Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preblizu jakuševcu

Već ih je 1400 potpisalo da će dobiti novac za umanjenu kvalitetu života

Jakuševec
Grgur Žučko/pixsell
25.03.2016.
u 08:00

Zbog života blizu odlagališta otpada u Jakuševcu, Mičevcu i Hreliću imaju pravo na naknadu od Grada Zagreba oni kojima su nekretnine u zoni odlagališta izgrađene prije 1968.

U dva dana 1400 stanovnika Jakuševca, Mičevca i Hrelića potpisalo je ugovore s Gradom Zagrebom i tako steklo pravo na novčanu pomoć za umanjenu kakvoću življenja na području navedenih mjesnih odbora.

Druga je to “tura” potpisanih ugovora, no tamo je i još stanovnika čiji se zahtjevi za novčanom pomoći zbog života u neposrednoj blizini odlagališta otpada tek trebaju obrađivati. No, da bi se i oni uvažili i baš svima u Jakuševcu, Mičevcu i Hreliću isplatila naknada, potrebna je izmjena zaključka Gradske skupštine.

Naime, prema trenutačnom zaključku pravo na naknadu umanjene kakvoće življenja imaju oni čija je nekretnina u zoni odlagališta izgrađena prije 1968. godine.

– Ovo nisu zadnji ugovori i Grad neće odustati dok se ne riješi i zadnji čovjek. Mi redovito dolazimo vama da zajednički sagledamo probleme i vidimo kako da vam pomognemo i riješimo stvari na najbolji mogući način. Potpisivanje smo organizirali na ovaj način kako bismo građanima olakšali i izašli u susret – kazao je pri potpisivanju gradonačelnik Milan Bandić.

>>Jakuševčani: Problem smeća će riješiti gradonačelnik, ali novi, ne Bandić

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:35 25.03.2016.

Hm, kako će smetlište, ili kako se sada to zove centar za gospodarenje otpadom, dakle gospodarenje smećem ,ostati zauvijek na Jakuševcu, trebalo bi sa tim ljudima imati obzira i razumijevanja. Jakuševac, dakle smetlište kakvo danas postoji, u novijoj varijanti neče zagađivati lokalnu zajednicu kao do sada. Stari dio, dakle brdina smeća, bit će, kao što i sada večim dijelom jest, saniran po propisima EU i neće predstavljati prijetnju zdravlju i higijeni. Prostori ostalog dijela sadašnjeg smetlišta koji su veliki, a i ovi novi svježe otkupljeni, dovoljno su veliki za normalno i moderno zbrinjavanje otpada Zagreba u svim segmentima. Moderne tehnologije razvrstavanja i oporabe otpada, ne ostavljaju iza sebe više od 10% otpada koji je nemoguće obraditi. I taj dio, ako se baš žarko želi, može se kontrolirano spaliti u Termoelektranu-toplanu, ili nekom manjem novom pogonu za termičku obradu, koji bi bio spojen na TE-TO, a time i na toplovodni sustav grijanja grada. Kako sve dozvole za odlaganje na Jakuševcu postoje i regulirane su do 2018 godine, a s mogućnošću produljenja do 2028 godine, ali na novom ekološki prihvatljivom modelu, situacija i nije tako loša za Zagreb, jer bi na taj način izbjegao plaćanja penala EU koji su vrlo visoki. Ljudi koji žive tamo, nakon dugo godina konačno će moći normalno disati, uz ekološku rentu za umanjenje kvalitete života koja se isplačivala i do sada, ali je ipak bila malo nepravedna, jer objekata izgrađenih prije 1968 i nije bilo mnogo. Tu bi trebalo malo pomaknuti granicu i razraditi modele tko je kad došao i prema kojem stupnju umanjenja kvalitete života, također ima pravo na naknadu. E kad bi netko od odgovornih i pročitao ovo razmišljanje, možda Zagreb ne bi bio zadnji u EU što se tiče zbrinjavanja smeća, nego se veliki dio stvari već mogao napraviti. Ali ne. Udrimo još nekoliko godina besplodne rasprave i prepucavanja u Gradskoj Skupštini, sukobljavajmo se i lijevi i desni, o "neovisnima" da i ne govorim, laprdajmo i predlažimo modele kako kome odgovara i ukopajmo se u svoje smetlištarske rovove pa pucajmo dok nas smeće sve zajedno ne zatrpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije