Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Više sam puta to najavljivao'

Tomašević o odabiru Pripuza: Postupili smo po zakonu, Grad ne može zbrinjavati biootpad sam

Zagreb: Tomašević komentirao stanje u Zagrebačkom holdingu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
19.10.2021.
u 10:56

Više puta sam rekao da ćemo postupiti sukladno zakonu ako se pokaže da je njihova dokumentacija čista. To smo i napravili. To je odluka koju donosi povjerenstvo za javnu nabavu, moja je uloga samo potpisati tu odluku

Nakon smjene u Holdingu, javnost je uzburkala i vijest da je na natječaju za zbrinjavanje otpada Grad kao najjeftinijeg ponuditelja odabrao C.I.O.S., odnosno Petra Pripuza. To je jedno od pitanja na koje će Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, danas zasigurno morati odgovarati, a od 11 sati održava redovnu tjednu konferenciju za novinare u prostorima Gradske uprave. Tijek konferencije možete pratiti uživo ovdje. 

 

Konferencija je počela objašnjenjem oko prijedloga pravila stipendija, pa je Danijela Dolenec objasnila da je stiglo mnogo prijedloga. 

– Oko naše namjere, težili smo zadovoljiti dva principa: Proširiti pristup obrazovanju, što grad može napraviti, a htjeli smo istaknuti i univerzalnost - da je učenik učenik, a student student, bez obzira na to koji je učenik u pitanju – objašnjava Dolenec. Što se tiče osoba s invaliditetom, Roma, dobar dio priloga je inzistirao na tome da je važno zadržati postojeće iznose stipendije, dok je njihov prijedlog imao niže stipendije kako bi ih moglo biti više. 

– Nama javna rasprava nije pro forma, nego demokratski dijalog, mi smo uvažili prijedloge. Stipendijski programi Grada Zagreba imat će iste iznose, za učenike isti iznos – 2700 kuna, studenti 3800 kuna. Iznosi kakvi su bili do sada, ali su dosad varirali. Želimo ujednačiti sve te iznose, pa nećemo bitno povećati broj studenata, ali je važno bilo uvažiti prijedloge iz javnog savjetovanja – kaže Dolenec. 

Tomislav Tomašević najavio je projekt solarizacije na zagrebačkim javnim objektima, a predložio je i Zagrepčanima da naprave isto, dodavši da će taj program dovesti do privatnih investicija u iznosu od 300 milijuna kuna bez PDV-a. 

Dotaknuo se i biootpada. 

– Dolazi do mnogo zabuna u medijima, jer je jedna stvar glomazni, a druga je biootpad. Oko glomaznog otpada i dalje tvrdimo da to Grad  to može napraviti sam. Biootpad je druga stvar jer Zagreb nije u svih ovih 20 godina izgradio svoju kompostanu, nema kapacitete da obradi biootpad i mora obradu tog biootpada raditi u suradnji s privatnim poduzećima. To smo komunicirali i mi smo zbog toga raspisali novi natječaj oko privatnih tvrtki koje bi preuzimale biootpad koje gradske tvrtke skupljaju. Isto tako, više puta sam rekao da ćemo postupiti sukladno zakonu ako se pokaže da je njihova dokumentacija čista, i postupit ćemo po zakonu. To smo i napravili. To je odluka koju donosi povjerenstvo za javnu nabavu, moja je uloga samo potpisati tu odluku – rekao je Tomašević. 

Vratio se zatim na glomazni otpad: – Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti. Ponude tvrtki da se besplatno javljaju na milijunske natječaje, smatramo da to nije korektno.

 

Treća stvar o kojoj je govorio jest ono što su otkrili kad su radili rebalans gradskog proračuna, a pokazuje kako se iracionalno gospodarilo gradskim novcem. Riječ je o okvirnom sporazumu o privatnoj zaštiti prostora, gradskih stanova i poslovnih prostora, koji je sklopljen u listopadu na iznos od 25 milijuna kuna. Ugovor je sklopljen s tvrtkom Bilić-Erić na jednu godinu. U tri proračunske stavke bilo je 6.9 milijuna kuna za čuvanje objekata, no račun se do 31. srpnja popeo na 26,5 milijuna kuna... Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. 

Čuvano je oko 70 gradskih stanova 24 sata dnevno, a istodobno je i 15 poslovnih prostora čuvano 24 sata dnevno da ne bi netko provalio u njih. A riječ je o praznim gradskim stanovima i prostorima. Trošak jednog takvog stana na dan stajao je 924 kune bez PDV-a. Mjesečno 27.720 kuna bez PDV-a, 332 tisuće kuna godišnje po stanu. Za trošak čuvanja jednog gradskog stana u dvije godine mogli smo kupiti novi stan od 50 kvadrata. 

– Te smo stanove čuvali kao Fort Knox. Mi smo to, naravno, promijenili kad smo doznali za tu praksu, kad se promijenio pročelnik za upravljanje imovinom, promijenili smo to tako da se obilaze s vremena na vrijeme i instalirali smo protuprovalna vrata kao efikasniju mjeru. Trošak smo smanjili 12 puta. Ovo sve što smo doznali prijavili smo i nadležnim institucijama – kazao je Tomašević. 

Pitanja novinara, naravno, krenula su odmah s pitanjem biootpada i gradonačelnikove najave da neće sklapati poslove s Pripuzom jer su imali štetne ugovore. 

– I dalje stojim pri izjavi koju sam dao prije nekoliko mjeseci. Prekinuli smo suradnju u vezi s glomaznim otpadom. Onaj posao koji mogu raditi, radit će, to smo pokazali s glomaznim otpadom i to je bilo naše obećanje. Što se tiče nekih drugih reakcija, rekao da sam da ćemo raditi s privatnim poduzećima dok se ne izgrade nova postrojenja. Išli smo u postupak javne nabave gdje svatko mora zadovoljiti kriterije, a mi smo postupili kako smo mogli. Ne vidim razliku u odnosu na ono što sam rekao prije – objasnio je Tomašević. 

Što se tiče kompostane, to će odlučiti Skupština. Vezano za ono što je pokrenuto, za Novsku, vidjet ćemo koliko je to dobro rješenje. Što se tiče konkretnih lokacija u Brezovicu, to je pitanje za gradski HDZ, zašto se u pet godina projektne suradnje nije napravila ni jedna kompostana. To je bila informacija, ako neće biti u Zagrebu, da će biti u blizini. Od HDZ-ovih općina nitko se nije javio na natječaj, a onda je Grad dogovorio s najbližim gradom, Novskom. Želimo što prije početi realizirati gradsku kompostanu, a onda neće biti potrebna suradnja ni s kojom privatnom tvrtkom. 

Glomazni otpad u Sisku se drobi i vraća u Jakuševec na odvajanje. Ponovit ću, ono što je bila ponuda tvrtki u procesu javne nabave za glomazni otpad upravo je sortiranje, drobljenje i vraćanje na Jakuševec. I te privatne tvrtke radile bi to isto, vraćale bi otpad na Jakuševec. 

Odgovorio je na pitanja oko ugostitelja na  temu adventa.

– Obavili smo nekoliko razgovora. Bilo nam je bitno, uskoro ćemo imati konferenciju u kojoj ćemo prezentirati cijeli koncept. U ovom trenutku ovo je sve što se moglo realizirati. Za sljedeću godinu radit ćemo na nekim drugim kriterijima poput kvalitete ponude, domaćih suvenira, što bismo mogli dovesti do toga da cijena ne bude jedini kriterij, a da to bude pravno koherentno i da ne bude žalbi. Nemam informacije o pridošlim ponudama – objasnio je Tomašević, dodavši da mu nije bio cilj povećati prihode grada, već da ne bude reketarenja s kućicama. 

– Bitno je istaknuti da gledamo kako postojeće ugostitelje uključiti u Advent, da im se terase ukrase, da sudjeluju. Želimo uključiti postojeće ugostitelje i obrtnike na taj način – odgovorio je. 

Je li razmišljao o reviziji ugovora s tvrtkama s kojima je grad ranije surađivao, poput zaštitarske tvrtke Bilić-Erić? 

– Neke od tih revizija su pokrenute, a mi nećemo imati razumijevanje niti tolerirati da neki od pročelnika koriste svoj položaj i zlorabe ga – kaže Tomašević. 

 

Komentara 47

PA
Pahor
11:24 19.10.2021.

Ono kad napravis isto ono sto si zamjerao prethodniku i dokazes da te valjanje po asfaltu i hodanje po gej paradama ne kvalificira za gradonacelnika

ZO
zoranos
11:28 19.10.2021.

Kad je pokojni Bandić surađivao sa njima onda su svi oni bili kriminalci, a sada kada Tomašević surađuje sa njima svi su poštenjače? Očito smeće sada drugačije smrdi, pa je ok.

DU
Deleted user
11:15 19.10.2021.

koja vreca estrogena ovaj korlaet, a prica se da hoda po uredima s par bedaka iza sebe i pokusava glumit frajera intimidirajuci babe. bas me zanima kad ce balon od sapunice prsnut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije