Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zbog utaje poreza ili carine uhićeno 14 članova zločinačkih udruženja

Policija pretražuje kuće i stanove te poslovne prostore osumnjičenika, nakon čega slijedi ispitivanje pred policijom i tužiteljstvom
26. veljače 2019. u 15:46 66 komentara 41534 prikaza
Foto: PIXSELL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Na širem području Zagreba u tijeku su dvije zajedničke akcije policije i USKOK-a, kojima je obuhvaćeno 14 osoba i jedno trgovačko društvo.

Policijska intervencija u bolnici Jordanovac nakon dojave o neredu i napadu na osoblje Dolijao Uhićen izgrednik iz Jordanovca - bježao od policije, našli ga u unutrašnjosti kreveta

Sumnjiči ih se za utaju PDV-a, ukupno tešku oko 75 milijuna kuna. Policija pretražuje kuće i stanove te poslovne prostore osumnjičenika, nakon čega slijedi ispitivanje pred policijom i tužiteljstvom.

MUP je na svojim stranicama priopćio da je ovim navedenim kaznenim djelima počinjena šteta u ukupnom iznosu od oko 75 milijuna kuna jer nisu uplaćena dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura u korist državnog proračuna.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su dva kriminalistička istraživanja nad 14 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja  te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Zapljena | Autor : MUP Foto: MUP

Prvim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je osam osoba te je utvrđeno da su 58-godišnjak i 55-godišnjakinja (oboje hrvatski državljani) kao odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja trgovačkog društva, u periodu od listopada 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine, na području Zagreba i Siska povezali u zajedničko djelovanje šest hrvatskih državljana starosti 56, 52, 28, 46, 52 i 40 godina, a s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost u odnosu na trgovačko društvo navedenih odgovornih osoba. Spomenutih šest hrvatskih državljana voditelji su poslovanja u više trgovačkih društava.

novac Prijava državljanki Srbije Mlada osječka direktorica utajila stotine tisuća kuna PDV-a

Naime, 58-godišnjak i 55-godišnjakinja angažirali su trgovačka društva, u kojima su radila navedena šestorica hrvatskih državljana, u sklopu nabave čeličnih armatura od prodavatelja iz inozemstva i daljnje prodaje te robe na tržištu Republike Hrvatske. U poslovanju je prikazano kako je trgovačko društvo 58-godišnjaka i 55-godišnjakinje čelične armature kupilo u Republici Hrvatskoj, upravo od trgovačkih društava u kojima su bila zaposlena navedena šestorica hrvatskih državljana. Njihova su trgovačka društva služila za primanje uplata, transferiranje dijela uplaćenog novca na račune prodavatelja čeličnih armatura u inozemstvu te izdavanje nevjerodostojnih računa u kojima je neosnovano prikazan iznos PDV-a.

Zapljena | Autor : MUP Foto: MUP

Drugim  kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je šest osoba. Utvrđeno je kako je, u periodu od travnja 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine, na području Zagreba i Siska 52-godišnji hrvatski državljanin, kao stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, povezao u zajedničko djelovanje četvero hrvatskih državljana, starosti 70, 47, 24 i 28 godina te 55-godišnjaka slovenskog državljanstva, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost za trgovačka društva u kojima je bio voditelj poslovanja. Poslovanje se također odnosilo na trgovanje čeličnim armaturama.

policija NOVSKA Utajila tri milijuna kuna poreza

Naime, 52-godišnjak je, u cilju prikrivanja vlastitog svojstva u tim društvima, pronalazio osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba. Potom je kao djelatnost trgovačkih društava odredio nabavu čeličnih armatura iz inozemstva i njihovu daljnju prodaju trgovačkim društvima na području Republike Hrvatske. Spomenuti 52-godišnjak, temeljem predujma koji su trgovačka društva uplaćivala za nabavu čeličnih armatura, organizirao je njihovo plaćanje i nabavu od dobavljača iz inozemstva. Inozemna trgovačka društva sačinjavala su međunarodne tovarne listove radi isporuke robe u Republiku Hrvatsku, s naznakom da su naručitelji i primatelji trgovačka društva u kojima je 52-godišnjak bio voditelj poslovanja. Time je lažno prikazano da su ta društva međusobno trgovala, a s ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a.

Navedenim kaznenim djelima počinjena je šteta u ukupnom iznosu od oko 75 milijuna kuna jer nisu uplaćena dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura u korist državnog proračuna.

Zapljena | Autor : MUP Foto: MUP

Tijekom današnjeg dana 14 osumnjičenih osoba uhićeno je na području policijskih uprava zagrebačke i sisačko-moslavačke. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesene su dvije kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU bjelovarsko-bilogorske, PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke, PU šibensko-kninske i PU virovitičko-podravske, a na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provode dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila. U do sada provedenim pretragama uz potvrdu je privremeno oduzeta poslovna dokumentacija i osobna vozila. Osumnjičeni će tijekom današnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku".

Video: Stižu veće kazne u prometu

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • krafna:

    U Hrvatskoj niti jedna “visoka” osoba nije u zatvoru. Mozda uhicenja, 30 dana istraznog, ali pravonocno, to nikada. Ovo danas je igra za klince, bit ce da je netko ima 5 kuna viska u blagajni.

  • tajo777:

    Jesu uhutili Anku Sataraš zbog makinacija sa darivanjem stanova kako bi izbjeglaplaćanje poreza???

  • ban:

    jeste li pronasli australijski cek kojeg je izgubio aktivni penzioner mesic?!