gradska skupština

Tomaševića u Ćirilometodskoj dočekali s pljeskom. Lovrić na sjednici pustio Riblju Čorbu

Zagreb: Gordana Rusak odjevena kao djelatnica Čistoće u znak podrške onima koji prosvjeduju
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
26.01.2023.
u 15:10

Tijek sjednice tijekom cijeloga dana možete pratiti u tekstualnom, audio i video prijenosu na portalu Večernjeg lista.

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zasjedaju po 19. put u ovome sazivu, a sudeći prema jučerašnjim i ovotjednim medijskim istupima, oporba je nikad nezadovoljnija stanjem u metropoli. Otpad koji se već četvrti dan gomila na ulicama posljedica je štrajka radnika Čistoće nezadovoljnih uvjetima.Zagrebačka oporba pružila im je podršku, a klub zastupnika HDZ-a i HSLS-a u hitnu je proceduru uputio i točku dnevnog reda koja se tiče te teme.

No, osim situacije s otpadom, za koju je izgledno da će dominirati prvom ovogodišnjom sjednicom, pred skupštinarima će se naći još 34 točke za raspravu. Također, nakon što se utvrdi dnevni red sjednice koja počinje u 9 sati, započet će aktualni sat tijekom kojeg će gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovarati na pitanja zastupnika.

Tijek sjednice tijekom cijeloga dana možete pratiti u tekstualnom, audio i video prijenosu na portalu Večernjeg lista.

>> VIDEO PRIJENOS:

*ovo je članak koji se uživo dopunjava, za najnovije stanje osvježite stranicu


>> AUDIO PRIJENOS: Pritiskom na ikonu "play" ispod naslova članka možete pokrenuti slušanje članka


>> TEKSTUALNI PRIJENOS:

14:00- Nastavak aktualnog sata

Danijela Dolenec nastavila je aktualac odgovaranjem na pitanje zastupnika Lovrića koji je postavio pitanje vezano uz nedostatak gradonačelnikove kvalificiranost da s radnicima Čistoće čisti ulice te vezano uz putovanje šefa čistoće u London. 

-Gradonačelnik je prošao nekakvu temeljnu obuku s radnicima, ali detalje nemam, to će on odgovoriti kada dođe, trebao bi uskoro. Što se tiče VIća, s time nisam upoznata pa ćemo dostaviti pisani odgovor- kazala je Dolenec. 

Lovrić je tražio dodatno pojašnjenje uz koje je pustio i hit popularnog sastava Riblja Čorba "Hoću majko hoću u gradsku čistoću". 

-Probajmo malo dići razinu u Skupštini kada se u gradu događaju ovakve stvari. Ova uprava se uhvatila u koštac s problemima i bez obzira na poštivanje kolektivnog ugovora naišli smo na nezakoniti štrajk radnika. Trivijalizacija i banalizacija je ispod svake razine i da to radi netko tko je bio pročelnik gradskih ureda mi je strašno- odgovorila mu je Dolenec. 

Zastupnica Iva Ivšić (Zagreb je naš!) postavila je pitanje pročelniku Ureda za obrazovanje sport i mlade Luki Jurošu. 

-Prošle godine je usvojena inicijativa od stgrane četiri profesorice s Pravnog fakulteta, a vezana uz besplatni obrok za sve učenike u osnovnim školama RH. Svjesni smo da kapaciteti u osnovnim školama trenutno nisu dostatni za implementaciju takve mjere, ali volejla bih čuti kako se Zagreb nosi s tom situacijom? Kako je osmišljen i implementiran novi model prehrane te kakva je suradnja s ravnateljima?- pitala je Ivšić.

Luka Juroš kazao je da je model i uvođenje jedna od najpozitivnihjih reformi u tom sektoru. Dok je odgovarao na pitanje na Skupštinu je došao i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je dočekan pljeskom. 

Marija Krnić (Zagreb je naš!) iskazala je zabrinutost vezano uz problem obnove od potresa. Kazala je da je puno nepoznanica i pitanja kada govorimo o obnovi privatnih domova. Dodala je da ju zanima što je rezultat razgovora između ministra Bačića i gradonačelnika Tomaševića nakon jučerašnjeg sastanka. Na pitanje odgovorio zamjenik Luka Korlaet. 

-Bile su dvije teme, obnova prtivatnih i javnih zgrada. Jučer je upućen prijedlog zakona vezano za obnovu privatnih zgrada. To je u potpunosti novi tekst. On podrazumijeva reorganizaciju institucionalnog okvira, rasterećenje procesa, smanjivanje broja sudionika te samoobnova koja je prepoznata kao najbolji model- kazao je Korlaet. Dodao je da je dogovoreno da se što prije krene u uklanjanje onih zgrada koje su toliko oštećene da prijete i ugroze život svojih stanara i onih pored njih. 

-Što se tiče obnove javnih zgrada, podnijeli smo vrlo detaljno izvješće koje će biti prezentirano danas na Skupštini- kazao je Korlaet. 

Mauro Sirotnjak (Nova ljevica) postavio je pitanje vezano za GUP Zagreba i Sesveta. Naglasio je da je proces savjetovanja s javnošću okončan te da je potrebno pružiti informacije o daljnjem procesu. Pitanje je postavljeno predstavnicu nositelja izrade plana Tatjanu Opertu. 

-Odluka je bila u javnom savjetovanju sukladno Zakonu o prostornom uređenju gdje je navedeno da se to mora napraviti prije nego što se dovede na Skupštinu. Prikupili smo oko 30-ak primjedbi, to sve ima u izvješću na stranici Grada. Uputili smo i mišljenje Ministarstvu o utjecaju na ekološku mrežu- rekla je Operta. 

Jelena Miloš, zastupnica Možemo!, postavila je pitanje vezano uz dostupnost zdravstvenih usluga. 

-Znamo da u Zagrebu djeluju tri doma zdravlja. Nedavno je najavljeno da se zatvaraju i sele četiri ordinacije Doma zdravlja Centar, jedna u Runjaninovoj, tri u Ulici Grgura Ninskog. Možete li pojasniti zašto se ordinacije zatvaraju i mogu li građani u budućnosti očekivati slične promjene?- upitala je Miloš. 

Zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Mirela Šentija Knežević rekla je kako je dopisom Ministarstva zdravstva zaoočet postupak reorganizacije djelatnosti domova zdravlja koji su u postupku cjelovite i konstruktivne obnove. 

-Grad i gradske zdravstvene ustanove uložile su značajne resurse i angažmane kako bi iznašli adekvatno rješenje za privremeno premiještanje djelatnosti. Konkretno, Dom zdravlja Zagreb Centar, tu su ukinute tri ordinacije. To znači da su one višak u smislu mreže javnozdravstvene službe, a to određuje HZZO. Imamo prepunjenost za 50 timova na toj lokaciji. Ovdje se radi o prirodnom gašenju tih ambulanti koje nemaju ni minimalan broj osiguranika, a to je 1700. Važno je naglasiti da liječnici koji se sele iz Ulice Grgura Ninskog, sele se na druge dvije- Kruge i Runjaninova- koje su udaljene jedan kilometar od Doma zdravlja Zagreb Željezničar-kazala je Šentija Knežević. 

Miloš je priupitala kako se građani mogu informirati o tim promjenama. 

-Nadležni gradski ured i svi ti domovi zdravlja postavili su na vrijeme te informacije. Svi pacijenti bili su obaviješteni od strane liječnika obiteljske medicine- kazala je Šentija Knežević. 

Marijana Rimanić, zastupnica iz redova Zagreb je naš!, postavila je pitanje uz solarni informativni centar i projekt Zagrebačkih sunčanih krovova. Ono je bilo usmjereno Operti. 

-Taj projekt cilja na energetsku tranziciju. Programom je predviđeno i osnivanje solarnog informativnog centra koji bi građanima davao savjete za prelazak građana na obnovljene izvore energije. Kada se očekuje otvaranje centra i što se o njemu zna?- pitala je Rimanić. 

-Imamo energetski info centar koji je gradonačelnik već posjetio. Svaka fizička osoba može se informirati o svim dodatnim pitanjima koje ima na tu temu. Poslali smo prema HEP-u 32  zahtjeva za postavljanje na krovove javnih ustanova. Cilj nam je da svaki građanin iskoristi sunčevu energiju. Što se tiče centra kao fizičkog mjesta, tu je situacija malo sporija, ali on bi trebao biti negdje u Gajevoj-  objasnila je Operta. 

Kristijan Jelić iz HSLS-a kazao je da u gradu postoji svojevrstan kaos vezan uz gospodarenje mješanim komunalnim otpadom. Kazo je da do sada niti jedan nasušno potreban objekt u tom smjeru nijen izgrađen, već da smo samo zamijenili boju vrećica. Pitao je zašto se ne radi na realizaciji centra za gospodarenje otpadom, budući da ugovor za ishođenje lokacijske dozvole ističe u travnju.

-Nije točno da se ništa nije promijenilo. Recite mi jedan grad u Hrvatskoj koji je u tri mjeseca za 27 posto smanjio količinu miješanog otpada. Mnogi se pitaju zašto još uvijek nismo napravili prvo postrojenja. Za izgraditi trebaju godine, to su ciklusi projekata. Mi nismo smjeli dopustiti da plaćamo 10 milijuna kuna godišnje penala za neodvajanje dok se ne izgradi infrastruktura. Moramo raditi paralelno. Kompostana- postoje određeni prijepori između zajedničke firme Zagreba i Novske. Ne može biti zajedničko upravljanje ako Novska uloži manje, tu još nema suglasja. Ono što se nudi kroz fondove, znači da bi Grad trebao iz proračuna izdvojiti više od 130 milijuna kuna za kompostanu koja je 100 kilometara daleko- objasnio je Tomašević. 

Jelić je tražio pojašnjenje vezano uz lokacijsku dozvolu i zašto se ne radi na tome. 

-Mi samo za ono što je odvojeno moramo napraviti veću sortirnicu. Projekt automatizirane sortirnice je 500 milijuna kuna, trenutno je otvoren natječaj. Ne znam kako naći dodatan novac iz proračuna. Što se tiče CGO-a, studijska dokumentacija nije gotova, ali bit će i neće biti nikakvog vraćanja novca. Doći će studija na Skupštinu s lokacijom i tehnologijom. Zanimaju me prijedlozi oporbe oko tehnologije  i lokacije CGO-a- odgovorio je Tomašević. 

12:15- Aktualni sat 

Krenuo je aktualac pitanjem Nenada Predovana. Komentirao je da se ne može načuditi činjenici što Tomaševiću nije jasno kako radnici Holdinga ističu kako nikad nije postojala ovakva situacija u Zagrebu. 

-Ne vjeruju ni Vama, ni upravi ni Holdingu. Prevarili su ih puno puta do sada u posljednjih godinu dana. Ponašaju se kao da je Čistoća privatno vlasništvo uprave Holdinga i gospodina Vića- istaknuo je Predovan. 

Zastupnik iz Stranke rada i solidarnosti uputio je Tomaševiću prijedlog da smijeni upravu Holdinga koja, kako kaže, nema povjerenje radnika, a nema ga ni Vić. Predovan je upozorio da ukoliko gradonačelnik ne smjeni upravu, radnici će smijeniti njega. 

Zamjenica Danijela Dolenec kazala je kako je kolektivni ugovor na snazi i poštuje se, za raliku od prijašnje gradske vlasti. 

-Vi ste ti koji su 20 godina imali prilike i trebali kupovati kamione i opremu i unaprijediti uvjete rada. Dosta se toga nagomilalo. Gradonačelnik zna da zato što je inflacija i zato što su radnici Čistoće pod pritiskom javnosti i svih da treba i možemo povećati materijalna prava odmah-kazala je Dolenec. 

Marin Živković (Zagreb je naš!) uputio je pitanje vezano za stipendije. 

-Kao što znate, povećan je opseg i ukupni iznos stipendija. Pet je kategorija stipendija. Kako su se natječaji za stipendije većinom proveli, kada možemo očekivati da se stipendije isplate?- priupitao je Živković. 

Dolenec je izvijestila skupštinare da je prošle godine sve kasnilo zbog promijena u sustavu. Za ovu godinu su, kaže, postupak ubrzali. 

-Dogodilo se da imamo 50 posto više prijava nego prošle godine i to je sjajno. Ukupno ćemo dodijeliti oko 40 posto više stipendija u odnosu na prošlu školsku godinu. U principu, do ožujka i travnju očekujemo da ćemo imati svečane dodjele- kazala je Dolenec. 

Zastupnik Ivica Lovrić kazao je da je Tomašević izbjegao pitanja skupštinara tako što je otišao čistiti ulice te da on niti nema potrebne uvjete da bi to radiozato što nije prošao, primjerice, zaštitu na radu. Trpimir Goluža dobio je treću opomenu zbog upadica na sjednici. Lovrić je postavio pitanje vezano uz prošlotjedno putovanje šefa Čistoće.

-Je li gospodin Vić bio službeno u Londonu četiri dana? Tko je taj put platio? Zastupnci imaju pravo znati- rekao je Lovrić. 

Dolenec je krenula odgovarati, ali s klupa su se i dalje čule upadice pa je predsjednik Skupštine odredio stanku za ručak od sat i pol vremena. 

11:25 - Nastavljena sjednica 

Zastupnica Mirela Šentija Knežević koja privremeno obavlja poslove i zadatke zamjenice pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom započela je obrazloženjem opravdanosti hitnosti za prijedlog zaključka o sklapanju sporazuma o naknadi troškova po osnovi odobrenog popusta za količinu predanog miješanog komunalnog otpada. 

- Davatelj usluge odobrava popust korisnicima koji u kućanstvu stanuju sa djetetom starosti do tri godine ili sa osobom koja koristi pomagala za probavni, urogenitalni sustav, obloge za ren i slično - istaknula je te dodala kako Grad Zagreb preuzima obavezu naknade navedenih toškova. 

10:50 - Sjednica je nastavljena

Zastupnik Mislav Herman obrzložio je stanku sa zahtjevom da se na dnevni red, po hitnosti, uvrsti točka o stanju u Čistoći. 

Ponovno je zatražena stanka od 30 minuta, zatražila ju je zastupnica Gordana Rusak kako bi za nastavak sjednice pričekali gradonačelnika Tomaševića. Stanka je odobrena do 11:25. 

26.01.2023., Zagreb - 19. sjednica zagrebacke Gradske skupstine. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

10:15 - Završila je prva stanka

Prije izglasavanja dnevnog reda zastupnik Mislav Herman, u ime HDZ-a i HSLS-a zatražio je stanku od 30 minuta. Stanka je odobrena do 10:50. 

9:00 - Počela je sjednica

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović na samom je početku sjednice izvijestio kako zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije stigao na početak sjednice jer je razgovarao s radnicima Čistoće. 

Nakon prihvaćanja zapisnika s 18. sjednice od strane većine zastupnika, zastupnik Trpimir Goluža u ime kluba MOST-a zatražio je stanku od 30 minuta. 

- S obzirom na to da smo ovu sjednicu započeli na način da se vrši institucionalno nasilje, ne nad gradskim zastupnicima oporbe već nad činjenicama. Stanka je izraz krajnje zabrinutosti i nezadovoljstva pod kakvim funkcionira ova skupština - istaknuo je Goluža. 

8:30 - Zastupnici se okupljaju

U Staru gradsku vijećnicu u Ćirilometodskoj ulici polako pristižu zastupnice i zastupnici uoči današnje sjednice.


>> RANIJE:

Jučer je vladajući Možemo s SDP-om sklopio novi sporazum o suradnji nakon što je prethodni prošle jeseni raskinut što je rezultiralo raspuštanjem gradskog odbora SDP-a i izbacivanjem Viktora Gotovca iz stranke. Podsjetimo, gradski o dbor SDP-a izglasao je prošloga tjedna novi sporazum kojim će ponovno biti formirana većina u Gradskoj skupštini, o kojem su u proteklih tjedana pregovarali timovi SDP-a i Možemo!. Kako neslužbeno doznajemo, nitko iz gradskog odbora nije bio protiv sporazuma, što znači da je jednoglasno usvojen i vrlo vjerojatno će idući tjedan biti i potpisan. Potpisat će ga vjerojatno Tomislav Tomašević uime Možemo! i Branko Kolarić kao predsjednik zagrebačkog SDP-a .

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ocijenio je u srijedu da se Zagreb zbog prosvjeda radnika Čistoće približava "napuljskom scenariju", a za nastalu situaciju okrivio je gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Bojimo se da nam tek slijedi kulminacija ovoga problema, Zagreb se uistinu približava napuljskom scenariju", ustvrdio je Herman na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a uoči sjednice Gradske skupštine.

Nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić komentirao je na društvenim mrežama prosvjed radnika Čistoće, kao i reakciju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića na isti. Pozvao ga je da prihvati sve zahtjeve radnika, te da potom smijeni uprave Holdinga.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine iz klubova Mosta i Bandić Milana 365 u srijedu su na konferenciji za novinare podržali radnike Čistoće, koji treći dan štrajkaju i ne odvoze otpad tražeći povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače.

"Vjerujem da je svima u gradu itekako stalo da Zagreb bude čist, ali isto tako vjerujem da radnici Čistoće trebaju imati plaće dostojne za život u 21. stoljeću", poručio je nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža.

 

Komentara 16

Avatar Antee
Antee
09:56 26.01.2023.

Tomašević je izbore dobio kao prvi na barikadama, a ako nastavi prizivati silu protiv potplaćenih i poniženih radnika, na barikadama će ih i izgubiti. A Zagrepčani će se morati odreći romantične bajke o aktivistima koji su sposobni upravljati velikim sustavima. Tomašević se, sada se to vidi, dobro snalazi samo s jedne strane barikada.

ME
medvedgrad
10:03 26.01.2023.

Svjetski rekord u unistavanju jednog grada. Mozemo, respect!

Avatar baraba
baraba
09:43 26.01.2023.

tomaševiću nisi ti za to sposoban ostavi zagreb sposobnim ljudima drži se ti konga i zambije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije