Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno na sjednici

Tomašević izgubio živce i napustio govornicu, razljutio ga bivši ministar

Zagreb: 16. sjednica Gradske skupštine počela raspravom o rebalansu proračuna
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/18
13.10.2022.
u 15:04

Pratimo uživo 16. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba. Već od ranog jutra bilo je burno, stanke su se tražile zbog inspekcije na Jakuševcu, a po hitnom postupku stiglo je čak 27 točaka dnevnog reda što je unijelo nemir u klupe pa je tako i zaiskrilo nekoliko puta.

U Staroj gradskoj vijećnici održava se 16. ovogodišnja sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Na dnevnom redu je 13. točaka, među kojima su izvješća o radu gradskih poduzeća, ali i rebalans proračuna od više stotina milijuna kuna, te podizanje kredita za financiranje potreba Grada u iznosu od 300 milijuna kuna. Ukupan planirani iznos povećava se za 721.235.700,00 kuna tako da konsolidirani Proračun Grada Zagreba za 2022. iznosi 15.848.147.500,00 kuna.

U prijedlogu se navodi kako se izradi rebalansa pristupilo zbog osiguravanja dodatnih sredstava, 308 milijuna kuna, za isplate naknada roditeljima odgojiteljima, a nakon što je Visoki upravni sud ukinuo odluku kojom je ta mjera bila redefinirana, te zbog rasta cijena energenata. Stiglo je i čak 27 točaka po hitnom postupku što je unijelo nemir među redove u Skupštini.

>> PRATITE UŽIVO:

*ovo je članak uživo, za najnovije stanje, osvježite stranicu


>> TIJEK SJEDNICE:

16:00 - Zaredale se stanke

Započeta je rasprava o prvoj točki dnevnog reda, rebalansu proračuna, ali nanizale su se stanke, sljedeća je do 16 i 50.


15:00 - Rasprava po točkama dnevnog reda

Nakon stanke za ručak slijedi poslijepodnevni dio današnjeg zasjedanja na kojem će zastupnice i zastupnici početi s raspravom po točkama dnevnog reda koji je usvojen. Nakon usuglašavanja i burnog aktualnog sata te prijepodneva u Skupštini usvojen je dnevni red s 21 točkom. Za očekivati je kako se sve točke neće raspraviti danas već će se sjednica nastaviti u ponedjeljak.

No, na početku je već zatražena dodatna stanka od 30 minuta koja je i odobrena.

Nakon stanke, prva točka koja će se naći pred skupštinarima bit će prijedlog rebalansa proračuna u iznosu od oko 100 milijuna eura, čime će zagrebački proračun oboriti još neke rekorde.

Analizu novog rebalansa možete pročitati OVDJE


>> POGLEDAJTE SNIMKU PRVOG DIJELA SKUPŠTINE


>> AKTUALNI SAT:

U nastavku pročitajte pitanja i odgovore zastupnika na današnjem aktualnom satu.


12:40 - 11) Slaven Dobrović: O javnim natječajima

Posljednji na redu bio je Dobrović.

- Već 16 mjeseci ste u prilici da implementirate svoje politike. Vaša zelena tranzicija i antikorupcija su samo fasada. Spominjete javne nabave, gledate li uopće jesu li poštene te javne nabave i koliko imate ponuđača? - pitao je.

Odgovorio je Tomašević.

- Cijelo vrijeme gledamo da specifikacije budu što šire da se više tvrtki mogu javiti, zato postoji i javno savjetovanje. Naravno da se događa da nekada bude samo jedna ponuda, ali i tada nastojimo napraviti atmosferu da se ponudi niža ponuda. - odgovorio je.

U dodatnom pojašnjenju Dobrović je kazao kako javno savjetovanje nije dovoljno. Ovakvi javni natječaji su monopolizirani da cijene skaču u nebo, a ne da se ponudi kvaliteta.

- Nadali smo se da ćete to riješiti. Skinite ružičaste naočale i vidite da ništa niste promijenili. To je vaša odgovornost. - rekao je Dobrović.

- Vama je sve isto? I zato su napadi od CIOS grupe i zato je histerija u medijima oko ZG vrećica jer je eto sve isto? - ljutito je postavio protupitanje Tomašević i nastavio, ali onda su iz klupa počela dobacivanja te se Tomašević razljutio i napustio govornicu.

22.4.2021., Zagreb - Ispred odlagalista Jakusevec kod nogometnog igralista NK Sava, Zelena akcija odrzala je akciju u sklopu kampanje Dosta je! izadji na izbore.rPhoto:Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL


12:30 - 10) Renato Petek: O dodijeljivanju poslova sa smećem privatnicima

- Novi ugovor koji se odnosi na održavanje i upravljanje Jakuševcom. Novi ugovor će vrijediti još dvije godine nakon kraja prvog mandata, što znači da od vašeg najavljenog zatvaranja odlagališta neće biti ništa. Rekli ste i da ćete revidirati ugovore s privatnicima, a sada je sklopljen novi ugovor s tvrtkom HIS koja se bavi otplinjavanjem, ali su uključene i tvrtke Ekoflor Petra Pripuza i tvrtka Milana Penave za 255 milijuna kuna. - pitao je Petek.

Odgovorio je Tomašević.

- Sklapaju se godišnji ugovori za četiri godine, ali ne treba se čekati ako ćemo uspjeti ostvariti kapacitete i ranije. Ugovor nije sklopljen na 250 milijuna kuna. U javnom savjetovanju nije bilo niti jedne kritike. Na kraju od 250 milijuna, ponuda tog konzorcija kojeg ste spomenuli je 177 milijuna kuna. Ponuda manja od one koje su dali 2017. prije svih inflacija i kriza i da javni natječaj je takav da su oni kao najpovoljniji izabrani. - kazao je.

Petek se javio za dodatno pojašnjenje.

- Rekao sam da je ranije bio ugovor na 255 milijuna plus PDV. Zanima me analiza temelju kojem ste odlučili da recimo cestu i ogradu oko Jakuševca ne mogu raditi gradske nego privatne tvrtke? Za vrijeme Bandića bila su tri sporazuma s Pripuzom, a sada ih je šest? Zar je moguće da ne možemo sami brinuti o vlastitom smeću na vlastitom odlagalištu, nego dajemo milijune drugima? Kako ste došli do toga od obećanja da ćete to ukinuti. - dodao je Petek.

Tomašević je još jednom ponovio kako je posao dodijeljen.

- Sve što mogu raditi gradska poduzeća će raditi, a privatnike ćemo nastojati smanjiti na nulu. Jeste li vidjeli priopćenje CIOS Grupe jučer nakon što smo osigurali 60 milijuna kuna ušteda jer koristimo maksimalno kapacitete svojih tvrtki. Izgleda li vama to priopćenje kao priopćenje nekome kome je dobro s novom gradskom vlašću?

02.02.2022., Zagreb - Odlagaliste otpada Jakusevec. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL


12:25 - 9) Lovro Marković: O uređenju kolektora u Huzjanovoj

- VIO je onesposobio kanalizaciju u Huzjanovoj. Imaju li građani koji su pratili priključak pravo na kanalizaciju i zašto im je to Grad osporio - pitao je Marković.

U odgovoru Tomašević je rekao da je problem ilegalna autopraonica i rekao kako će se dostaviti pisani odgovor.

- Tri mjeseca stanarima smrdi po fekalijama. Dođite pomirisati kad tako moram reći. Koje je rješene za te građane? - pitao je.

Tomašević je još jednom ponovio kako je prvo bitno da se autopraonica ukloni, a dok se ne ukloni, VIO cijelo vrijeme prepumpava kanalizaciju kako bi građani imali uslugu.

04.07.2022., Zagreb - Za potrebe uspostave obilaznog pravca tijekom izvodenja radova sanacije zeljeznickog podvoznjaka Skorpikova, na ulici Dubravica na dijeu od Huzjanove ulice do Samoborske ceste omoguceno je jednosmjerno kretanje vozila na nacin da se od 5 do 14 vozila mogu kretati od Huzjanove prema Samoborskoj, a od 14 do 5 od Samoborske prema Huzjanovoj. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija


12:20 - 8) O vodoopskrbi

- Imamo nedostatak materijala i dalje se prekoračuje rok kod izvršavanja radova. Brojni su nedostatci u tom gradskom poduzeću. Kada će se VIO dovesti u stanje da bude funkcionalan i da pruža uslugu?

Odgovorio je gradonačelnik.

- Prema informacijama iz VIO-a, 20 je slučajeva gdje se prekoračio rok, a ne 2 tisuće. Što se tiče javnih nabava, cijene su otišle u nebo zbog inflacije i u proljeće su brojne tvrtke otkazale sporazume zbog čega je bilo potrebno raspisati nove javne nabave što se radi pa više neće biti problema uskoro - odgovorio je Tomašević.

28.09.2021., Zagreb - Fotografija iz zraka raskrizja Selske ulice i Bastijanove ulice gdje je doslo do puknuca vodovodne cijevi i izlijevanja vece kolicine vode. rPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL


12:15 - 7) Trpimir Goluža: O GUP-u Sesveta

- Obećavali ste da ćete promijeniti GUP Sesveta vrlo brzo. Zašto ste protivno vašim obećanjima u kampanji pretvorili zonu oko tvornice Sljeme pretvorili u deponij glomaznog otpada i planirate li i dalje kršiti volju Sesvećana? - pitao je Goluža.

Gradonačelnik je rekao da je već odgovorio na to pitanje, a što se tiče GUP-a podsjetio je da je stručna rasprava o izmjenama GUP-a već održana.

- Cijeli postupak izmjene GUP-a traje oko dvije godine, a pokrenuli smo i stručnu raspravu, a uskoro će se na klupama naći odluka za izmjenu GUP-a  - odgovorio je.

Goluža se vratio za govornicu optuživši da posve svjesno zanemaruje Sesvete.

- Napravili ste slijepo crijevo o Sesveta i kažnjavate Sesvećane samo zato jer tamo niste formirali vlast. Ništa od produžetka Branimirove, vrtića u Sesvetskom Kraljevcu, tretirate građane Sesveta kao građane drugog reda - oštro je napao Tomaševića.

Nije dugo čekao odgovor.

- Itekako su nam bitne Sesvete, znam da se vi tamo reklamirate, ali iznosite laži - odgovorio je Tomašević.

08.06.2018., Zagreb - Zeljeznicka stanica Sesvete."n"nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


12:10 - 6) Marko Sladoljev: O asistentima u nastavi

- Pojasnite zašto ste odbili prijedlog o povećanju iznosa za asistente u nastavi? - pitao je zastupnik dodavši kako ti ljudi rade težak posao u teškim vremenima.

Tomašević je odgovorio kako Gradska uprava radi na povećanju satnice.

04.11.2021., Pula - Nakon kratkih praznika, za pulske je ucenike pocela nastava, ali - online. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, ilustracija


12:05 - 5) Gordana Rusak: O smeću u Sesvetama

- TV prijenos ovog aktualnog sata ste zabranili, komentirati na stranicama Grada ste zabranili, očito niste onda transpratenti u informiranju, ali očito su vas informirali o odlaganju otpada u zoni tvornice Sljeme u Sesvetama. To radi vaša tvrtka smeće je i dalje tamo. Sjetite se kad ste prosvjedovali protiv azbesta, a sad tamo stoje ploče azbesta. Kad ćete nešto učiniti? - pitala je Rusak.

Tomašević je odgovorio da je azbest uklonjen, a da ako otpada ima to je nečiji privatni glomazni otpad.

- Čistoća je viša puta čistila tvornicu Sljeme od otpada za što imamo račune. Očito ćemo morati uvesti zaštitare da se to sprječi - rekao je.

Ako malo bolje pogledate snimke, vidjet ćete da su azbestne ploče i dalje tamo. Ako ste vi to radili znači da nešto niste dobro napravili i znači da ste pogriješili kad ste maknuli zaštitare od tamo i otvorili dodatan ulaz. I dalje tvrde stanovnici da VIO tamo dovozi otpad pa zar prema tome idemo da potičemo divlja odlagališta? - ponovila je Rusak.

09.03.2013., Zagreb - Propala tvornica mesnih preradjevina Sljeme u Sesvetama, ciji su bivsi radnici ostali bez dionica svog poduzeca koje su redovito uplacivali. rPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL


12:00 - 4) Višnja Fortuna: O cijenama energenata za udruge

Zastupnicu zanima nelogična situacija sa Zborom fizioterapeutra i Maticom umirovljenika koji koriste prostor u Prečkom.

- Mi smo u zgradi gdje je koeficijent grijanja 2, što je skuplja tarifa za gospodarstvo. Predstavnik nam je rekao da to ovisi o volji stanara što znači da udruge ovise o prostoru u kojem se udruga nalazi što znači da su prepušteni sami sebi. Stanari su pristali, ali kad su čuli da bi oni morali platiti razliku cijene, odustali su od sniženja koeficijenta. - rekla je zastupnica.

Tomaševič je u odgovoru kazao kako nema dovoljno informacija.

- Koliko znam za struju, udruge i ustanove imaju povlaštene cijene, kao i za plin, no za to još nema odluke za provedbu - rekao je Tomašević.

Fortuna je u dodatnom pojašnjenju kazala da je ovaj problem povezan i s Gradom na način da se koeficijenti po kojima se plaća stvar zgrada i da bi se trebala napraviti revizija tih odluka.

11.01.2022., Zagreb - U Hrvatskoj se u narednom periodu ocekuje poskupljenje plina od minimalno 60%. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


11:50 - 3) Nenad Predovan: Najviše ste zadužili Grad u povijesti

- U rujnu grad je podigao kredit s promjenjivom kamatnom stopom u nemirnim vremenima. U kreditu od 1.8 mlrd samo je kamata bila 493 tisuće kuna. Moje pitanje je znate li koliko je kamata narasla u postotku u ovih mjesec dana i koliko je u kunama narastao kredit? - pitao je zastupnik Stranke rada i solidarnosti.

Odgovorio je Tomašević.

- Odgovorit ću protupitanjem: Znate li koliko je bio zadužen Holding? Vaša stranka ostavila je 5 mlrd. duga. Znate li koliko su bili kratkoročni krediti? Znate li koliki je bio gubitak Holdinga? I sad mi kažete nešto kada spašavamo Holding od stečaja i dugova od prošle vlasti. Mi to refinanciramo i tražimo duže vrijeme da optlatimo novac koji ste vi potrošili i vi držite lekcije da je sad problem u uvjetima kredita. - ljutit je u odgovoru bio Tomašević i ponovio više puta kako je riječ o refinanciranju.

- Meni je to frapantno! Da to dođe od nekoga drugoga još bih shvatio...- dodao je.

Predovan je zatražio pojašnjenje kazavši kako Tomašević nije odgovorio na pitanje već samo napao zastupnika i dijelio lekcije.

- Kamata je porasla za 21 posto rekao je zastupnik - dodavši kako je Grad u nešto više od godinu dana zadužen više od 2 mlrd. kuna čime je dug porastao za još više od 100 tisuća kuna.

- Postavili ste rekord u zaduživanju Grada - dodao je.

- Molim vas da prestanete govoriti neistine sa ove govornice. Možete sto puta ponoviti laž, ali ona je i dalje laž. Nismo zadužili Holding - odgovorio je Tomašević i još jednom ponovio tezu o refinanciranju.

09.09.2011, Zagreb - Zgrada Zagrebackog holdinga u Vukovarskoj ulici. rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


11:45 - 2) Vladimir Iviček: O farmi svinja u Kupinečkom Kraljevcu

- U petom mjesecu izdana je dozvola za izgradnju velike farme svinja u Kupinečkom Kraljevcu. U nekoliko navrata tražili smo prenamjenu tog zemljišta za javnu namjenu, a na to se Grad nikada nije očitovao. Smatram da lokalna samouprava nije upoznata niti je tražena njihova suglasnost za izgradnju svinjogojske farme. - pitao je zastupnik.

- Očekivao bih da vi iz HDZ-a znate da je vlasnik farme država, a ministarstvo je dalo dozvolu. Grad samo prati procedure i radi zakonito, mi nismo mogli postupiti drugačije odgovorio je Tomašević i pitao što zastupnik iz redova HDZ-a očekuje od Grada.

- Cijela GČ je na nogama i stvorio se veliki otpor. Ovim vas putem molim da ne idete protiv volje građana. Želim naglasiti da Zagreb na području četvrti Brezovica ne posjeduje zemljište, stanovnici su darovali zemljište za dječji vrtić koji bi se trebao nalaziti 500 metara od farme - kazao je Iviček.

Tomašević je dodatno obrazložio odgovor.

- Mogu samo vidjeti s državnim institucijama što se može napraviti oko svinjogojske farme - odgovorio je.

14.01.2021., Donja Vrba - Farma svinja OPG Domagoja Becka kooperanta Mesne industrije Vajda iz Cakovca koja je u vlasnistvu grupacije Pivac. Novi projekt proizvodnje svinjskog mesa pokrenut je pocetkom 2021. godine, a kapacitet farme je 4000 tovljenika po turnusu."nPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)


11:40 - 1) Marijan Tomurad: O problemu vodovoda u Sesvetama

- Mjesni odbori u Podsljemenskoj zoni opskrbljuju se vodom koji su građeni od salonitnih cijevi prije više od 50 godina. U međuvremenu potres i suša su učinili svoje i stanovnici se teško i gotovo nikako opskrbljuju vodom ove godine. Pomažu cisterne, ali nedostaje još dosta gradskog i magistralnog vodovoda i cjevovoda. Navodno postoji sva dokumentacija, ali nije počela izgradnja. S druge strane vodosprema u Šimuncevcu izgrađena je prije više od godinu dana i još nije u funkciji.

Tomašević je odgovorio.

- U Zagrebu je mali postotak građana bez vodoopskrbe što nam je prioritet, od Brezovice do Podsljemenskih naselja da se do svih dovede javna mreža. Problem je i starost mreže koja se mora obnavljati, a nije se ulagalo ništa. Prosječna starost cijevi u Zagrebu je 50 godina i to samo pokazuje koliki je posao pred nama na tih 3 i pol tisuće kilometara mreže. Što se tiče Šimunčevca, vodosprema će biti gotova do kraja sljedećeg mjeseca. - rekao je.

Tomurad je zatražio dodatno pojašnjenje.

- Što je s građevinskom dozvolom za dionicu od kilometar dva koji nedostaje da se spoji vodovod. Navodno se već mjesecima dozvola čeka? - pitao je zastupnik.

Tomašević je pojasnio.

- Nemam informaciju, dobit ćete pisani odgovor, ako se doista čeka mjesecima moguće je da su imovinsko-pravni odnosi u pitanju. Ponavljam milijardu i 800 milijuna ćemo povući iz EU fondova za vodovod, a na to još idu i drugi izvori financiranja iz Grada, ViO-a - dodao je.

03. 10. 2008., Sesvete - U selu Simuncevec se nalazi bunar kojim se koriste mjestani, a u kojem je gospodin Vlado Popovic pronasao tragove boje, za koju on misli da je za farba za drvo. Policija, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo, obavlja ocevid na bunaru. Buduci da mjestani nemaju pitke vode, opskrbljuje ih cisterna s vodom za pice. rPhoto: Goran Stanzl/Vecernji list
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list


11:20 - Nastavljena je Sjednica, usvajaja se Dnevni red

Nakon usvojenih hitnih točaka, utvrdit će se konačan Dnevni red, nakon čega slijedi aktualni sat, a očekuje se, kako je ranije predloženo, da će se Sjednica nastaviti i u ponedjeljak zbog brojnosti točaka o kojima se raspravlja. Dnevni red je usvojen, počinje aktualni sat.


11:00 - Tomašević obrazlaže hitnost točaka

- Dobar dio toga rečenog za ovom govornicom je čista manipulacija. Znate da procedura počinje 20 dana ranije i nema mogućnosti dopune dnevnog reda, a ovdje se tretira kao da je 27 točaka došlo jučer. - rekao je Tomašević koji odgovara na prijedloge zastupnika.

Nakon Tomaševićevog obrazlaganja, Klisović je utvrdio stanku do 11 sati i 20 minuta za tehničko usklađivanje, nakon čega bi se konačno trebalo glasovati o dnevnom redu.

13.10.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 16. sjednica Gradske skupstine. Na dnevnom redu je 13 tocaka, a prva je rebalans gradskog proracuna. Gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


10:55 - Rusak (BM365): Nastavite sjednicu u ponedjeljak

- Nije mi jasno zašto izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci nije stavljeno na Dnevni red jer ne možemo raspravljati o rebalansu, ako nemamo podatke kako je izrađen na temelju izvršenja. Zato predlažem da se u ponedjeljak nastavi sjednica na kojoj će se govoriti o rebalansu proračuna.

12.10.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici Klub gradskih zastupnika Bandic Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti odrzali su konferenciju za medije. Gordana Rusak. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL


10:50 - Petek: O dimnjačarskom kartelu ne možemo ovako raspravljati.

- Sukladno vašim ovlastima pokušavate održati red. Meni je jasan dio u kojem ste vi zastupniku oduzeli riječ, no prvi puta rekli ste mu da ne govori o temi o kojoj se raspravlja, a odnosi se na izmjenu imenovanja unutar radnih tijela - kazao je Petek braneći kolegu koji je dobio opomenu.

Nakon toga Petek se ponovno javio za riječ u vezi iste točke.

- Ovdje imamo nekoliko točaka koje su došle po hitnom postupku koje ne bi trebale doći na taj način. Primjerice točka o kupovini poslovnih prostora za potrebe dječjih vrtića. - kazao je.

Spornim smatra prostor na Vrbanima za koji kaže da se naziva "fasada smrti" zbog opasnosti koju predstavlja fasada te zgrade za prolaznike, a u kojoj bi Grad kupio poslovni prostor za vrtić. Usprotivio se Petek i točki o imenovanju u Javnoj ustanovi Maksimir te izvješću o radu Dimnjačarske zajednice.

- Ovo je vrlo ozbiljna tema jer dimnjačarski kartel obavlja posao u Gradu i sreća da nije bilo smrtnih slučajeva, ali o tome ne možemo raspravljati na ovakav način. - zaključio je.

08.09.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 15. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba koja na dnevnom redu ima, uz ostalo, ponovne prijedloge promjene nacina naplate odvoza komunalnog otpada i ukidanje statusa roditelja odgajatelja. Renato Petek Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


10:40 - Zaiskrilo između Goluže i Klisovića

- 27 točaka dnevnog reda po hitnom postupku govori da očito Gradski uredi posao ne rade pravovremeno pa bi se trebali fokusirati na to. - govorio je Goluža i potom krenuo govoriti o promjenama na u strukturi vlasti nakon čega ga je Klisović upozorio da se drži teme. Nakon toga je Goluža krenuo u polemiku s Klisovićem nazvavši ga "nelegitimnim predsjednikom Skupštine" i rekvaši da se "ne uzrujava".

Klisović je potom oduzeo riječ Goluži koji je odbio otići sa govornice pa je Klisović prekinuo sjednicu na 10 minuta.

08.09.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 15. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba koja na dnevnom redu ima, uz ostalo, ponovne prijedloge promjene nacina naplate odvoza komunalnog otpada i ukidanje statusa roditelja odgajatelja. Trpimir Goluza Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


10:30 - Nastavlja se sjednica

Nakon gotovo sat vremena stanke nastavlja se sjednica. Za govornicom je Igor Peternel.

- Prema Poslovniku aktualni sat se u pravilu odvija jedan sat, a može se odvijati i dva sata, ako postoji potreba može se u interesu građana aktualni sat produžiti. Domovinski pokret apelira da se zbog dobrobiti građana odobri da aktualni sat traje onoliko koliko ima pitanja, a u međuvremenu da se hitno dogovore izmjene kako bi se uvele ili kvote ili izmjene - rekao je Peternel.

Klisović mu je odgovorio kako se priprema izmjena poslovnika. Predsjednik Skupštine nastavio je s utvrđivanjem dnevnog reda te točkama koje su po hitnom postupku došle na dnevni red, a među njima je Prijedlog izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2022. te Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi i još šest točaka.

13.10.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 16. sjednica Gradske skupstine. Na dnevnom redu je 13 tocaka, a prva je rebalans gradskog proracuna. Josko Klisovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


10:00 - Stanka još uvijek traje

Iako je određena stanka od 30 minuta, zastupnici se još nisu vratili u klupe.


9:00 - Početak sjednice

Nakon prihvaćanja dnevnog reda, uslijedit će i aktualni sat. Skupština je započela poslije 9 sati, a odmah na početku prisegnula su i dva nova zastupnika. Umjesto SDP-ova Viktora Gotovca, prisegnuo je Ivan Račan. Pred zastupnicima će se naći i osam točaka po hitnom postupku.

No, prije usvajanja dnenvog reda iz redova HDZ-a stigao je zahtjev za stanku.

- Tražimo stanku od 30 minuta jer se pojavila informacija da je inspekcija jučer bila na Jakuševcu i da ima problema - rekao je HDZ-ov Mario Župan. Iz kluba HDZ-a i HSLS-a zatražili su očitovanje Tomaševića o toj temi. Predsjednik Skupštine prihvatio je prijedlog za stanku i odredio ju u trajanju od 30 minuta.

13.10.2022., Zagreb - Ivan Racan, novi predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupstini i jedan od glavnih pregovaraca stranke o novom koalicijskom sporazumu sa Mozemo dolazi u Staru gradsku vijecnicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


8:00 - Zastupnici se okupljaju na 16. sjednici

Već nekoliko minuta poslije 8 sati gradski zastupnici počeli su pristizati u Ćirilometodsku ulicu u Staru gradsku vijećnicu gdje se od 9 sati održava 16. Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Do kraja ovogodišnjeg zasjedanja ostale su još dvije sjednice, 10. studenog i 8. prosinca.

Podsjetimo, posljednja, 15. sjednica, počela je i završila burno. Raskinut je i sporazum o suradnji između vladajuće stranke Možemo! i SDP-a, nakon čega je Viktor Gotovac otišao s mjesta predsjednika gradske organizacije stranke. Zahtjevala se i smjena predsjednika Skupštine Joška Klisovića, no niti to se nije dogodilo. 

Najveća rasprava povela se oko zaduženja Zagrebačkog holdinga od gotovo 2 milijarde kuna koje je naposljetku usvojeno na nastavku sjednice. Kako je protekla posljednja Skupština pročitajte i pogledajte OVDJE.

13.10.2022., Zagreb - Zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupstini Mislav Herman dolazi u Staru gradsku vijecnicu na 16. sjednicu Gradske skupstine. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


>> Foto-galerija 16. sjednice Zagrebačke skupštine:

Zagreb: 16. sjednica Gradske skupštine počela raspravom o rebalansu proračuna
1/18

>> VIDEO: Objavljena prosječna zagrebačka neto plaća za srpanj. Provjerite gdje je bila najviša

Komentara 57

SV
sveznam1
12:08 13.10.2022.

ostavka jer cemo te mi na ulici svrgnuti nemas podrsku nicega ni nikoga ni 200 000 ljudi si prevario

Avatar Cantor
Cantor
12:26 13.10.2022.

Lumpenproletarijat....

LL
lijepa_li si
12:48 13.10.2022.

blagopreminuli je vkral stotine miljona, kumovi mu još stotine miljona, rođe njegove stotine! toga više nema, grad je uštedio, ušparao te novce, sve je pojeftinilo, ne uzimaju se skupi krediti, gradi se na sve strane, gradjani su oduševljeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije