Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Korlaet najavio širenje pješačkih zona: 'Od danas je raspisan natječaj za trajno uređenje Stare Vlaške'

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa suradnicima obišao obnovljenu zgradu Odjela psihogerijatrije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/24
28.11.2023.
u 12:27

Nakon obilaska Tomašević će sa suradnicima održati i redovnu tjednu tiskovnu konferenciju

U sklopu svečanog obilježavanja 144. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima će obići obnovljenu zgradu Odjela psihogerijatrije, čija je dogradnja te rekonstrukcija, podsjetimo, započela u veljači ove godine. 

Projekt je vodio Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a budući da je zgrada, kao i cjelokupni kompleks Klinike u Vrapču upisana na listu zaštićenih kulturnih dobara, bio je potreban i konzervatorski nadzor kojeg je pak provodio Gradski ured za zaštitu spomenika kulture i prirode. 

Renovirani Odjel psihogerijatrije, kako je najavljeno pri početku radova u veljači, nudit će vrhunske uvjete liječenja za bolesnike starije životne dobi te će biti ponajbolji odjel tog tipa u ovom dijelu Europe. Nakon obilaska Tomašević će sa suradnicima održao je i redovnu tjednu tiskovnu konferenciju. 

PRATITE UŽIVO: 

– Jako smo ponosni što danas možemo proslaviti 144 godine djelovanja ove bolnice i možemo reći da je ona u tom periodu uvijek bila u službi svojih pacijenata i uvijek osluškivala znakove vremena. Danas smo ovdje i kako bi otvorili obnovljenu zgradu Odjela za psihogerijatriju što je izuzetno velik događaj kako za nas, tako i za naše pacijente, ali rekla bih i za cjelokupno hrvatsko zdravstvo – započela je ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, Petrana Brečić. 

Zgrada se proteže na 3000 četvornih metara, dodala je, ima četiri sastavne jedinice, skrbit će o 59 bolničkih pacijenata, a usto će imati i 25 stolica dnevne bolnice. 

– Danas je završena rekonstrukcija jedne stare zgrade koja je zaštićeni spomenik kulture, a sagrađena je kada i glavna zgrada, odnosno 1879. Njezinom obnovom u našem kompleksu više nema starih derutnih zgrada, a nadamo se kako će uskoro u rekonstrukciju krenuti i naša glavna zgrada te ona Zavoda za ženske psihoze koje također očekuje cjelovita obnova – istaknula je. 

– Projektiranje je ovdje počelo još 2016., naredno godine potpisan je ugovor s izvođačima koji su u posao uvedeni početkom 2018. i tek pet i pol godina kasnije, ova zgrada je gotova. Dogodio se splet okolnosti sličan kao i kod kazališta Gavella, od stečaja samog izvođača, potresi, pandemija...Ako ovdje ubrojimo i brojne škole koje je zadesila slična sudbina, rekao bih da smo postali specijalisti za ovakve "izgubljene slučajeve" – istaknuo je Tomašević te čestitao Klinici za psihijatriju njezin 144. rođendan, kao i na svim dosadašnjim postignućima. Dodao je i kako je projekt, kojeg je u potpunosti financirao Grad Zagreb, vrijedan 6,4 milijuna eura

VEZANI ČLANCI: 

Širenje pješačkih zona 

– Započeo bih s jednom temom o kojoj se duže vrijeme već raspravlja, a kojoj sada konačno možemo komunicirati. Radi se, naime, o širenju, odnosno projektiranju pješačkih zona. Mi smo u dosadašnjem mandatu u pješačke zone pretvorili tri odsječka, a to su Stara Vlaška, mala Martićeva i Masarykova ulica. Njihovo otvaranje bilo je obilježeno nekim privremenim rješenjima, ali kako smo tada najavljivali, a sada na red dolaze i prava, trajna rješenja – najavio je dogradonačelnik Luka Korlaet. 

Dodao je i kako je prva na redu Stara Vlaška za koju je danas raspisan natječaj za trajno preuređenje, a projekt će uključivati novo opločenje, urbanu opremu, novu rasvjetu, kao i sadnju novih stabala. 

Sudski spor oko parcele u Gračanima

– Dozvole koje su izdane za vrijeme prethodne gradske vlasti, kako za žičaru, tako i za pristupne ceste te parkiralište donje postaje su pravomoćne i prema njima su izgrađeni svi objekti. Ključno je napomenuti kako je zemljište zbog kojeg se trenutno vodi spor, prema GUP-u je namijenjeno isključivo za infrastrukturu i tako je iskorišteno. To ne može imati nikakve posljedice na funkcioniranje žičare i pristupnih cesta već je sudski postupak vezan eventualno uz cijenu vlasnicima parcele čije je zemljište – istaknuo je Tomašević. 

VEZANI ČLANCI: 

Na pitanje novinara je li stigao nalaz inspekcije za nedavni odron na Jakuševcu, Tomašević je kazao kako jest, no kako ga još uvijek utvrđuju. 

– Još uvijek se radi na analizi izvješća pa ne možemo još komunicirati o detaljima. Ključno je to da sanaciju planiramo završiti do kraja godine, u kontaktu smo s nadležnim institucijama kako bi doznali što se zapravo dogodilo i kako bi znali kako da se to više nikada ne ponovi. 

Božićnice za umirovljenike

– Planirane su božićnice temeljem Odluke o socijalno skrbi, i to ne samo za umirovljenike, već i za korisnike koji su u sustavu prava osobne invalidnine i naknade za pomoć i njegu, što smo uveli po prvi puta. Iznos je 26,50 eura i bit će isplaćen svim korisnicima zajedno s redovitim isplatama u prosincu – istaknula je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. 

 

Komentara 6

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:18 28.11.2023.

Mislim da se pješačke zone trebaju protezati od stadiona na Maksimiru do Črnomerca, te od Zvijezde do Velesajma. Ne bu se nama niko vozil po gradu autima i tAčka! Advent treba ukinuti da umirovljenicima s partizanskim mirovinama koji uživaju u tuđim stanovima, ne smeta buka tijeko tih mjesec i nešto dana. Vratiti proslavu 29. novembra! Nastavi niz.....

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
14:22 28.11.2023.

Kaj bute sad?Pofarbali još malo ceste,dopeljali betonske vaze i to je to?🤢🤮🤮🤮

QW
qweqwe
18:23 28.11.2023.

O Jakuševcu: "sanaciju planiramo završiti do kraja godine". Da mi je to vidjeti. 11.10.2022. je rekao: da "miče reklame s tramvaja i autobusa", da će "ukloniti sve reklame s tramvaja i autobusa, koji će ostati u prepoznatljivoj plavoj boji", i "s obzirom na identitet grada, vraćamo plavu boju tramvaja i autobusa, jer nećemo dozvoliti da nam se grad pretvara u šoping-centar", "Ovo je još jedan pokazatelj naše namjere da u gradu uvedemo red i vratimo ga građanima - nećemo dozvoliti da se grad pretvara u šoping-centar". Dao si je rok od 3 mjeseca a od tada je prošlo više od godinu dana. Sve je prepuno reklama na tramvajima, gdje je ta plava boja, identitet grada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije