Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević: Izgradit ćemo 52 solarne elektrane u sljedeće dvije godine, Dolenec: Čulinec će dobiti svoju školu

Zagreb: Nakon otvorenja Centra u Novom Jelkovcu Tomašević i Dolenec obratili se medijima
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
09.04.2024.
u 12:00

Nakon obilaska, gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u školi u Retkovcu održali su redovnu konferenciju za medije na kojoj su komentirali zagrebačke aktualnosti, ali i najavili neke nove projekte.

Obilježavanje završetka radova na energetskoj obnovi OŠ Retkovec povod je da ovoga utorka redovna konferencija zagrebačkog gradonačelnika bude na istoku metropole, točnije u Donjoj Dubravi. Ondje je u 11 sati odrađen obilazak nakon završenih radova. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,9 milijuna eura s PDV-om. S ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti, na školi su izvedeni radovi na rekonstrukciji vanjskog dijela zgrade što je uključivalo i izgradnju fotonaponske elektrane na njenom krovu.

Nakon obilaska, gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet  u školi u Retkovcu održali su redovnu konferenciju za medije na kojoj su komentirali zagrebačke aktualnosti, ali i najavili neke nove projekte.


VIDEO:


Napravit ćemo 52 solarne elektrane

Konferencija je započela govorom ravnatelja koji se zahvalio na uspješnoj obnovi i uređenju kazavši kako je Retkovec škola i naselje koje je nastalo nakon velike poplave u Zagrebu. Naveo je zatim i brojne aktivnosti u kojima škola sudjeluje, a posebice suradnju s mađarskom zajednicom. Riječ je uzeo gradonačelnik Tomašević uvodno kazavši da je to velika škola u kojoj nastavu u dvije smjene pohađa oko 900 učenika.

– Izgrađena je 1967., prošlo je gotovo 60 godina, bilo je vrijeme da se ona obnovi. Nova fasada nije samo da bi i ljepše izgledala, već da bi i režnije bile manje. Radovi su trajali od listopada 2022. do travnja ove godine, a uložili smo dva milijuna eura gradskog novca. Dok su trajali radovi cijelo vrijeme su radovi ili u tijeku – rekao je Tomašević.

Troškovi grijanja trebali bi biti manji za čak 70 posto, a emisija stakleničkih plinova za 80 posto. Gradonačelnuk je naveo da je ovo samo jedna u nizu škola koje su obnovili pa je podsjetio da su izgradili 16 škola, a najavio je da će obnavljati stare, odnosno da planiraju energetski poboljšati 20 zgrada, a 35 zgrada dograditi i energetskih obnoviti.

– U planu nam je u sljedeće dvije godine napraviti na 52 javne zgrade u Zagrebu. To je samo jedan segment projekta ZA GREEN koji je sufinanciran sredstvima Europske investicijske banke. Ovo su projekti kakve želimo i kakve ćemo raditi jako puno sljedećih godina. Istovremeno dobro i za učenike i škole i okoliš, a pritom i štedimo da možemo ulagati u druge stvari – dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Izgradit ćemo školu u Čulincu

Nakon Tomaševića za govornicu je stala dogradonačelnica Danijela Dolenec koja se nadovezala sa sličnom temom o jednoj aktivnosti koju ova škola provodi sa zajednicom. Mjesni odbor Čulinec sa školom Rektovec će provesti aktivnost "Street art" festivala. Tijekom svibnja će učenici proći radionice oslikavanja murala i ulica.

– Planira se novi mural pothodnika kod željezničke stanice u Čulincu, a krajem lipnja bit će oslikan taj mural na temu Vlak u snijegu. Dodala bih da smo blizu područja gdje se već 20 godina govori da Čulinec treba dobiti svoju školu. Još davne 2005. je proveden natječaj, ali se nije ništa događalo do danas – naglasila je Dolenec.

Rekla je da je na 98 posto stjecanja vlasništva nad zemljištem te da se vrlo brzo očekuje predaja glavnog projekta za izgradnju te škole. Na ljeto će se znati hodogram aktivnosti izgradnje, a da to nije novo u nizu brojnih obećanja koju stanovnici Dubrave desetljećima slušaju, Dolenec uvjerava kazavši da su oni stekli sve preduvjete za realizaciju. Nadovezala se i temom oko besplatnog prijevoza.

O subvencijama za vrtiće i prijevoz

– Radi se o 160 tisuća sugrađana, pravo se ostvaraju je od 1. lipnja, a prijelazno razdoblje traje četiri mjeseci i u tom periodu mogu izbjeći gužve i otići do šaltera ZET-a kad im odgovara. U međuvremenu, mogu se voziti sa osobnim iskaznicama – rekla je Dolenec te pojasnila da nije riječ o predizbornom obećanju već trajnom pravu.

– Nema jamstva da će to biti vječno, ali dok god smo mi na vlastu sve osobe starije od 65 će imati besplatan prijevoz kao što je to u drugim europskim gradovima – nadovezao se Tomašević. Pitanje je uslijedilo i o povećanju subvencija vrtićima. Dolenec je rekla da je ovo treće i najveće podizanje subvencija kojom se doseže ukupno 75 posto troška. Razgovori s privatnim vrtićima vodili su se dvije godine kako bi se zadržala cjenovna pristupačnost.

Cijena subvencije privatnicima nije veća nego subvencija gradskim vrtićima, demantirao je te navode Tomislav Tomašević dodavši da su vrtići najjeftiniji od svih velikih gradova u Hrvatskoj te da građani participiraju manje. Očekuje li se smanjenje cijena vrtića? Tomašević odgovara da ne očekuje smanjenje cijena, već prevenciju povećanja cijena.

– Cijene gradskih vrtića će ostati iste. Cijene svih komunalnih usluga unatoč infaciji ostat će ove godine iste, a trudit ćemo se da tako ostane i kasnije. A čak i pojeftinjujemo, primjerice besplatna žičara – odgovorio je. Nastavljeno je s pitanjima o parkiranju na Paromlinu koje je ukinuto i je li dobra alternativa Velesajam.

POVEZANI ČLANCI:

O Paromlinu, Antunovskom hodu i spektaklu za Dražena

Jedni prometni stručnjaci kažu zašto je parking tako blizu centru, a drugi kažu zašto je tako daleko, započeo je Tomašević kazavši da su se vodili time da alternativa bude što bliža i da je Velesajam kratkoročna alternativa koja je besplatna. Srednjoročno rješenje je parkiralište na Gredelju koje će biti privremeno, a dugoročno rješenje je garaža ispod Paromlina.

– Mogli smo reći, ukidamo parking i snađite se, ali nismo – odgovorio je. Glede Antunovskog hoda pitanje je zašto grad još uvijek nije dao odobrenje za postavljanje pozornice za događaj u lipnju. Tomašević je rekao da se ta tema politizira od strane stranke Most i da nema potrebe za politiziranjem, a da je povjerenstvo sada prioritiziralo zahtjeve stranaka za štandovima, a da će o ovome odlučiti kasnije.

Pitanje je postavljeno i oko postavljanja pumpi za vodu u gradske vrtove gdje su se korisnici žalili da se prekasno uključuje voda. Činjenica je da su poljoprivredni radovi krenuli ranije i gradonačelnik je rekao da će razmotriti poduzimanje aktivnosti. Sljedeće pitanje ticalo se i organizacije košarkaškog spektakla u čast Draženu Petroviću.

– Gradu  Zagrebu će biti čast da budemo partneri na tom projektu i dođe li samo pola od navedenih imena NBA zvijezda to će biti najveći košarkaški spektakl u povijesti Hrvatske i rado ćemo sudjelovati, štoviše imamo sastanak s organizatorima ovaj tjedan i prihvatili smo njihov poziv za suradnju – zaključio je Tomašević.

POVEZANI VIDEO Počinje izgradnja nove Gradske knjižnice: Od danas zatvoreno parkiralište Paromlin

Komentara 4

DA
darwil
12:50 09.04.2024.

Bio sam na visokoj dužnosti, Bandić kakav je bio još je uvijek zakon za ove Možemo.Ono što rade van je zdravom razumu,uopće ne odgovaraju na zahtjeve,ostali Bandićevi ljudi koji dan danas donose odluke iz interesa,dakle totalno su nesposobni.Moj najveći grijeh je što sam bio u HDZ-u 1990 i glasao za Možemo.

ZA
Zaništa
19:49 09.04.2024.

Oprosti mu Bože ne zna što govori.

MA
malaliba
15:51 09.04.2024.

Nemam ništa protiv gradnje škola, vrtića i svega što obećava, ali u nijednom "obraćanju narodu" nema ni riječi o smeću i Jakuševcu koji su najveći problem i jedno od neispunjenih obećanja iz Tomaševićeve kampanje.Gđa Dolenec je obećala, nakon pobjede na gradskim izborima "ubrzati ćemo poslije potresnu obnovu, povećati recikliranje, zatvoriti Jakuševec, unaprijediti vodovod i javni promet".....šta je od toga napravljeno?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije