Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO NA SKUPŠTINI

Osam minuta prije sjednice zastupnicima na stol stigli papiri o kreditu teškom 240 milijuna eura, gradska oporba na nogama

Zagreb: Gradska skupština raspravlja o naplati odvoza otpada i statusu roditelja odgajatelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
08.09.2022.
u 17:37

Po hitnom postupku u dnevni red zagrebačke Skupštine ubačen je i prijedlog dugoročnog zaduživanja i refinanciranja postojećih kreditnih obveza Zagrebačkog holdinga kojom će se tražiti novi kredit od 240 milijuna eura što je izazvalo salve negodovanja.

Zagrebački gradski zastupnici vratili su se nakon ljetne stanke na zasjedanje 15. Sjednice gradske skupštine. Pred njima se na današnjoj sjednici nalazi 39. točaka dnevnog reda. Pred zastupnicima će se tako naći izvršenje proračuna za ovu godinu, izvješća o poslovanju gradskih tvrtki te izmjene mjere roditelj odgojitelj. Prije toga, na redu će biti aktualni sat koji bi prema svemu sudeći mogao biti prilično dinamičan jer i prije samoga početka 14 zastupnika prijavilo je pitanje.

No, prava pobuna nastala je već pri početku sjednice koja je kasnila gotovo 15 minuta. Naime, zastupnici su 9 minuta prije početka dobili materijale o zaduženju Zagrebačkog holdinga u iznosu od gotovo 2 milijarde kuna. Uslijedilo je negodovanje te su zatražene dvije stanke tako da nakon sat i pol sjednice još nije usvojen niti dnevni red.

>> PRATITE UŽIVO:

*ovo je članak koji se ažurira - za najnovije stanje osvježite stranicu

>> TIJEK SJEDNICE:

17:30 - TOČKE 7-11: O stipendijama

Predsjednik Skupštine predložio je da se ubrza proces i odluke o gradskim stipendijama objedine pod jednu točku što je jednoglasno prihvaćeno, kao i same stipendije.


17:25 - TOČKA 6: Prijedlog zaključka o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Centra za kulturu Histrionski dom

Točka koja je na Skupštinu došla po hitnom postupku je usvojena.


16:45 - TOČKA 5: Prijedlog odluke o prihvaćanju Deklaracije B40 Mreže balkanskih gradova (B40 Balkan Cities Network Declaration)

Na red je došla sljedeća deklaracija o mreži Balkanskih gradova. Za riječ u raspravi se prva javila Ana Lederer iz Domovinskog pokreta

- Zagreb nije balkanski grad, Zagreb je srednjo-europski grad i nema nikakvog utemeljenja da budemo u kontekstugradova u kojem smo navedeni. Ovo je jedno čvrsto ideološko utemeljenje - rekla je zastupnica koja se protivi jer kako kaže to nosi cijeli "ideološki set kao što su klimatske promjene, urbana demokracija jer nikakve koristi za grad od ovoga neće biti osim za vaša putovanja"

Gradonačelnik je zatražio riječ.

- Ja sam bio u ovom mandatu tri puta na putovanju i svaki put manje od 24 sata. Ne stoje teze da se fokusiramo samo na ovaj dio Europe. U ovoj mreži su već Pula i Split tako da to ne stoji i drugi gradovi mreže su iz članica Europske unije. Ovo je inicirao gradonačelnik Istanbula s kojim sam razgovravao i nama ove teme koje nazivate floskulama nisu floskule - rekao je Tomašević i istaknuo s kojim se još gradonačelnicima susretao.

Rasprava oko ove deklaracije nastavila se još više od 30 minuta. Oporba je ponajviše problematizirala ideološki aspekt.


16:30 - TOČKA 4: Prijedlog odluke o prihvaćanju Europske deklaracije o angažiranom istraživanju UNIC-a, Europskog saveza sveučilišta i postindustrijskih gradova (European declaration on engaged research)

Ispred Gradske uprave odluku predstavlja Romana Galić. Deklaracija nije obvezujuća, a riječ je o uključivanju  gradske uprave aktivnije u suradnju sa Sveučilištem u okviru saveza sveučilišta post-industrijskih gradova UNIC koje broji 8 europskih sveučilišta uključijući zagrebačko.

U slobodnoj raspravi javio se zastupnik Lovro Marković i pitao "Što je to?" odnosno zatražio je dodatno pojašnjenje što to Grad Zagreb obvezuje prihvaćanjem te deklaracije. Složio se s njim i Slaven Dobrović.

- Moramo se maknuti od ovakvih licemjernih politika koje obećavaju sve, a ne rade ništa. To ću vam pokazati u točki 12. - rekao je Dobrović.

S replikom se javila SDP-ova zastupnica Davorka Moslavac Forjan.

Grad može i treba iskoristiti ovu inicijativu da za svoje potrebe iskoristi znanstvenike da riješi svoje potrebe i to pretoči i u javne politike. Smatram da bi grad trebao iskoristiti ovu priliku jer smatram da ima jako veliki bazen stručnjaka i da bi prihvaćanjem ove deklaracije mogao samo dobiti, a ne izgubiti. Iako je deklaracija načelna i neobvezujuća ona je dobar poticaj - objasnila je.  U odgovoru se javio Dobrović i kazao da se takvo što neće dogoditi jer "iritira donositi deklaracije koje ništa ne znače ništa ne obvezuju, ništa ne rade, ovo je čista entropija"

Odluka je usvojena sa 32 glasa za, 2 protiv i 2 sudržana.


16:00 - TOČKA 3 :Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti objekata od grafita

Nakon usvajanja odluke o roditeljima odgojiteljima, sljedeća točka je zaštita objekata od grafita. Cilj ove odluke je sufinanciranje uklanjanja grafita u centru grada u 100%-tnom udjelu te premazivanje antigrafitnim bojama. Za riječ u raspravi prva se javila zastupnica Lucija Toplovec (BM365) koja je pohvalila inicijativu vlasti, no rekla kako je sve nedorečeno. Toplovec je naglasila da se treba bolje iskomunicirati prema suvlasnicima.

Odluka je nakon kraće rasprave usvojena bez glasova protiv.


14:00 - TOČKA 2: Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja

Započela je rasprava o drugoj točki, no ubrzo je proglašena pauza za ručak do 16 sati.

Nakon pauze, odluka je osvojena.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla da se većina zastupnika složila da se mjera roditelj odgojitelj treba ukinuti za one roditelje kojima djece navrše 7 godina.

- Smatramo da je ta mjera bila fundamentalna pogreška bivše vlasti. Između 2016. i 2017. godine zabilježen je pad upisa djece u vrtiće, a roditelje je sprječavalo da se zapošljavaju. Moramo otvoriti vrata vrtićima da se upiše što više djece. - 


13:30 - TOČKA 1: Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Zagreba za 2022.

Sjednica je nastavljena raspravom i glasovanjem o točkama dnevnog reda. Prvo se dogovirlo o izmjenema i dopunama odluke o izvršenju proračuna. Odluka je bez puno rasprave usvojena.


13:00 - Konferencija za medije Tomislava Tomaševića

Na 20 minuta dugoj konferenciji za medije ponovno se dotaknuo nekih od glavnih točaka iz aktualnog prijepodneva.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


12:30 - Konferencija za medije oporbenih zastupnika u Gradskoj skupštini

Nakon održanog aktualnog sata zastupnici u Gradskoj skupštini iz redova oporbe održali su press konferencije. Govorili su redom klub MOST-a, zatim Domovinski pokret i Zelena lista, nakon njih riječ je dobila Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365. Uslijedila je potom i konferencija HDZ-a i partnera.

Snimku konferencije možete pogledati u nastavku:


12:15 - Župan zatvorio aktualac pitanjem o Deželićevoj

HDZ-ov zastupnik Mario Župan zadnji je koji je postavio pitanje gradonačelniku o Deželićevoj ulici i prometnim problemima za koje kažu da su nastali kao posljedica zatvaranja jedne prometne trake. Tomašević je odgovorio kako nema gužvi jer on tamo prolazi svaki dan i da mu nije jasno zašto se radi "fama" oko jedne ulice.

Župana je zanimalo po kojem ugovoru i kako su se financirali podzemni spremnici koji se upravo postavljaju u Masarykovoj ulici.

- Javna nabava je u tijeku. Ovo što se sada postavlja su donirani spremnici - odgovorio je.


12:00 - Aktualni sat: Problemi u prometu, neizvršenje planova Gradskih četvrti, asistenti u nastavi...

Na aktualnom satu 15. sjednice Gradske skupštine, Tomašević je odgovarao na pitanja zastupnika o stanju Dinamovog stadiona, poručivši da ga je “sram što stadion Dinama tako izgleda”, ali da je više sram kao građanina da je bivši gradonačelnik "ulupao 800 milijuna kuna u nešto što se zove obnova, a stadion izgleda kako izgleda”. 

Poručio je da sa vlasnicima zemljišta, s kojima postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi,  i klubom redovito razgovara o rješenjima za stadion o kojima planira redovito izvještavati Skupštinu. 

Zastupnik Mosta Marko Sladoljev zatražio je povećanje naknada asistentima u nastavi, a Tomašević je poručio da će Grad Zagreb povećati i broj pomoćnika te da će “razmotriti preinačavanje satnice, sukladno mogućnostima”.

Zastupnik Lovro Marković iz MOST-a aktualizirao je problem neizvršenja planova Gradskih četvrti kao što su uređenje i asfaltiranje.

- Nisam sretan, ali bolje je nego što pričate. Očekujem da se unaprijedi do kraja godine - rekao je Tomašević objasnivši da je do problema došlo i zbog okolnosti na tržištu poput nedostatka građevinskog materijala te divljanja cijena.

Zaiskrilo je ponovno u trenutku kada je na govornicu došao Trpimir Goluža koji je gradonačelniku postavio pitanje o GPZ Opskrba. Zastupnika je zanimalo kako je podmireno 400 milijuna kuna dugova. Tomašević je odgovorio da on to vrlo dobro zna.

- Ovo je još jedna potvrda da ne laže (gradonačelnik), ali je loše informiran - kazao je Goluža na što mu je Tomašević odgovorio da "prouči Kazneni zakon" na što je Goluža počeo dobacivati iz klupe pa mu je gradonačelnik odvratio riječima: Nećemo se ovako više razgovarati.

Davorka Moslavac Forjan (SDP) postavila je pitanje o prometnom rješenju zbog kojeg se svakog dana stvaraju velike gužve jer privatna garaža ima svoju trak. Odgovorio joj je pročelnik Dinko Bilić kazavši da će obraditi situaciju, ali da su gužve prije bile puno veće. Složio se i Tomašević potvrdivši da će se raditi analiza.

O prometnim problemima govorio je i Kristijan Jelić (HSLS) aktualizirajući problem Stare Vlaške. Jelić je zatražio otvaranje Šoštarićeve ulice za promet. Gradske vlasti sklone su takvom rješenju, no prije toga će se napraviti analiza.

Zastupnica Gordana Rusak govorila je o zdravstvenoj zaštiti točnije stomatolozima. 

- Iz Domova zdravlja Hirčeva i Švarčeva četiri stomatolga odlaze u Sesvete, a njihove ordinacije idu u zakup privatnicima - rekla je. Tomašević joj je kratko odgovorio kazavši kako je riječ o usklađivanju prema kriterijima HZZO-a. 


11:35 - Zastupnica Topolovec (BM365) zatražila je smjenu Krešimira Kompesaka

12.7.2021., Zagreb - Predsjednik Vijeca Gradske cetvrti Podsljeme Kresimir Kompesak. "nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Najmlađa zastupnica Lucija Topolovec u skupštini zatražila je smjenu predsjednika VGČ Podsljeme Krešimira Kompesaka, inače njezinog donedavnog stranačkog kolegu zbog,  kako kaže, fizičkog incidenta u kojem je potonji sudjelovao. Tomašević je prihvatio prijedlog, ali dodao da se to moglo učiniti i na drugačiji način bez unutarstranačkih obračuna na Skupštini.


11:16 - Počeo je aktualni sat

Nakon dva sata od početka sjednice počeo je i aktualni sat. Započelo je pitanjem zastupnika o sudbini radnika i radnica DIOKI-ja i Kamenskog. 

Nakon toga, iz zastupničkih redova stiglo je pitanje o maksimirskom stadionu.

- Dok se imovinsko pravno to ne očisti ja ne mogu raspisati natječaj za građenje - jasan je bio Tomašević koji je ponovio kako je stadion ruglo i kako ga je sram. 


11:11 - Tomašević: Laž je i da se Grad zadužio 3 milijarde kuna.

Tomašević je odlučio odgovoriti na prozivke zastupnika HDZ-a i MOST-a.

- Ne slažemo se da se mjera roditelj odgojitelj povuče s dnevnog reda. Mislim da se vidi ovdje i nekorektno je s obzirom da je postepeno smenjenje reći 'Idemo ispočetka'. Također nekorektno je reći da nije bilo razgovora s udrugama roditelja odgojitelja, ali dio njih nije htio ništa mijenjati - odgovorio je gradonačelnik.

- Što se tiče prijedloga oporbe oko Plinare i stadiona ja sam već odgovarao o tome više od dva sata. Reći da mi to nije bitno je apsolutna laž. S druge strane, zaboraviti da se 30 godina ništa oko toga nije radilo je najmanje nekorektno - kazao u odgovoru na prijedlog MOST-a.

- Daje se prilika Holdingu da diše, ovo je refinanciranje jer je Holding imao više od milijardu i 600 milijuna kuna zaduženja. Nekorektno je i netočno to što govorite jer Holding je otkad smo na vlasti vratio 300 milijuna kuna. Laž je i da se Grad zadužio 3 milijarde kuna. Otkud vam te informacije. Idemo vidjeti što smo sve vratili od dugova. 500 milijuna bankama, 700 milijuna državi. Sve ćemo vam objasniti oko Holdinga i sjesti u ponedjeljak. Dobili smo vrlo povoljne uvjete i moramo to hitno napraviti dok imamo ovakve povoljne uvjete - zaključio je.

Sada je konačno uslijedilo glasovanje o točkama dnevnog reda. Kada se dnevni red usvoji slijedi aktualni sat.


10:53 - Goluža obrazlaže MOST-ove hitne točke

13.07.2011., Maksimirska 128, stadion NK Dinamo, Zagreb - Zavrsno uredjenje stadiona prije vecerasnje utakmice 2. pretkola Lige prvaka izmedju NK Dinamo i azerbajdzanskog prvaka Neftchi Baku.rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MOST je predložio dvije točke kojima predlažu da gradonačelnik na svakoj sjednici izvještava o stanju u Plinari te o Maksimirskom stadionu.

- Hitnost postupka predlaže se kako bi korisnicima usluge opskrbom plinom bilo zajamčeno da im zbog nemogućnosti poslovanja društva Gradska plinara Zagreb - Opskrba d.o.o. neće biti pružena usluga opskrbe u zimskim mjesecima. - stoji u prijedlogu odluke o plinu.

S druge strane za Maksimirski stadion Goluža je rekao da je sramota grada i također zatražio gradonačelnika da izvještava Skupštinu redovno po tom pitanju.

- Donošenje zaključka po hitnom postupku predlaže se prvenstveno zbog sigurnosnih rizika koje statički oštećen stadion predstavlja za okolinu kao i radi velikog interesa javnosti i potrebe da se što skorije pokrene realizacija obnove odnosno rušenja i izgradnje novog stadiona - piše u tom prijedlogu.


10:47 - Predstavlja se plan zaduženja Holdinga

08.09.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 15. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba koja na dnevnom redu ima, uz ostalo, ponovne prijedloge promjene nacina naplate odvoza komunalnog otpada i ukidanje statusa roditelja odgajatelja. Mislav Herman Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Riječ je o većinski reprogramu duga, na što se odnosi većina od 240 milijuna eura, za obrazloženje se javio Tomašević.

- Ovo što je rekao zastupnik Goluža je ili plod neznanja ili manipulacije - započeo je Tomašević te pojasnio da je većinski dio refinanciranje duga, a novo zaduženje je oko 15 milijuna eura.

- Rekao sam da će zaduženje doći možda u zadnji čas jer se moralo razgovarati i raspravljati s bankama. Nužno je da se ovo uvrsti u dnevni red, ali se slažem da se može točka staviti na kraj dnevnog reda da se može o njoj raspravljati u ponedjeljak - dodao je.

Naime, Klisović je kazao da se skupština zbog broja točaka i intenziteta nastavlja u ponedjeljak, a danas će se odraditi dio posla. 

- Inzistiramo da se ovo zaduženje makne sa današnjeg dnevnog reda. Ovo nije bilo zadnji čas, ovo je presedan, ovo je nečuveno, ovo je sramota, ovo je čisti amaterizam - osuo je paljbu Mislav Herman (HDZ). Najveći problem su, prema njegovom mišljenju, to što se zastupnike nije informiralo i to što su sudužnici Plinara i Vodoopskrba i odvodnja. 

- Ako gledamo ukupna zaduženja, Tomašević je zadužio grad za oko 3 milijarde kuna od početka mandata. To vam je oko 20% proračuna - rekao je Herman.


10:42 - Treći pokušaj nastavka sjednice, o roditeljima odgojiteljima na kraju

08.09.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 15. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba koja na dnevnom redu ima, uz ostalo, ponovne prijedloge promjene nacina naplate odvoza komunalnog otpada i ukidanje statusa roditelja odgajatelja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zvono se oglasilo, a sjednica je nakon druge stanke nastavljena, no prije predstavljanja točki dnevnog reda red je bio za obrazloženje stanke.

- Naš je prijedlog da se točka o kompenzacijskoj mjeri prebaci za kraj sjednice budući da nismo stigli steći uvid u njen sadržaj mislim da bi bilo dobro da damo prostor da se oko ovih točaka kasnije usuglasimo - kazao je Viktor Gotovac predsjednik kluba zastupnika SDP-a.

Točka je uvrštena kao zadnja, 39., kazao je predsjednik Skupštine Joško Klisović

Sljedeća hitna točka jest imenovanje V.D ravnatelja Histriona. Odbor za izbor i imenovanja Gradske skupštine Grada Zagreba, na 28. sjednici 7. rujna 2022., utvrdio je Prijedlog zaključka o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Centra za kulturu Histrionski dom. 


10:03 - Sjednica je nastavljena, ali odmah nova stanka

Dnevni red još nije usvojen. Viktor Gotovac (SDP) zatražio je novu stanku i dobio odobrenje. Stanka je do 10:45. Razlog su ovoga puta kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje koje je jučer predstavila dogradonačelnica Danijela Dolenec. 


9:33 - Zatražena stanka zbog zaduženja Holdinga

Zastupnici su dobili stanku od 30 minuta kako bi razmotrili zaduženje o kojem su, kako kažu, informirani 9 minuta prije početka sjednice.  HDZ je odmah sazvao press konferenciju na kojoj su govorili Mislav Herman i Mario Župan koji su kazali kako šokirani ovakvim ponašanjem gradske uprave i načinom na koji se predložilo zaduženje.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


9:15 - Početak sjednice

Skupština je započela čestitkom predsjednika Joška Klisovića koji je zastupniku Trpimiru Goluži poželio sretan rođendan, bez nervoze i grubih riječi. Nakon usvajanja dnevnog reda zatražena je stanka, jer je po hitnom postupku u njega je ubačen i prijedlog  dugoročnog zaduživanja i refinanciranja postojećih kreditnih obveza zagrebačkog holdinga kojom će se tražiti novi kredit od 240 milijuna eura. 

08.09.2022., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 15. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba koja na dnevnom redu ima, uz ostalo, ponovne prijedloge promjene nacina naplate odvoza komunalnog otpada i ukidanje statusa roditelja odgajatelja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Goluža je ujedno i podnio prvu primjedbu na Zapisnik prošle sjednice jer je “slučajno ili namjerno sjednica prekinuta na petoj točki zbog neprimjerenog ispada Teodora Celakoskog”.

8:30 - Zastupnici dolaze

Posljednja sjednica održala se u srpnju, točnije 12. srpnja, a do kraja godine zastupnike očekuju još 3. redovne sjednice, 13. listopada, 12. studenog i 8. prosinca.

 

Ključne riječi

Komentara 38

LL
lijepa_li si
12:22 08.09.2022.

nema vmrlog, nema kumova, nema protekcije, nema novih gradilišta, nema krađe...mislio bih čovjek da je grad u suficitu, a ono peneza nikad manje! kako to? kako to?

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:35 08.09.2022.

hahahaha 2 mlrd kn. pa tako bi i moja kćerka sa 3 g . mogla voditi Zagreb !

TO
tolitol
17:31 08.09.2022.

Meni je uz ovo zaduživanje od 250 milijuna eura još više zapanjujuće ovo pristupanje Zagreba udruženju balkanskih gradova. Koji je interes Zagreba (a i Puljakovog Splita) da uđu u tu asocijaciju, nepoznato je. U udruženju ni jednog rumunjskog ili slovenskog grada, ali zato Zagreb i Split imaju interes biti tamo s nekim Laktašima, Bijeljinom, Dmitrovgradom ili Beogradom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije