Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO IZ SKUPŠTINE

Herman: Ukinite harač Zagrepčanima! Tomašević: HDZ vodi Superhik politiku

Održana Skupština Grada Zagreba
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/29
29.02.2024.
u 12:06

Po hitnom postupku na sjednicu je stigao i prijedlog razrješenja ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Višnje Cej koja je to zatražila iz osobnih razloga

Održava se još jedna, 31. sjednica Zagrebačke skupštine. Na dnevnom redu je 46 točaka među kojima je i ona o izvršenju proračuna, te radu gradonačelnika, kritizirani gradonačelnikov Pravilnik o ocjenjivanju zaposlenika... Po hitnom postupku na sjednicu je stigao i prijedlog razrješenja ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Višnje Cej koja je to zatražila iz osobnih razloga.  Upravno vijeće predložilo je da se kao vršiteljicu dužnosti imenuje Maja Bodiš. na zahtjev oporbe, Izvješće o radu prebačeno je na točku tri. 

AKTUALNI SAT 

Što je s rekonstrukcijom okretišta Mihaljevec?

-Projekt se oteže desetljeća pa vas molim više informacija jer brojni Zagrepčani i posjetitelji Žičare to iščekuju - pitao je Mauro Sirotnjak (Nova ljevica). Tomašević mu je odgovorio kako se radi o još jednom projektu 20, koji se obećava 20 godina bez realizacije. 

–Idemo u realizaciju, odluka je donesena o javnoj nabavi za radove, i ako ne bude žalbe DKOM-a da će krenuti za nekoliko mjeseci. Radovi će uključivati zamjenu tračnica, izgradnju tramvajskog perona, nove kabelske mreže, novog autobusnog perona, nova javna rasvjeta i oborinska odvodnja, novi objekti za zaposlenike ZET-a, javni Wc i sve što je potrebno za modernizaciju. Rok je šest mjeseci i radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, sve košta tri milijuna eura, a tramvaji će biti zamijenjeni autobusima. 

Zašto ste nakon ukidanja prireza uveli maksimalnu stopu poreza za dohodak? 

–Prije nekoliko mjeseci rekli ste da će Zagreb pretrpjeti gubitke zbog ukidanja prireza, no bilježimo enorman priljev prihoda od poreza na dohodak. Kada ćete pokrenuti proceduru za ukidanje sramotnog harača? - pitao je Mislav Herman (HDZ).

29.2.2024., Zagreb - Skupstina Grada Zagreba. Mislav Herman Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Tomašević je podsjetio kako je Zagreb za vrijeme vlasti HDZ-a i Milana Bandića imao najveći prirez u Hrvatskoj, no unatoč tome grad je preuzeo s više od milijardu eura duga i s 200 milijuna eura ilegalnog deficita. 

–Vraćamo vaše dugove, neutraliziramo deficit, vas svrbi što ne možete do tog novca. U proračunu je projiciranom da će prihodi rasti zbog inflacije, kao i rashodi, plaće su rasle za 25 do 30 posto, no našu politiku nazvati antirazvojnom je suludo jer za kapitalna ulaganja je pet puta više novca nego kada ste vi bili na vlasti što je vrhunac licemjerja. A vaši gradonačelnici poskupljuju vodu za 27 posto. To je vaša Superhik politika- odgovorio je Tomašević. Herman je kazao kako je Valda napravila poreznu reformu, dok on nastavlja antirazvojnu politiku degrowtha. 

–A porez ćete ukinuti pred lokalne izbore 2025. kao populistički potez. Ako to ne napravite, napravit ćemo mi kada preuzmemo vlast- rekao je Herman. Tomašević mu je rekao da neće biti kandidat na gradonačelnika jer to nije ni bio. 

Kada kreću radovi na garaži u Klaićevoj? 

–I ja sam zagrabila u projekte 20 pa molim detalje oko najavljene garaže- pitala je Marta Kiš (Možemo!). 

Tomašević je istaknuo da nikad nije bio protiv te garaže što mu u zadnje vrijeme spočitavaju, već je prozivao Bandića jer ju ne realizira. 

–Garaža će imati 800 mjesta. Tri garaže u centru imaju ukupno 900 mjesta pa će ova poduplati kapacitete. napravljene su realne projekcije otplate kredita. Bit će u potpunosti održiva što se toga tiče. Krećemo u nabavu za projektiranje, rok je 9 mjeseci, a iduće godine idemo u izvedbu i bit će realizirana do kraja 2026. - objasnio je Luka Korlaet. 

12.09.2022., Zagreb - Staro gradska vijecnica. Nastavak 15. sjednica gradske skupstine. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

Koliko ste poslova ugovorili s odvjetničkim društvom koje vam je izradilo mišljenje za raskid ugovora sa ZOV-om oko pročistača?  

Detalji oko ugovora s odvjetničkim društvom zanimali su Ivicu Lovrića iz Kluba neovisnih zastupnika, no Tomašević mu je rekao, kao i zadnji put da će dobiti pisani odgovor. Lovrić ga je upozorio na to da je posljednji čekao mjesec dana i da ga još uvijek nije dočekao. 

–Siguran sam da vam je u interesu da se raskine koncesijski ugovor koji ste branili svih 20 godina jer smatrate da je bio dobar za Zagrepčane jer je koncesionar imao 250 milijuna eura dividende isplaćene kroz račune za vodu, proračun... Vi ste bili suzdržani oko raskida, to sve govori o tome- kazao je Tomašević. Lovrić mu je kazao da opet bježi od odgovora ali će mu ga on dati. 

–Naručili ste posao 11. siječnja, a 26. siječnja ste platili 32 800 eura istom društvu usluge savjetovanja o koncesiji ZOV-a, a i Holding je naručio isti posao i platio im 24 000 eura. Posao ste tri puta naručili i platili s računa Grada i Holdinga - upozorio je Lovrić.  Tomašević je na to kazao da fulava, kao na Sinjskoj alki, uništa. 

29.2.2024., Zagreb - Skupstina Grada Zagreba. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

–Sve je čisto. Naravno da se prvo rade preliminarne analize, pa procjena troška, a onda smo provjeravali i porezni rizik i sve ostale rizike. Svatko će to napraviti prije odluke vrijedne 400 milijuna eura - rekao je Tomašević.  

U kojoj je fazi projekt realizacije doma zdravlja u Španskom ? 

U Španskom fale timovi, rentgen pa stanovnici Stenjevca i Španskog moraju drugdje, obrazložio je svoje pitanje Marin Živković (Zagreb je naš!). 

–To je jedan od strateškog projekata, stari dom ne zadovoljava suvremene standarde a i oštećen je u potresu. Značajno se povećao broj stanovnika na tom području pa raste potreba. Planira se 10 ordinacija opće medicine, tri predškolske, šest dentalne, RTG, CT, mamografija, UZV, a i polivalentna dvorana za lokalnu zajednicu. Procjena je 12,7 milijuna eura, a izrađuje se projekt za lokacijsku dozvolu. DO kraja godine imat ćemo građevinsku dozvolu pa nagodinu idemo na tender za izvođače - odgovorio mu je Luka Korlaet. 

Zbog čega ste uskratili sportašima doček i jeste li svjesni da huškačkim protestiranjem protiv premijera i vlade ugrožavate Zagrepčane? 

Svoje je pitanje zastupnik Trpimir Goluža (Most) postavio s vaterpolističkom kapicom na glavi. Tomašević je potom nabrajanjem sportskih manifestacija na kojima je bio, nastojao uvjeriti kako on voli sport. 

–Nisam vas s ovom kapicom vidio neki dan na projekciji dokumentarca o Ratku Rudiću- dodao je. 

Goluža je odgovorio kako je Tomašević nemoćan rješavati elementarne probleme poput smeća i prometa. 

29.02.2024., Zagreb - Dolazak zastupnika ns sjednicu Gradske skupstine. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

–Ulazite u sukob s premijerom od kojega očekujete da rješava gradske probleme. Ova kapica je dio našeg identiteta koji vi nastojite zatomiti, no nećete uspjeti - rekao je Goluža.

Tomašević je rekao da Goluža ne prati Hrvatsku reprezentaciju u drugim zemljama kao on te da je Grad suorganizirao s vladom doček nogometaša kad asu se vratili iz Dohe. 

–Most je Plenkovića dva put doveo na vlast, a očito je da će i treći- odgovorio je gradonačelnik. 

Kada ćete objediniti zemljišne knjige i katastar?

–To odugovlači provedbu projekata, a i otežava život Zagrepčanima- pitala je Marijana Rimanić (Zagreb je naš!). To ej dugogodišnji problem, naveo je gradonačelnik. 

–To ej razlog sporih investicija i dodatnih troškova, a to radimo ispod radara. Ukupno je 352 000 čestica u 56 općina, za oko pola je neusklađeno. Surađujemo s Općinskim sudovima radi obnove i usklađivanja, općinu po općinu, u cilju nam je uspostava baze zemljišnih podataka. U zadnje 4 godine je za 50 000 čestica napravljena baza, podaci su harmonizirali. Kada završimo, bit će lakše provoditi investicije, a i bez troškova će moći raditi projekte- kazao je. 

28.04.2022., Zagreb - 11. sjednica zagrebacke Gradske skupstine. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

Do kada će se dopuštati moliteljima da mole ograđeni od žena na glavnom gradskom trgu i dopuštati kršenje prava na slobodu kretanja žena? 

–Tamo sam svake subote, turisti to gledaju i ne mogu vjerovati što se događa, pitala je Davorka Moslavac Forjan (SDP). 

Rodna ravnopravnost ustavna je vrednota, no Grad Zagreb ne izdaje dozvole niti dajemo suglasnost, rekao je Tomašević. 

–Policija izdaje dozvole za javna okupljanja. Ovo nije podržano niti od vrha katoličke crkve, a ni mi za to nikad nismo izdali dozvolu -rekao je Tomašević. Zastupnica je potom apelirala na njega da razgovara s MUP-om da nešto učini po pitanju molitelja. 

–U više sam nastupa kazao da to nije u redu i da se ne bi trebalo događati, ali nije u nadležnosti. Mogu još jednom, a nije da nismo razgovarali na tu temu pričati. Napravit ću sve što mogu da s njima razgovaram jer to nije mišljenje samo moje nego mnogih vjernika, kao i mnogih u Zagrebačkoj nadbiskupiji - rekao je Tomašević. 

01.12.2023.,Zagreb- Predstavnice Foruma zena SDP-a organizirale su okupljanje ispred Palace pravde kako bi upozorile na sve ucestalije obiteljsko nasilje i losu provedbu Istanbulske konvencije u Hrvatskoj. Davorka Moslavac Forjan Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika /PIXSELL

Kada ćete zamijeniti upravno vijeće Muzeja za umjetnost i obrt? 

Ravnatelj muzeja 9. veljače je policiji podnio kaznenu prijavu protiv zaposlenice zbog pronevjere više stotina tisuća eura gradskog novca. Proračun MUO-a je 2 milijuna, a u zadnjih par godina oko devet, nije mi jasno kako netko može pronevjeriti 15 posto bez da upravno vijeće to zna, zanimalo je Alana Locherta (HSLS). 

–Podržavam novog ravnatelja kojeg je izabralo novo upravno vijeće jer je otkrio malverzacije i isti dan prijavio. Prijavljena zaposlenica nije zapsolena u vrijeme kada sam ja psoato gradonačelnik i ne znam kako ej novo vijeće odgovorno nza to, a ravnatelj je tri mejseca čekao da stekne pravo za uvid u bankove račune - odgovorio je Tomapšvić. 

29.2.2024., Zagreb - Skupstina Grada Zagreba. Alen Lochert, Vladimir Ivicek Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Kada ćete riješiti problem prometa u Gradišćanskoj ulici gdje parkira tko i kako želi? 

Što se misli poduzeti zanimalo je Igora Peternela (DP). 

–Ako u Gradišćanskoj postoji problem s ilegalnim parkiranjem, osim prometnih redara, poslat ćemo pauke i Zagrebparking da se ta vozila riješe. Želimo i da kazna za pauk naraste jer je trenutno neadekvatna, nadam se da ćemo dobit suglasnost za to i od policije - kazao je Tomašević. 

Kada će Milan Bandić dobiti spomenik na grobu?

Sramotno je da čovjek koji je šest puta biran nema nadgrobni spomenik, ustvrdio je Dejan Kljajić (BM365). 

–Iz poštovanja prema obitelji, neću politizirati. Da bi Zavod mogao dati suglasnost, ključno je da se utvrdi je li bilo nepravilnosti. Upit od Zavoda prema institucijama je poslan 23. veljače jesu li završili i je li sve legalno. Problem je legalizacija, ako postoje sumnje da je nelegalno, moraju se ukloniti takve sumnje. Dok to ne potvrde, ne možemo se baviti tom temom- kazao je Tomašević. Kljajić mu je kazao da se ponaša poput Pilata. 

11.12.2023., Zagreb - Ispred Sportskog saveza Grada Zagreba odrzana je konferencija za medije stranke Bandic Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti na temu "Najplaceniji trener Sportskog saveza Grada Zagreba ima placu kao portir u Sportskom savezu Grada Zagreba - trazimo promjenu". Dejan Kljajic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

–Da vam je u interesu, riješili biste to jer se polja na groblju šire, a tako se mogao proširiti i polje na kojem je Bandićeva grobnica -zaključio je. 

Što je s rekonstrukicjom i dogradnjom područne OŠ Brezovica u Kupinečkom Krljaevcu?

U kojoj je fazi projekt zanimalo je Iskru Mandarić (Možemo!). 

–Bit će to 16. škola koju otvaramo. U manje od tri godine imamo 17 novih školksih zgrada. Kada bude gotova, bit će i ona u jenoj smjeni. Projekt je trajao duže no što je planirano, originalni projekt je bio manjkav i morali smo ga doraditi. Muke nam je zadalo i izmještanje dalekovoda. Sratna vijest ej to što smo dobili uporabnu dozvolu i otvaramo sljedeći tejdan - rekla je dogradonačelnica Danijela Dolenec. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

DO
doktorica
17:35 29.02.2024.

jeli to onaj iz afere Rubalo,sa kupovinom inv.mirovina i primanjem mita.Nevjerojatno.

DU
Deleted user
07:49 01.03.2024.

Herman, kako ti je mama? Koliko si platio Turudiću da ti mamu spasi od zatvora? Nego da li su ukinute te invladiske mirovine ili ovi i dalje ih primaju i nanose štetu? Mama ti je kriminalac a sin član kriminalne organizacije!

Avatar Idler 3
Idler 3
13:08 29.02.2024.

Kolk populizma vu odgovorima jedino je več potpore vu medijima ! Ono, oni bi nekaj poktenuli al kriv im je Bilan....a mediji nit ne propitivaju kaj je z onim več pokrenutim i još ni nit blizu koncu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije