Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA KLIMU

VIDEO Napokon je stigao, pogledajte kako izgleda polovni njemački tramvaj koji će voziti po Zagrebu

01.12.2023.
u 08:53

Puno se prašine podiglo oko ove nabave pa je tako i prema ugovoru tramvaj trebao biti isporučen već u listopadu, no zbog birokratskih procedura oko organizacije izvanrednog prijevoza Nijemci su probili rok

Prvog dana prosinca, iza prozorčića adventskog kalendara Zagrepčane je dočekao "poklon" u vidu prvog od 11 rabljenih njemačkih tramvaja. Prvi primjerak u ZET-ovu je garažu, potvrđeno nam je, stigao rano jutros i to, kako smo prvi pisali, u ZET-plavoj boji. Sada mu predstoje radovi dotjerivanja za zagrebačke prometnice. Potrebno je da tramvaj prođe homologaciju i tehnički pregled te mu slijede i radovi ugradnje validatora za karte te sustava za upravljanje prometom odnosno Atron uređaja kako bi se na displeju mogle ispisivati linije i kako bismo znali kamo vozi i za koliko stiže. Za taj će posao, ranija je procjena biti potrebno nekoliko tjedana, odnosno otprilike do mjesec dana jer je potrebno i da servisno, tehničko i prometno osoblje odnosno vozači prođu obuku za upravljanje tim modelom tramvaja. Riječ je od AD Tranzovom modelu GT6 proizvedenom 1996. godine u Njemačkoj. Tramvaj je sve do sada vozio u sustavu javnog prijevoza bavarskog grada Augsburga.

Star je 27 godina, iako se oko toga vodila polemika pa je čak i gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdio da je tramvaj star 15-20 godina. No, iako je stariji, koliko je poznato tramvaji tog modela prije 10 godina su modernizirani u Leipzigu te su tehnički ispravni i sigurni, uvjeravaju u ZET-u, ali potvrđeno nam je to i iz augsburškog javnog gradskog prijevoznika.

Potvrđeno nam je isto tako da nisu opremljeni klima uređajem i rashladnim sustavom, no ZET to opciju razmatra, a kasnije su obrazložili i kako će tijekom najvećih ljetnih vrućina na snazi kao i do sada biti ljetni reducirani vozni red kada je grad prazan pa se prednost zbog manjeg broja potrebnih vozila daje onima s klimom

VIDEO Njemački polovni tramvaj stigao u Zagreb

I dok je Grad opetovano ponavljao kako je riječ o vatrogasnoj mjeri kojom se krpa vozni red ZET-a iz kojega svakodnevno ispadaju vozila stara i do pola stoljeća, dio javnosti i sindikata je nezadovoljan. Pa tako Sindikat radnika ZET-a koji nam je ustupio ove fotografije i videozapise ističe da dok se vani u promet uvode tramvaji na vodik, gorivo budućnosti, Zagreb u promet uvodi "staro željezo"

FOTOGALERIJA Pogledajte prvi rabljeni tramvaj koji je iz Njemačke stigao u Zagreb

1/9

Da je riječ o "staroj krami" smatra predsjednik Sindikata Neven Brnjas koji tvrdi da tramvaji nisu u dobrom stanju, S druge strane iz Grada su ranije poručili kako je ovo prijelazno rješenje te podsjetili kako je proljetos sklopljen ugovor s Končarom za 20 novih niskopodnih tramvaja za ZET. A sljedeće godine očekuje se i potpisivanje ugovora za nabavu još novih tramvaja. No, taj je proces daleko sporiji jer za izradu novih tramvaja potrebno je oko dvije godine, dok su rabljeni nabavljeni unutar nekoliko mjeseci. Na kojim će linijama točno voziti još nije poznato. Sviđaju li vam se?

Sviđaju li vam se rabljeni tramvaji koji stižu u Zagreb

Ključne riječi

Komentara 121

EJ
ejStef
09:05 01.12.2023.

Eto, zbrinjavanje otpada krenulo. Umjesto da nama plate, građani to plaćaju. A klima? Vjetrite se na biciklu, kakva klima... Baš kako je Benčić odbrusila Plenkoviću u saboru - za razliku od HDZ-a u Slavoniji, mi se za svoje svinje brinemo. Pa su tako od Zagreba napravili svinjac...

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
08:58 01.12.2023.

Tko kupuje ova smeća ???

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
09:15 01.12.2023.

Senf je stvarno loš gradonacelnik. Nije dobar ni za jajce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije