Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik odgovarao na pitanja

Tomašević: Jedino što je meni dramatično oko Holdinga jest njegovo financijsko stanje

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.10.2021.
u 10:43

– Uprava upravlja Holdingom. Jasno je da je uloga Nadzornog odbora da bude jaki odbor, naravno u skladu sa zakonom. Mi, kao Skupština, moramo biti informirani o svim bitnim i ključnim financijskim odlukama – komentirao je dodatno smjenu u Holdingu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici od 11 sati, kao i svakog tjedna, održali su konferenciju za novinare. Osim o tekućim poslovima u gradu, govorili su i o onome što proteklih tjedana stvara itekakve probleme gradskoj upravi – o smjenama u  Holdingu, istupanju u javnosti bivših članova, optužbama da nisu sposobni upravljati, o problemima s ovrhama, otpadom... Konferenciju pratite u nastavku teksta. 

– Svi uredi uložili su svoje primjedbe na izmjene i dopune Zakona o obnovi – rekao je zamjenik Luka Korlaet. Napori koje kao Grad poduzimamo od srpnja dobivaju puni smisao. Taj posao odvija se kontinuirano, 3576  vlasnika žutih i crvenih naljepnica kontaktirano je od mobilnih timova – dodao je. 

– Od ovog tjedna petorica službenika gradskih tijela započela su s pružanjem pomoći Ministarstvu u vezi s obnovom – kaže Korlaet. Druga vijest je da je nakon puknuća magistralnog cjevovoda Vodoopskrba otvorila komunikacijske kanale prema stanovnicima, a djelatnici ViO-a obišli su sve poplavljene ulice, a počele su i isplate. Ukupno bi se trebalo isplatiti oko 3,5 milijuna kuna. 

Tomašević je kao prvu temu uzeo izradu proračuna za sljedeću godinu. Gleda se kako aktivirati gradsku imovinu, primarno poslovne prostore.

– Idemo s nekim promjenama oko zakupa poslovnih prostora. Gradske stanove ne mislimo prodavati, ali to je različito od poslovnih prostora kojih je oko 2000. Idemo u aktivaciju tih poslovnih prostora da se daju u zakup, a da ta zakupnina bude komercijalna, kao i da se prodaju. Krajem listopada idemo s prodajom 25 poslovnih prostora za koje je procijenjena vrijednost 22 milijuna kuna. To ćemo gledati da radimo i ubuduće – kaže Tomašević. Druga tema su projekti s kojima se kreće – solarizacija javnih zgrada. Prijavljujemo se na norveške fondove solarizacije uz pomoć kojih bi se postavili solarni paneli na neke zgrade u vlasništvu Grada Zagreba, poglavito na nekoliko bazena, domova za starije osobe i vrtića. 

Odgovarao je na pitanja u vezi s problemom ovrha. 

– Ono što smo naslijedili jest vrlo otežana likvidnost i dug koji iznosi oko pet milijardi kuna. Bila je potrebna stabilizacija Holdinga, izabrali smo Nadzorni odbor i dva člana uprave, kasnije još tri člana uprave. Nije došlo do suradnje, pa smo razriješili bivša dva člana uprave, ali Holding funkcionira. Što se tiče ovrha, službena informacija nije došla, ali očekivano je za ovako veliku firmu da dolaze dospjele obveze koje se podmiruju. Financijsko stanje je pod kontrolom. Da je super, nije. Redovno se komunicira sa svim dobavljačima i gleda se da se po nekakvom redu plaćaju obveze. Uskoro će nova uprava izaći u javnost s planovima kako restrukturirati Holding i stabilizirati stanje – rekao je Tomašević te naglasio da mora postojati komunikacija i kontakt s dobavljačima. 

Nije bila dobra suradnja s Nadzornim odborom ni s novim članovima uprave, ponovio je gradonačelnik. 

– Uprava upravlja Holdingom. Jasno je i da je uloga Nadzornog odbora da bude jaki odbor, naravno u skladu sa zakonom. Mi, kao Skupština, moramo biti informirani o svim bitnim i ključnim financijskim odlukama. Bivši gradonačelnik zahtijevao je da se traži suglasnost gradonačelnika za svako zapošljavanje Zagrebačkog holdinga. Jedna od prvih stvari koje smo napravili jest da smo tu odluku ukinuli. Uprava je imala razriješene ruke da kadrovira bez suglasnosti gradonačelnika i Skupštine – objašnjava Tomašević. A što je s Juričanom i Benčić, pitaju novinari, što oni imaju raditi po hodnicima Holdinga?

– Neka objasne sami. Oni su na taj sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave Nikole Vukovića. Taj se sastanak dogodio nakon naše odluke o razrješenju dva člana uprave – objasnio je. 

Što se dogodilo u Gradskim ljekarnama? 

– Nikakvog političkog kadroviranja nije bilo, i to do te mjere da smo maknuli suglasnost gradonačelnika za bilo kakvo zapošljavanje od najnižeg do najvišeg stupnja – kaže Tomašević. 

Oko kontakta s CIOS-om: 

– Što se tiče "besplatnih stvari", mislim da nije dobro da u situaciji gdje imamo otvorene postupke javne nabave grad ulazi u bilo kakve "besplatne" aranžmane s bilo kojim poduzećem koje je ušlo u neki drugi natječaj. Mislimo da to nije dobra praksa. Ako bilo koje poduzeće da najjeftiniju ponudu i ima valjanu dokumentaciju, dobit će taj posao – objasnio je. 

Vuković implicira da se traži od njega da potpisuje odluke koje nije donio on, već Nadzorni odbor. 

– Niti sam bio na tim sastancima, niti se mislim spuštati na tu razinu da prepričavam razgovore, ni svoje, ni sa sastanaka na kojima nisam bio. Ja ne vidim koja je to odluka nezakonito donesena, a za to onda mora odgovarati onaj koji ju je donio. Ali, koliko vidim, takva odluka nije donesena – kaže Tomašević. 

Tko zapravo vodi Holding, inzistirali su na odgovoru novinari.

– Na Skupštini je da donosi plan, sve najveće financijske odluke donose se uz suglasnost Skupštine. Ja, kao gradonačelnik, mogu donositi odluku do milijun kuna, sve više od toga mora ići na Skupštinu. Uloga Nadzornog odbora jest da nadzire sve. Htjeli smo ići na izmjenu Izjave o osnivanju kako bismo jasno definirali ovlasti – objasnio je Tomašević. 

Vodi se velika rasprava oko nedostatka komunikacije koju naglašavaju tvrtke koje su pokrenule ovrhu. Odgovore oko tjednima ranije poslanih e-mailova dobili su tek jučer. 

– Očekujem od svake uprave da komunicira sa svim dobavljačima i da do ovrhe ne dolazi – odgovorio je. 

Što se tiče odluke s "vrha" da sve ugovore prije potpisa šalju drugima na "amenovanje", je li to istina, stvaranje paralelnog sustava?

– Ne znam od koga ste to čuli. Postoje radne skupine, zastupnici koji imaju određene ovlasti. Postoje i radne skupine koje pomažu meni u radu – odgovara. Sandra Benčić osoba je koju konzultiram oko teme zaštite okoliša i to je to. Što se tiče sastanka, on se dogodio na molbu gospodina Vukovića s ovo dvoje ljudi (Darija Juričana i Sandre Benčić), rekao je. 

Na javnoj raspravi je prijedlog da se poveća broj stipendista, smanjuje se jednoj kategoriji iznos, ali ukupni broj stipendista bit će veći, jedan je od odgovora. 

– Nisam bio upoznat s upisivanjem dodatne osobe, ne znam tko je dao nalog, ali ne vidim ništa dramatično u tom smislu – kaže Tomašević te ističe da je za njega dramatično jedino financijsko stanje Holdinga

Vuković u e-mailu navodi da Danijela Dolenec nema znanja ni sposobnosti u radu. 

– Ne bi se spuštala na razinu prepričavanja i dojmova. Naša otežana suradnja očito je bila koncepcija o tome kako treba upravljati. Kod imenovanja sad razriješenih članova uprave dijelili smo viziju oko toga u kome smjeru treba ići Holding, ali smo se razišli oko toga kako treba njime upravljati. Treba uključiti Nadzorni odbor, informirati Skupštinu i nove članove – rekla je Dolenec. 

Komentara 57

JO
JosefKa
11:16 12.10.2021.

Kad aktivisti (placeni stranim novcem) postanu politicari. Princip je isti kao kad neka zapadna drzava plati centralnoafrickog generala da izvrsi puc i preuzme vlast kako bi oni nesmetano ili povlasteno mogli izvoziti naftu ili dijamante. Kod nas je to malo podmuklije i manje transparentno ali princip je isti. Aktivisti ne smiju obnasati drzavne poslove!

GE
Gefufna
11:13 12.10.2021.

Ono kad parazit bez dana staža pomisli da nešto zna i može a svaki dan pokazuje da niti je sposoban,niti zna. Nakon pokojnog razbojnika ovi će dokrajčiti grad. Već su počeli s muljažama, kada skuže da više nemaju biti šansese izabrani, onda će tek krenuti pljačka

ST
stefj
12:06 12.10.2021.

Nije bilo političkog kadroviranja, a izbjegava se bilo kakva pismena komunikacija? Stvarno misli da su svi hlebinci u Zagrebu... A svi tamo u Možemo politički komesari i aktivisti, nitko ne zna ništa raditi. Kadroviranje kao u SSSR-u... Još k tome, svi se panično boje kapitala, privatni sektor im je smrtni neprijatelj... A sve što sada rade je u svrhu konflikta, jer oni žive od konflikta. Konflikt, optužbe, destrukcija, to im je forca. Ne znaju oni ništa graditi, ničim upravljati... Sve probleme što oni imaju, imale su i prethodne vlasti, pa to nije stavljano kao nerješiv problem. Grad je bio i zaduženiji nego sada, pa se i to riješilo... Nevjerojatno koja je to razina neznanja i nesposobnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije