Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinska konferencija

Tomašević ukida obustavu naplate parkiranja ispred zdravstvenih ustanova

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević najavio rezanje naknada za školske odbore
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
10.08.2021.
u 11:06

– S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju te da nema pritiska na zdravstvene ustanove, tako je odlučeno. Osim toga, efekti te mjere su upitni. A s treće strane imam na umu i financijsku situaciju u Holdingu, posebno u Zagrebparkingu, koja nije dobra – objasnio je gradonačelnik

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima održao je tjednu konferenciju za medije na kojoj javnost obavještava o dosadašnjim potezima, a odgovarat će i na pitanja novinara. Konferenciju možete vidjeti ovdje. 

 

Javni poziv za školske odbore objavljen je jučer, za dva od tri predstavnika u školskim odborima. 

– Pozivamo još jednom sve građane koji ispunjavaju uvjete da se na njega jave – kazao je i najavio da će danas ići pismo svim predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti gdje se nalaze osnovne i srednje škole da predlože članove školskih odbora, jednog od tri predstavnika Grada Zagreba u školskim odborima. 

– Treba nam 400 ljudi pa pozivam da nam se građani jave. Malo smo produljili rok, rok je do 27. kolovoza, građani imaju malo više vremena da se prijave – poručio je. Prijave će razmatrati povjerenstvo od sedam članova, među njima je četiri predstavnika Gradske uprave, po tri zaposlenika Gradskog ureda za obrazovanje i jedna zaposlenica Stručne službe gradonačelnika. Bit će tri vanjska člana povjerenstva koji su stručnjaci i stručnjakinje u obrazovanju. 

Darko Šiško novi je v. d. pročelnika Ureda za strategijsko planiranje, koji će funkciju obavljati do završetka javnog natječaja, a najdulje šest mjeseci.

Što se tiče naknada za školske odbore, ponovio je da se smanjuju, kao i naknade za sva upravna vijeća gradskih ustanova poput kulturnih i socijalnih ustanova za nešto više od 50 posto. Te naknade do sada su bile nešto više od 500 kuna neto po sjednici, a sad će s novom odlukom biti oko 250 kuna neto po sjednici. Za neke ustanove, poput zdravstvenih ustanova, nije u ingerenciji gradonačelnika da to mijenja, naglasio je. 

Obustavlja se odluka kojom se ukida naplata parkiranja ispred svih zdravstvenih ustanova u gradu Zagrebu. 

– S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju te da nema pritiska na zdravstvene ustanove, tako je odlučeno. Osim toga, efekti te mjere su upitni. A s treće strane imam na umu i financijsku situaciju u Holdingu, posebno u Zagrebparkingu, koja nije dobra – objasnio je gradonačelnik. Zagrebparking ima 3500 parkirnih mjesta i novootvoreno parkiralište na Svetom Duhu. Propuštenih prihoda tu je 14 milijuna kuna, a oko 5 i pol samo od garaže na Sv. Duhu koja se ne naplaćuje. Troškovi su održavanja javne garaže na Svetom Duhu 100 tisuća kuna mjesečno – objasnio je. Zagrebački holding i podružnica Zagreb Parking uskoro će poslati priopćenje o ukidanju plaćanja parkiranja. Na vrijeme će svi biti informirani.

Odgovarao je i na upite novinara, pa je komentirao situaciju s lopočima na Jarunu. 

– Krajem kolovoza imat ćemo sastanak na tu temu i počet ćemo to rješavati – objasnio je. 

Glomazni otpad se odvozi, odgovorio je na još jedan upit, a u tijeku je javna nabava za novi ugovor za zbrinjavanje glomaznog otpada. Kako je u tijeku donošenje odluke, ne može to komentirati. 

Komentirao je i pitanje obnove. 

– Nama je prihvatljiv svaki model koji dovodi do brze obnove. Već sad je moguća samoobnova. Sve što može ubrzati obnovu, ako bude građanima omogućeno da sami idu u obnovu, to podržavamo – rekao je. 

– Pročelnici je istekao mandat, ostavio sam je na mjestu v. d. pročelnika dok se ne dovrši natječaj – komentirao je kratko. Što se tiče nove javne nabave za biootpad, javni natječaj je u tijeku, to je otvorena javna nabava i mogu se javiti svi poslovni subjekti.

– Procijenjena vrijednost javne nabave ne mora značiti da će ta cijene na kraju biti jednaka, nadamo se da će biti manja. Budući da je natječaj u tijeku, ne možemo ništa prejudicirati – rekao je. 

– Žičara je jedan od vrućih kestena koji je dočekao novu Gradsku upravu i velik je trošak održavanja – priznao je Tomašević, dodavši da ne ostvaruje baš nikakve prihode. Ponovio je da se vodi spor s Državnim inspektoratom oko dobivanja posljednje dozvole za rad te u vezi s tumačenjem žičare kao prometne infrastrukture. 

– Međutim, nadam se da ćemo to uskoro riješiti, u interesu je Grada Zagreba da nešto što je plaćeno gotovo milijardu kuna funkcionira i da ostvaruje prihode, inače će to biti najskuplji spomenik u Zagrebu – naveo je. 

Komentirao je zatvoren Markov trg.

– Načelno podržavam da se otvori na neki način građanima. Međutim, to vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a oni su stava da to stoji tako kako jest. Mi nemamo ingerenciju za to - kaže Tomašević. 

Zamjenik Luka Korlaet komentirao je opsežne radove koji se provode po gradu te je zamolio za strpljenje zbog radova na obnovi vrelovoda. A govorio je i obnovi škola te dodao da je započeo s redovitim obilascima gradilišta škola. Prošli tjedan bio je na gradilištu četiri škole, a ovaj tjedan dvije. 

– Radovi napreduju dobro, gradilišta su uredna i dobro organizirana. Nadam se da neće biti probijanja rokova i da su hodogrami "naštimani" tako da učenici što prije uđu u škole – rekao je. 

Ključne riječi

Komentara 177

Avatar horuk
horuk
11:29 10.08.2021.

Kako bi bilo da se iste mjere poduzmu pred filozofskim fakultetima i yoga skolama? Aaa to necemo.

GO
goodbadugly
11:31 10.08.2021.

Naj veća svjetska pokvarenost ipodlost, je naplata parkinga u blizini doma zdravlja i bolnica, kao i kbc-a.

IS
istina00
11:14 10.08.2021.

samo deri po građanima koji su ti dali glas, tako treba! hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije