Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRTOVI ŽIVOTA

Siromašni će moći posaditi povrće na polju tržnice

vrtovi zivota
Izak Vrtarić / VLM
15.04.2011.
u 13:12

Projekt je pokrenula udruga Zelena mreža. Građani koji primaju socijalnu pomoć i nemaju zemljište moći će uzgojiti povrće

Varaždinac ste bez posla, zemljišta i primate socijalnu pomoć? Gradska tržnica dat će vam 16 gredica na polju u Hrašćici, kod jugozapadne obilaznice, gdje možete zasijati povrće i prehraniti se.

Projekt je to koji je pokrenula udruga Zelena mreža, a ove godine moći će se uključiti četrdesetak obitelji.

- Građani koji su ostali bez primanja i imaju slobodnog vremena kroz ljeto će si moći priskrbiti hranu za život. K tome ćemo ih poučiti ekološkom uzgoju - kaže predsjednica udruge Vesna Petanjek.

Polje od 8.800 metara četvornih je gradsko, ali ga je zakupila Gradska tržnica te će se iskolčiti, najavljuje Predrag Ciglar, direktor tržnice.

- Tržnica će pomoći da zamijene ono čega budu imali previše, ili da čak prodavači na placu otkupe - kaže Ciglar.

Gradonačelnik Ivan Čehok kaže da je i ovo jedan od načina “privođenja svrsi” brojnih neobrađenih i zapuštenih parcela.

- Također, ljudi trebaju iz fotelja izaći u prirodu. No bojim se da se ne pojave neki koji bi posegnuli za njihovim plodovima - kaže Čehok i dodaje da će kontaktirati umirovljenike i branitelje. Odjel za socijalnu skrb provodi anketu i poziva zainteresirane te tvrde da je interes velik. Bude li doista tako, iduće godine mogle bi se povećati površine za Vrtove života.

Inače, njivu je besplatno preorao vidovečki poljoprivrednik Zdravko Presečki, OBI će donirat nešto alata, šumarija daje građu za kućicu za alat, a stavit će se i crpka. U projekt je uključena i Razvojna agencija Sjever - DAN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije