovne tajne kao što su ona o zakopanom blagu, medvedgradskoj kletvi i drugim drevnim vjerovanjima. U kuli se usto nalaze stare ljekaruše, knjige u kojima su rukom pisani recepti za pripravke u kojima se koristi bilje s Medvednice, poput soka od bazge, meda od maslačka i čaja od koprive.

18.10.2021., Zagreb - Obilazak Medvedgrada s crnom kraljicom povodom preuredjenja tvrdjave.
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Projekt od 37,7 milijuna kuna

A iza kostima Crne kraljice krije se Dubravka Boroša, čuvarica PP Medvednica, koju ćete možda i upoznati na Srednjovjekovnim danima dogodine. Kava za roditelje i planinare ili pak interaktivne igračke za djecu dočekat će posjetitelje na subotnjem otvaranju obnovljene utvrde.

– Vrijednost projekta je 37,7 milijuna kuna, od čega je ukupni prihvatljivi trošak oko 30 milijuna kuna. Od tog je iznosa EU sufinancirala 81,57 posto iz Fonda za regionalni razvoj. Fond za zaštitu okoliša sudjelovao je s 18 posto, a ostatak je pokrilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – kaže Marina Popijač, ravnateljica PP Medvednica.

Komentara 1

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
14:08 21.10.2021.

Srednovijekovna turisticka ponuda. Ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije