Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene vode od 1. siječnja rastu 20 posto

Tomašević: Više od godine dana ništa nije poskupjelo, tri četvrtine od poskupljenja vode će ići u investicije

Zagreb: Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
29.11.2022.
u 10:06

Cijene vode od 1. siječnja rastu 20 posto, a parkiranje u garažama u centru izjednačava se s cijenom vanjskog parkiranja u prvoj zoni, pa će i ondje sat vremena stajati 12 kuna

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održavaju redovitu konferenciju za novinare. "Na početku bih jedan osvrt na početak Adventa koje je prošlo iznad očekivanja, puno je ljudi, dobri su komentari građana i domaćih i stranih gostiju. Vidimo dosta dobre rezultate", kazao je. "Zadovoljni smo što se Advent miče iz centra grada, drago da su se u Španskom javili organizatori", dodao je. "Našli smo i rješenje za gledanje utakmica. S organizatorima smo našli rješenje za Europski trg. Vjerujemo da će lokacija biti više, bit će na Strossmayerovom trgu", dodao je. 

Doček za Novu godinu, kazao je Tomašević, počet će u 7 sati s DJ-evima, a u 9 započinju neki od izvođača s A strane i The Voicea. 

"Nakon toga će biti koncert zagrebačkog benda Pips Chips i Videoclips, a zadnji će biti koncert benda Nipplepeople", kazao je. 

Poskupljenje

"Vidjeli ste da više od godine dana ništa nije poskupjelo unatoč financijskoj situaciji. Kroz različite procese napravljene su dodatne uštede. Dalje, nažalost ne može se više ništa rješavati kroz uštede. Kada govorimo o parkingu isključivo govorimo o garažama u centru", kazao je Tomašević i dodao da se radi od 5 posto poskupljenja.

"Znate da su građevinski radovi otišli u nebo, u ovom poskupljenju vode tri četvrtine će ići u investicije. Svima je jasno da je vodovodna mreža neadekvatna. U nju se nije investiralo, imamo 3500 kilometara vodoopskrbne mreže, 2200 kilometara za odvodnju. U isto vrijeme, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. ", kazao je. "Poskupljenje nije primarno radi inflacije", dodao je.

"Grad Zagreb je pod udarom inflacije, zbog svega što plaćamo mi smo izgubili milijardu kuna u proračunu", dodao je. 

"Rast plaća ne prati rast cijena. Nije bilo drugog načina. Ono što bih podsjetio je da 40 posto popusta ostaje za one koji su socijalno ugroženi", kazao je. Kazao je da će povećanje vjerojatno biti viđeno u veljači nego i siječnju.

Istaknuo je kako će u vodoopskrbu i odvodnju biti uloženo dvije milijarde kuna. "To su četiri nova maksimirska stadiona ili četiri nove žičare. To će biti uloženo kako ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke", kazao je Tomašević.

"U pripremi je projekt, dio projekta je pročistač. I sa ovim povećanjem cijena je i dalje u fiksnoj cijeni, Grad Zagreb će imati najmanju fiksnu naknadu, Osijek ima primjerice 8,25 i dalje će to biti među svim velikim gradovima najmanju. Drugi gradovi moraju izgraditi pročistače. Sada idemo u treći stupanj izgradnje pročistača otpadnih voda", kazao je. 

Više od godinu dana niti jedna komunalna usluga nije poskupjela, ponovio je Tomašević.

"Može uvijek doći do promjena, kada govorimo o novoj Uredbi, svi koji imaju gubitke će to osjetiti. Sad hoće li se stvari mijenjati regulatorno to ćemo vidjeti. Preko sto milijuna kuna mora ići u investicije kako bi mogli zamijeniti cijevi. Čak 30 posto cijevi starije je od 70 godina", kazao je. 

Na pitanje hoće li biti još poskupljenja Tomašević je rekao: Vidjet ćemo kako će se kretati cijene goriva. Za sada što se tiče Holdinga to je to".

Podsjetimo, cijene vode od 1. siječnja rastu 20 posto, a parkiranje u garažama u centru izjednačava se s cijenom vanjskog parkiranja u prvoj zoni, pa će i ondje sat vremena stajati 12 kuna, izvijestili su jučer na konferenciji za medije čelnici Holdinga. Razlog podizanja cijena je inflacija, pojasnili su, a povećanjem računa za vodu u idućoj godini namjeravaju uprihoditi oko 150 milijuna kuna.


 

Komentara 57

PA
Pahor
10:25 29.11.2022.

Imali smo nesposobnih gradonacelnika, imali smo i pokvarenih, glupih, imali smo i lopova ali nikada sve to u istoj osobi kao danas. Tako stoje stvari ma koliko vi brisanjem komentara to sakrivali.

ST
stefj
10:22 29.11.2022.

Kako nije poskupilo, pa smeće je poskupilo, povećali su se i nameti privatnom sektoru... Prvo su uzeli djeci, onda su kaznili roditelje, a sada su krenuli i na građane. Tako je to kada si apsolutno nesposoban, onda su ti uvijek ostali krivi...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:18 29.11.2022.

I to je onda opravdanje za dizanje cijena? i nije istina da nije ništa poskupilo, jer je cijena odvoza smeća viša, a ujedno prorijeđena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije