Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Županije

Vape za Hitnom pomoći

Hitna, portal
Tomislav Miletic/PIXSELL
01.03.2013.
u 12:00

Prema procjenama, Županiji treba 50 T1 timova hitne pomoći (liječnik, sestra i vozač), a trenutačno ih ima tek 30

Zlatnih deset minuta do dolaska Hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji svelo se na “zlatnih 40 minuta”, tvrdi župan Stjepan Kožić, koji organizaciju mreže Hitne pomoći ističe kao najveći problem. Na apele u Ministarstvu zdravlja, kaže župan, ne reagiraju niti uspijevaju dogovoriti sastanak s ministrom Rajkom Ostojićem da ga upoznaju s problemom o kojemu ovisi život više od 300 tisuća stanovnika Županije. Prema procjenama struke, objašnjava župan Kožić, Županiji treba 50 T1 timova (liječnik, sestra i vozač) Hitne medicinske pomoći, a ima ih 30.

– Broj timova nije raspoređen sukladno površini i broju stanovnika. Primjerice, Istarska županija, koja je po površini i broju stanovnika manja od nas, ima županijsku bolnicu, koju mi nemamo, i 40 timova Hitne pomoći – kaže Kožić.

Velika Gorica, koja s okolicom ima 73.000 stanovnika, ima pet timova, dok Varaždin s 47.000 stanovnika, ima deset, kao i Čakovec koji s 10.000 stanovnika još ima i opću bolnicu. Ivanić Grad ima 27.000 stanovnika i nijedan tim. Po stručnoj procjeni, svaka bi ispostava u Županiji trebala imati pet timova, Samobor i Zaprešić po šest, a Velika Gorica osam.

No zbog loše organizacije, a time i manje decentraliziranih sredstava koje im prosljeđuje država, Županija samostalno financira održivost sustava, upozorava župan.

– Na idućoj Skupštini ćemo za Zavod za hitnu medicinu, kojemu smo već dodijelili 1,7 milijuna kuna, dodatno izdvojiti tri milijuna kuna. Na sreću, nema ljudskih gubitaka, ali radimo posao koji je obveza države. Mi bismo ta sredstva mogli dati za puno drugih stvari – poručuje župan Ministarstvu zdravlja. Do zaključenja izdanja nismo o problemu organizacije mreže u Zagrebačkoj županiji dobili reakciju ministra i njegova zamjenika jer su bili nedostupni.

>>Hitna raspisala natječaj, zaposlit će one koje su izvukli novinari!

Komentara 1

PI
pilac27
12:37 01.03.2013.

Čakovec 10 000? U Čakovcu je županijska bolnica nadležna za oko 120 000 stanovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije