Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilazak gradilišta

Uz prodaju, POS-ovi stanovi idu i u najam za 20 kuna po kvadratu

28.01.2015., Zagreb - Ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak Taritas i njezin zamjenik Zeljko Uhlir posjetili su gradiliste POS stanova u naselju Zaprudje. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
29.01.2015.
u 12:00

Stanovi bi bili jeftiniji, objasnili su iz Ministarstva graditeljstva, da se u projekt uključio i sam Grad Zagreb

Visokog energetskog razreda, kvalitetni, na dobrim lokacijama te useljivi na ljeto. Upravo takvi bit će, objasnila je jučer ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, POS-ovi stanovi u Svetoj Klari te u Zapruđu. Gradnja stanova započela je prošlog ljeta, a za jučerašnjeg obilaska dvaju gradilišta ministrica je najavila da će dio stanova država i iznajmljivati.

– Većina će se stanova prodavati, ali ostavit ćemo i one koje ćemo, po vrlo povoljnoj cijeni, davati u najam. Najmoprimac će imati priliku i otkupiti stan, a plaćene mjesečne rate za najam odbit će se od konačne cijene stana – rekla je Anka Mrak-Taritaš te dodala kako bi najam mogao biti i samo 20 kuna po četvornom metru. Najavila je i izmjene i dopune Zakona o POS-u, koje će danas prihvatiti Vlada. Prema njima, objasnila je ministrica graditeljstva, smanjuju se kamate za POS-ove stanove, i to na poček, s dva na jedan posto te gdje država angažira svoja sredstva, s pet na tri posto. U konkretnom slučaju, istaknula je Anka Mrak-Taritaš, to bi značilo da stan iste kvadrature u komercijalnom kreditu stoji sto tisuća eura, dok u POS-ovu njegova cijena iznosi 85.000 eura.

– Drugi važni dio upravo je državni najam. Danas se mnogo mladih ljudi odlučuje na to da novac potroši na nešto drugo, ne na nekretninu jer nju, uglavnom, imaju njihovi roditelji – rekla je Mrak-Taritaš. Četvorni metar stana u Klari stoji 1083 eura te će ih se graditi 332, dok kvadrat u Zapruđu stoji 1035 eura, a gradi se 519 stanova.

– Stanovi bi bili još jeftiniji da se u cijeli projekt uključio Grad Zagreb, kao što se u drugim gradovima u projekt POS-ovih stanova uključuje lokalna vlast. Ovako smo sami morali kupiti i zemljište, što je povećalo cijenu četvornog metra – rekao je zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir.

>>Stanovi u Klari i Zapruđu 1083 i 1035 € po kvadratu

Komentara 2

AM
ambassador1987
23:16 30.01.2015.

ma koje su to skole blizu ovih stanova u zaprudu. Uostalom grade se doslovno kod jakusevca ne bi tamo zivio ni da mi vi placate stan, a ne da ja jos vama moram

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije