Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJESTVICA RENOMIRANOG ČASOPISA

Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

Svečana promocija doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/3
12.10.2022.
u 16:45

Objavljena je ljestvica najboljih sveučilišta na kojoj je, kao i proteklih godina prvo mjesto zauzeto britanski Oxford. Drugo najbolje sveučilište ostaje Harvard, dok je Cambridge ove godine skočio s petog na treće mjesto

Zagrebačko Sveučilište ove je godine ostvarilo najgori rezultat na ljestvici najboljih sveučilišta na svijetu koje na godišnjoj bazi objavljuje časopis Times Higher Education.

Naime, objavljena je ljestvica najboljih sveučilišta na kojoj je, kao i proteklih godina prvo mjesto zauzeto britanski Oxford. Drugo najbolje sveučilište ostaje Harvard, dok je Cambridge ove godine skočio s petog na treće mjesto. 

Splitsko najbolje

Kada pogledamo rezultate hrvatskih sveučilišta, ono u Splitu najbolje kotira - između 1.001. i 1.200. mjesta, dok se riječko Sveučilište našlo iznad 1.501. mjesta. 

Zagrebačko Sveučilište, kojeg je do ove godine vodio rektor Damir Boras, ne može se pohvaliti jer su smješteni između 1.201. i 1.500. mjesta, što je najgori rezultat u pet godina otkada ga je časopis uvrstio na popis. 

Inače, časopis sveučilišta rangira na temelju 13 odabranih indikatora koji mjere performanse institucija u četiri područja: podučavanje, istraživanje, prijenos znanja i međunarodna perspektiva.

Najgori je rezultat Sveučilište u Zagrebu ostvarilo upravo u polju znanstvenog istraživanja, kao i podučavanja, dok je najbolje prošlo po pitanju utjecaja na industriju.

I dok je najbolje rezultate najveće hrvatsko Sveučilište postiglo tijekom 2017. godine - iznad 801. mjesta, svake je godine Sveučiilište u Zagrebu padalo na ljestivci. Tako je 2018. i 2019. bilo na poziciji između 801. i 1.000. mjesta, dok je 2020. godine palo iznad 1.000. mjesta, da bi se u protekle dvije godine zadržalo na poziciji između 1.001. i 1.200. mjesta.

Kragujevac duplo bolji

Kad pogledamo sveučilišta u regiji, dobre rezultate postiglo je upravo Sveučilište u Kragujevcu u Srbiji koje se nalazi između 501. i 600. mjesta, dok se Beograd nalazi na poziciji između 801. i 1.000. mjesta.

U Sloveniji najbolje kotira Sveučilište u Ljubljani i to s pozicijom između 801. i 1.000. mjesta, dok se ono u Mariboru nalazi između 1.201. i 1.500. mjesta.

Sveukupno je rangirano 1799 sveučilišta, a ove su godine ubrojena sveučilišta pet novih zemalja, svih redom iz Afrike - Zambije, Namibije, Mozambika, Zimbabvea te Mauricijusa. Najgore rezultate iz ovih pet zemalja dobila su sveučilišta u Zimbabveu i Mauricijusu, i to s pozicijama između 1.001. i 1.200. mjesta.  

 

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
16:55 12.10.2022.

Zagrebačko sveučilište je tamo gdje ga je doveo ugledni, u inozemnim akademskim krugovima poznati rektor Boras. Znojni Boras poznat je po financijskim malverzacijama, žderanju, lokanju i neumjesnim komentarima.

TM
trade_mark
16:53 12.10.2022.

bravo boras! tako se to radi, glavno da su osobni interesi podmireni i naplaćeni! fuj, gadljivo i degutantno. može li netko zamoliti tog čovjeka za komentar?

OL
oLo
17:01 12.10.2022.

Pa što reći.... najgori u regionu, a i šire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije