Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holdingovi rezultati i planovi

Cijena vode raste 20 posto, parkiranje skuplje u garažama: 'Zatekli smo poduzeće na rubu bankrota'

Uprava Zagrebačkog holdinga najavila poskupljenja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
28.11.2022.
u 18:49

Od uvođenja novog modela prodano je 13 milijuna ZG vrećica, no o prihodima je, kazali su, još rano govoriti, a dobit od vrećica namjeravaju uložiti kako bi pokrili dosadašnje gubitke podružnice

Cijene vode od 1. siječnja rastu 20 posto, a parkiranje u garažama u centru izjednačava se s cijenom vanjskog parkiranja u prvoj zoni, pa će i ondje sat vremena stajati 12 kuna, izvijestili su danas čelnici Holdinga. Razlog podizanja cijena je inflacija, pojasnili su, a povećanjem računa za vodu u idućoj godini namjeravaju uprihoditi oko 150 milijuna kuna.

Uključen i pročistač

Od tog iznosa, oko 100 milijuna kuna uložit će se u sanaciju dotrajale vodovodne mreže, a preostalih 50 milijuna otpast će na operativne troškove i održavanje. Najavljen je i Projekt Zagreb u sklopu kojega će dvije milijarde kuna biti uloženo u sanaciju vodovoda. Oko 70 posto iznosa bit će financirano iz europskih fondova, a preostalih 30 posto pokrit će Holding iz vlastitih sredstava. Kao razlog podizanja cijena vode naveden je i pročistač.

– Povećanjem cijena fiksni dio naknade ostaje među jeftinijima u Hrvatskoj, a cijena kubika vode raste s 15,29 na 17,75 kuna, što uključuje pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Zagreb i dalje ima nižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj – naveli su.

Uprava megatvrtke predstavila je i rezultate poslovanja za 2022. te predviđanja za iduću godinu.

– Zatekli smo poduzeće na rubu bankrota, uz višak radnika u administraciji, manjak operativnih radnika, kao i zastarjelu opremu. Situaciju su dodatno otežale posljedice potresa i COVID-a te energetska kriza – istaknuli su. Proces sistematizacije radnih mjesta, dodali su, završen je, a otpušteno je 710 radnika, uglavnom na administrativnim poslovima.

Vrećice za gubitke

Holding je uspio reprogramirati sve kreditne obveze te mu više ne prijeti nelikvidnost, a uspostavljen je i sustav racionalnog upravljanja troškovima, pohvalila se usto Uprava. Kao primjer naveli su samostalno zbrinjavanje glomaznog otpada, zahvaljujući čemu godišnje štede više od 40 milijuna kuna. Jedan od uspjeha je i novi sustav gospodarenja otpadom jer je, kazali su, oko 90 posto Zagrepčana prihvatilo plave vrećice.

U nešto manje od dva mjeseca od uvođenja novog modela odlaže se 27 posto manje miješanog otpada, a količina odvojene plastike porasla je 40 posto, biootpada 36 posto i papira 9 posto. Odvoz plastike od idućeg tjedna stoga će se povećati na jednom tjedno, a najavljeno je i da će Čistoća u idućoj godini graditi komunalnu infrastrukturu u koje spadaju i podzemni spremnici te nabavljati nova vozila i zapošljavati još radnika.

Od uvođenja novog modela prodano je 13 milijuna ZG vrećica, no o prihodima je, kazali su, još rano govoriti, a dobit od vrećica namjeravaju uložiti kako bi pokrili dosadašnje gubitke podružnice. Kada će se i koliko podići radnicima plaće nije precizirano, no istaknuto je kako je potreba za radnom snagom u operativi najveća u Čistoći, Zagrebačkim cestama te Zrinjevcu. Najavljen je i plan obnove gradskih tržnica te gradnja nove veletržnice, širenje kapaciteta gradskih groblja te gradnja novih garaža.

Komentara 24

GB
Gavrlio bez principa
19:19 28.11.2022.

Pa kak poduzeće 20 godina nije bankrotiralo i kak to da je došlo na rub bankrota taman prije nego što ste vi preuzeli vlast? U dvije godine niste jedan ventil zamijenili, hahah.

OP
optrt
19:22 28.11.2022.

hahaha gdje nestadoše komentari, stigla zapovjed iz štaba???

DE
Delumbija
20:22 28.11.2022.

Koliko ste komentara izbrisali, sramite li se imalo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije