Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uskoro prvi gradski vrtovi, prvo oranje za sve je besplatno

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je nekoliko lokacija koje su spremne za parcelizaciju, a da kod građana postoji interes, uvjerio se u Dubravi gdje su si neki Zagrepčani već podijelili zemljište.
13. ožujka 2013. u 21:00 3 komentara 830 prikaza
gradski vrt (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Svoj vrt za uzgoj povrća uskoro će moći dobiti svi zainteresirani Zagrepčani koji će u njemu uz zanimaciju moći prištedjeti i na trošenju kućnog budžeta. Riječ je o projektu Gradskih vrtova kojim će na svoje doći posebno oni Zagrepčani koji žive u stanovima i nemaju okućnicu. Njima će Grad ponudit zakup jednog od vrtova na oko 50 tisuća kvadratnih metara pripremljene poljoprivredne zemlje, a vrtovi će biti veličine oko 40 kvadratnih metara. Prvi vrtovi trebali bi biti spremni već za proljetnu sjetvu, a riječ je o desetak velikih poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu grada, za čiji će besplatan ili simboličan zakup biti raspisivani javni pozivi.

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je nekoliko lokacija koje su spremne za parcelizaciju, a da kod građana postoji interes, uvjerio se u Dubravi gdje su si neki Zagrepčani već podijelili zemljište.

– Ovdje su građani još prije 30-ak godina sami započeli projekt koji treba samo ozakoniti i uljuditi. Treba evidentirati tko se koristi gradskim zemljištem, a ako je netko zauzeo više kvadrata, morati će ih podijeliti sa susjedom – kazao je Bandić. Dodao je da će se lokacije urediti prema najvišim standardima – sve parcele bit će sličnih dimenzija, dopremit će se voda kako bi ljudi mogli zalijevati vrtove, odredit će se kakve se montažne kućice smiju postaviti za alat te smije li se vrt ograditi.

Za sada će projekt zaživjeti na desetak od četrdesetak predloženih lokacija. Pravo na zakup neće imati samo oni koji žive neposredno uz zemljište, nego i oni iz drugih dijelova grada, a uz rad na vrtu, građani će se moći i družiti u posebno uređenim dijelovima gdje će se postaviti stolovi i klupe. Budući da je dio zemljišta zapušten i derutan, prvi će na teren izaći djelatnici Zrinjevca koji će ih očistiti, potom će se izbušiti voda i parcelizirati vrtovi koji će se potom Zagrepčanima predati na obradu.

Prvo besplatno oranje obaviti će Udruga orača kojima je Grad zbog nedostatka novaca nabavio plug za svjetska natjecanja pa je ovo prava prilika da se i oduže.

– Kad se zajme dobro, nešto se i vrati – kazao je Bandić dodavši da će možda i on sam sjesti na traktor i zaorati brazdu. Projekt Urbanih ili gradskih vrtova nije nepoznanica ni u drugim gradovima u Hrvatskoj, kao što su Varaždin, Virovitica i Ivanić Grad, kao ni u Europi gdje se njime koriste stanovnici Ljubljane, Maribora, Londona, Berlina i drugih gradova.

>>Siromašni će moći posaditi povrće na polju tržnice

Prvih šest određenih i osiguranih

Prvih šest određenih i osiguranih lokacija, predstoji još parcelizacija
 
1. Sesvete, Senjska ulica
2. Sesvete, Krste Hegedušića
3. Dubrava, Ulica Mate Lovraka
4. Borovje, na križanju Ulice grada Chicaga i I. gardijske brigade Tigrovi
5. Sopot, Islandska i Nikole Andrijića (pokraj trafostanice)
6. Sv. Klara, Čavoglavska ulica

Elipso

  • TM:

    Ako je netko zainteresiran za vrt neka mi se javi.Nalazi se na lijepoj lokaciji.Nesmijem napisati gdje jer bi mi ga Milek uzeo za sebe, koliko je voljan obradjivati zemlju.

  • ApolloKrid:

    Odlična ideja, davno je to trebalo napraviti, i to ne samo na periferiji, već i bliže centru, ukloniti stare pogone, pruge, parkirališta i zasaditi vrtove, gradske babe bile bi manje frustrirane, ovako samo smrde po rakiji i bijelom luku dok ... prikaži još! se voze tramvajima pod palicom preplaćenih zetovaca.

  • detour:

    gradski vrtovi su odlican projekt, a bandic je sigurno zaboravio spomenuti da je za ideju i razvoj projekta zasluzna udruga parkticipacija koja vec godinu dana promovira ideju drustvenih vrtova u kojima svi koji zele mogu dobiti parcele za sadnju. i ... prikaži još! vecina lokacija koje grad sada nudi su one koje je prvo predlozila parkticipacija. kao i obicno, bandic sve prisvaja i na tidjim idejama i radu, reklamira sebe. ipak, najvaznije je da se vrtovi konacno dogode.