Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zaplet

Holdingovo povjerenstvo za reklamacije: Čistoća ne izdaje valjane račune za odvoz otpada

Gradonačelnik Tomašević bacio prvu ZG vrećicu, pa održao konferenciju za medije
Marko Lukunic/PIXSELL
26.11.2022.
u 12:21

Žalili smo se na račun, a Povjerenstvo je odlučilo u našu korist. Kada sam dobio odluku, i mene je šokiralo da je Holding sam sebi priznao da novi model odvoza nije u skladu sa zakonom. Na računu mora biti evidencija pražnjenja i volumen, što je nemoguće dostaviti jer sustav odvoza loše funkcionira već nekoliko mjeseci – objašnjava bivši zaposlenik Čistoće Trpimir Majcan, čiji je otac podnio prigovor. A to, dodaje, mogu učiniti i svi drugi Zagrepčani

Čistoća ne izdaje valjane račune za odvoz otpada jer ne vodi evidenciju na način propisan Zakonom o gospodarenju otpadom. Ovako otprilike glasi odluka koju je jučer donijelo Povjerenstvo za reklamacije Zagrebačkog holdinga koju smo dobili na uvid. Naime, umirovljenik Ivan Majcan žalio se Povjerenstvu kako računi koje dobiva za odvoz miješanog komunalnog otpada otkako je 1. listopada uveden novi model nisu u skladu s onim što je propisano člankom 20. spomenutog zakona.

U zakonu piše da se cijena odvoza izračunava formulom fiksni plus varijabilni dio (volumen puta broj odvoza), a korisnik se tužio da na njegovu računu nije naznačena evidencija volumena, odnosno broj vrećica koje je koristio, ni broj pražnjenja spremnika. “Vaša reklamacija je opravdana”, piše u odgovoru Povjerenstva koje je naložilo Čistoći da korisniku ispostavi račune sukladno evidenciji odvoza za sporno razdoblje.

Grad: Sve je po zakonu

– Žalili smo se na račun, a Povjerenstvo je odlučilo u našu korist. Kada sam dobio odluku, i mene je šokiralo da je Holding sam sebi priznao da novi model odvoza nije u skladu sa zakonom. Na računu mora biti evidencija pražnjenja i volumen, što je nemoguće dostaviti jer sustav odvoza loše funkcionira već nekoliko mjeseci – objašnjava bivši zaposlenik Čistoće Trpimir Majcan, čiji je otac podnio prigovor. A to, dodaje, mogu učiniti i svi drugi Zagrepčani.

Ovakva je odluka Povjerenstva posve očekivana, smatra Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada, koja je prije oko dva mjeseca zbog novog modela prikupljanja otpada u Zagrebu Visokom upravnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje postupka ocjene zakonitosti.

– Upozoravali smo da će se ovo dogoditi. Zakon vrlo jasno kaže da je davatelj usluge dužan korisniku predati spremnik, odnosno kantu, kontejner ili vrećicu s evidencijskim brojem kojim ga se može povezati s korisnikom usluge. Davatelj je po zakonu dužan voditi evidenciju i predati je korisniku na zahtjev. Spremnika više nema, vrećice nisu spremnici jer nemaju evidencijski broj pa Čistoća ne može voditi evidenciju i time nema zakonsku osnovu za izdavanje računa, što ovaj slučaj jasno pokazuje – objašnjava Pavlović. Sve je to, dodaje, navedeno i u njihovu prijedlogu Visokom upravnom sudu.

Odgovor Povjerenstva za reklamacije nema nikakve veze s novim modelom odvoza otpada, već se radi o uobičajenoj reklamaciji potrošača vezano uz pružanje usluga Podružnice Čistoća koja posluje u skladu sa zakonom, odgovaraju nam iz Grada.

-Radi se o reklamaciji vezanoj uz redovitost odvoženja otpada korisniku usluga. Sukladno tome, dan je standardizirani odgovor potrošaču, prema ustaljenoj praksi postupanja Povjerenstva. Uloga Povjerenstva je da tumači isključivo je li postupanje Zagrebačkog holdinga u skladu s propisanom kvalitetom usluge i točnošću obračuna -pojsšnjavaju iz Grada.

Važno je da bude po propisima

Ovoga je tjedna odjeknula je i vijest da je Grad poništio 15 milijuna kuna vrijedan natječaj za nabavu 50 novih setova podzemnih spremnika. Četiri postavljena spremnika u Masarykovoj tako će do daljnjega ostati jedini takvi u centru. Tvrtka Komop, koja je pobijedila na poništenom natječaju, nije dokazala, piše u obrazloženju, da za ponuđene proizvode ima potrebne potvrde, uvjerenja ili certifikate sukladno svim traženim normama.

– Natječaj je od početka bio sumnjiv, koncipiran u pozivu tako da se nisu mogle javiti sve tvrtke. Sedam tvrtki doniralo je različite sustave podzemnih i polupodzemnih spremnika i svih sedam trebalo je biti postavljeno, no postavljeni su smo Komopovi, a on je pobijedio i na natječaju. Drago mi je što je poništen jer bi u protivnom gradonačelnik dobio nekoliko kaznenih prijava za koje znam da su bile u pripremi – rekao je jučer Renato Petek, SDP-ov gradski zastupnik. Za iduću sjednicu Skupštine, kaže, pripremio je dva prijedloga koji se tiču spremnika.

– Sugerirat ću mogućnost da se u centru postavljaju ne samo podzemni već i polupodzemni spremnici koji su bolje rješenje, a savjetovat ću gradonačelniku i da Grad na sebe preuzme postavljanje infrastrukture za spremnike u cijelom Zagrebu, ne samo u centru. Kao davatelju usluge, to mu nalaže i zakon – poručio je Petek.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je objasnio da je natječaj poništen jer nije bio u skladu sa zakonom.

– Ponuda nije zadovoljila uvjete propisane javnom nabavom. Sukladno tome poništen je i pokrenut ćemo novi natječaj koji će trajati do veljače. Izgubit ćemo nekoliko mjeseci, no važnije je da sve bude po zakonu pa i ako izgubimo na vremenu. Ne vidim u tome problem jer u centru jako dobro funkcionira i privremeni model s vrećicama. Ljubljani je, na primjer, da potpuno uvede sustav podzemnih spremnika, trebalo oko 15 godina – kazao je Tomašević. Najavio je i da će se u sljedećih nekoliko mjeseci po centru postaviti i spremnici preostalih šest tvrtki koje su ih donirale u pilot-projektu.•

Komentara 18

PA
Pahor
12:38 26.11.2022.

Nesposobnost ovih iz " muzemo" postaje legendarna. Uci ce u svakodnevni govor. Ono.. ... nesposoban ko Tomasevic i njegovi paraziti

RA
Raff2
12:44 26.11.2022.

TT laže čim zine...namješta natječaj nekome svome kompiću...Ljubljana je riješila kontejnere u roku tri godine, za 15 godina TT će biti na političkom otpadu gdje mu je i mjesto.

DE
Delumbija
13:39 26.11.2022.

Kakva nakupina amatera vodi glavni grad, ne zna čovjek bi li se smijao ili plakao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije