Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noćne kronike

Oni su informatičari, doktori, studenti... koji postaju vampiri

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
03.10.2017.
u 13:20

Igranje uloga odnosno tzv. live action role playing (LARP) njihov je hobi, a u scenarije nastoje uključiti i društveno-politički kontekst

Kad zađe Sunce, ulice se isprazne i nad njih se nadvije gotovo sablasna tišina, iz skrovišta izlaze zagrebački vladari tame, blijede puti, crvenih usana i žedni krvi

Samo desetak minuta hoda od centra grada, kuju urote i planiraju kako održati tajnost svog natprirodnog postojanja. Nadmudruju se s obavještajcima, brišu dokaze o vampirima iz arhiva, bore se na ulicama s vukodlacima i lovcima te skrivaju tragove.

Svijet natprirodnih bića

Bez brige, ne mora vam se slediti krv u žilama jer ti vampiri nisu stvarni, riječ je o uigranoj ekipi koja se zabavlja LARP-om (live action role playing) odnosno igranjem uloga uživo.

– To je zapravo improvizirana gluma, ali bez promatrača, sudionici su sami sebi publika. Na sastancima igramo razne scenarije i pokušavamo se uživjeti u mentalitet našeg lika. “Noćne kronike” su vampirski LARP temeljen na popularnom scenariju “Vampire The Masquerade” – pojašnjava njihov organizator, 33-godišnji Ivan Žalac. Igranjem uloga bavi se 16 godina, a s vampirskim scenarijima počeo je 2013. U “Noćnim kronikama” glume Sabbath, agresivnu vampirsku frakciju koja se ne slaže s drugima oko toga kako bi svijet trebao funkcionirati i najčešće završava tragično. Radnja je smještena u paralelnom svijetu u kojem postoje natprirodna bića, ali u scenarij i igranje uloga zagrebački larperi nastoje uključiti i aktualni društveno-politički kontekst. Šarolika ekipa “Noćnih kronika” trenutačno ima desetak članova koji se uglavnom okupljaju dvaput mjesečno u kafiću “Crni mačak” u Ulici Podolje. Među igračima su informatičari, studenti, pedagozi, doktori znanosti... I po godinama su šaroliki, ima dvadesetogodišnjaka, ali i onih dvostruko starijih.

– Za vampire sam se zainteresirala preko računalne igrice, a kad sam doznala za LARP, odlučila sam se okušati i tu sam već dvije godine. Zabavno je na nekoliko sati uživjeti se u ulogu i biti netko drugi – kaže Vlatka Zalukar, 29-godišnja studentica studija poreznog prava.

Razvija se kreativnost

U “Noćnim kronikama” ona je Brunhild von Schwartz, pridošlica iz Njemačke koja je u Drugom svjetskom ratu bila desna ruka jednoga generala, a sada se nastoji prilagoditi novom svjetskom poretku. Odmah do nje sjedi i Sara Pašić Marčić, 24-godišnja studentica pedagogije, koja o LARP-u piše i diplomski rad, a smatra i da igranje uloga može pomoći u rješavanju problema u ponašanju te razvijanju kreativnosti. Prerušena je u kinesku vampiricu koja putuje prema Švedskoj, a premda maskiranje i alat u obliku plastičnih noževa i pištolja nisu obvezni na standardnim druženjima larpera, poželjni su zbog uživljavanja u ulogu.

– Scenarije igramo na narativnoj osnovi, kroz razgovor i međusobnu komunikaciju, ali koristimo i pojedine znakove. Tako, primjerice, lik koji želi biti nevidljiv mora staviti dlan svoje ruke na suprotno rame i onda ga ostali igrači ignoriraju – kaže Žalac.

Svi koji se žele pridružiti igranju krvoločnih grabežljivaca, ističu organizatori, pozvani su da se pridruže, a informacije mogu potražiti na grupi na Facebooku “Noćne kronike”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije