Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
450. obljetnica

Uzbudljivo predavanje o Seljačkoj buni u Muzeju grada Zagreba

Zagreb: Spomenik Ambroz Matija Gubec na Trgu svetog Marka
Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2023.
u 16:15

Predavač Branko Čičko osvrnut će se na neka pitanja i teme u vezi sa Seljačkom bunom, a na koja se historiografija dosad uopće nije osvrtala, ponekad i namjerno, ukazati na probleme u vezi s interpretacijom povijesnih izvora te ponuditi neke odgovore i nove poglede

Muzej grada Zagreba dio je međuinstitucionalnog projekta Buna/Upor/Revolt, kojim se obilježava 450. obljetnica Seljačke bune. U projektu sudjeluju Muzej seljačkih buna, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Posavski muzej Brežice, Muzej Brdovec i Muzej grada Zagreba. Svaki muzej u projektu sudjeluje raznovrsnim programom izložbi, stručnih predavanja, edukativnih radionica i drugih sadržaja.

U Muzeju grada Zagreba, u utorak, 18. travnja, s početkom u 18 sati, mr. sc. Branko Čičko održat će predavanje Seljački križarski rat 1573. – Stara tema, novi pogledi.

Seljačka buna jedan je od najpoznatijih događaja hrvatske povijesti 16. st. i najveći seljački pokret na našim prostorima. Ove godina obilježava se 450. godišnjica tog događaja i prigoda je kroz predavanje još jednom prisjetiti se tog događaja o kojem se krajem 1860- ih i 1970-ih, nakon pronalaska novih povijesnih izvora, vodila žestoka rasprava među ondašnjim povjesničarima, ali i u široj javnosti.

Predavač će se osvrnuti na neka pitanja i teme u vezi sa Seljačkom bunom, a na koja se historiografija dosad uopće nije osvrtala, ponekad i namjerno, ukazati na probleme u vezi s interpretacijom povijesnih izvora te ponuditi neke odgovore i nove poglede na ovaj događaj temeljene i na vlastitom istraživanju povijesne građe o Seljačkoj buni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije