Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJETILI SMO ZET-OVU GARAŽU

VIDEO Bogdanović: Prvi rabljeni tramvaj na zagrebačke će tračnice prije Božića

Foto: Dario Topić
1/23
01.12.2023.
u 13:54

Prvi je to od najavljenih 11 rabljenih tramvaja koji u Zagreb stižu iz bavarskog grada Augsburga

U ZET-ovu garažu jutros je stigao prvi od najavljenih 11 rabljenih njemačkih tramvaja, star je 27 godina, a stigao je u ZET-plavoj boji. Sada mu predstoje radovi dotjerivanja za zagrebačke prometnice. Potrebno je da tramvaj prođe homologaciju i tehnički pregled te mu slijede i radovi ugradnje validatora za karte te sustava za upravljanje prometom odnosno Atron uređaja kako bi se na displeju mogle ispisivati linije i kako bismo znali kamo vozi i za koliko stiže.

Za taj će posao, ranija je procjena biti potrebno nekoliko tjedana, odnosno otprilike do mjesec dana jer je potrebno i da servisno, tehničko i prometno osoblje odnosno vozači prođu obuku za upravljanje tim modelom tramvaja. Riječ je od AD Tranzovom modelu GT6 proizvedenom 1996. godine u Njemačkoj. Tramvaj je sve do sada vozio u sustavu javnog prijevoza bavarskog grada Augsburga.

A u posjet ZET-ovoj garaži u Ozaljskoj stigao je i Večernjakov reporter Dario Topić. 

 

– Pred nama je prvi primjerak tramvaja koji je noćas stigao iz Augsburga, a koji je nabavljen uz još deset rabljenih tramvaja koji će postepeno dolaziti idućih mjeseci. U narudžbi je još 20 takvih tramvaja, a htio bih najaviti i da ćemo iza Nove Godine s Ministarstvom prometa potpisati ugovor o nabavi još 20 novih niskopodnih tramvaja – istaknuo je Marko Bogdanović, direktor ZET-a. 

Dodao je i kako, prije no što se nađe na tračnicama, tramvaj mora proći proceduru koja uključuje dobivanje dozvola i edukaciju vozača. U dnevni promet uključit će se prije Božića, a do dolazak preostalih deset tramvaja očekuje se do sredine iduće godine. 

VEZANI ČLANCI: 

– Mi danas operativno radimo i tramvaje koji su stari 50 godina, najstariji koji je danas u upotrebi je 1973. godište. Ovo su tramvaji koji primarno imaju dvije funkcije. Jedna je zamijeniti upravo one najstarije modele, a drugo premostiti onaj period do dolaska novih tramvaja novijeg tipa – kazao je Bogdanović te dodao kako tramvaj nije opremljen klima uređajem, već sustavom intenzivne ventilacije.

Podsjetio je i kako ZET raspolaže s 142 niskopodna klimatizirana tramvaja što je, ističe, dovoljno da u ljetnim mjesecima pokrije potrebe za klimatiziranim prijevozom. 

VEZANI ČLANCI: 

Okupljenima se obratio i predsjednik Sindikata ZET-a Dražen Jović te istaknuo kako bi se servisiranje i održavanje novih tramvaja trebalo raditi u ZET-u. 

– Zamislite da imate vozila stara 50 godina koja održavaju radnici ZET-a. Ova radiona je srce ZET-a. Vidimo da niskopodni tramvaji ne funkcioniraju, nisu nesigurni ali se moraju bolje održavati kako bi pružili građanima bolju uslugu. No, dobra je naznaka da se planira ulaganje u ove prostore. Nitko održavanje ne može raditi bolje od ZET-ovih tramvaja – istaknuo je. 

Komentara 45

SE
Separator
13:16 01.12.2023.

Hvala ti Homislave na rabljenom tramvaju. Još mi samo vrati 150 eura za ležaj na autu jer se ceste raspadaju u najbogatijem gradu Hrvatske. Koji očaj od vlasti....

LL
lijepa_li si
13:22 01.12.2023.

1.12.2023 zlatnim slovima će ostat zapisan u tisućljetnoj povijesti zagreba! čestitke svim koji su sudjelovali u ovom poduhvatu!

DU
Deleted user
13:28 01.12.2023.

Taj nije vidio Augsburga već godinama....bio , vidio...tko ne vjeruje neka ode na Yt pa provjeri kakvi tamo tramvaji voze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije