Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSJE Završena kriminalistička obrada o malverzacijama i aferama u gradskoj tvrtki

USKOK slučaj Zagrebačke ceste predao Odvjetništvu

25.02.2009.
u 00:51

Deset mjeseci trajala je istraga USKOK-a o malverzacijama u Zagrebačkim cestama. Zato što ju je potaknuo tako što je sumnjive poslove prijavio i u tvrtku pozvao istražitelje, sada već bivši direktor Igor Rađenović pretučen je lani pred svojim stanom u Travnom.

Kriminalistička obrada u Zagrebačkim cestama, neslužbeno doznajemo, nedavno je završena, a policija je svu dokumentaciju o slučaju dostavila USKOK-u. Nakon uvida u spis o Zagrebačkim cestama, USKOK je, naime, ustvrdio da za kaznena djela za koje se terete prijavljene odgovorne osobe Zagrebačkih cesta on nije mjerodavan pa je slučaj prebacio Općinskom državnom odvjetništvu.

Ono pak treba odlučiti o broju optužnih prijedloga koje će podići protiv odgovornih u Zagrebačkim cestama, koje se tereti za zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Za početak sir i vrhnje
To što je USKOK rezultate “češljanja” poslova u Cestama prepustio Odvjetništvu, doznajemo od izvora bliskog istrazi o tim malverzacijama, ne znači da je od slučaja digao ruke.

– Odvjetništvu je prepušteno samo ono što se trenutačno može dokazati, a za te slučajeve USKOK nije mjerodavan – objašnjava Večernjakov izvor. USKOK je mjerodavan za organizirani kriminal i korupciju.

USKOK-ova je istraga o Zagrebačkim cestama počela s aferom o “siru i vrhnju”, tj. financiranju izborne kampanje bivšeg glasnogovornika Holdinga Nenada Ivankovića. Rezultati istrage pokazali su da je financijski direktor Cesta Slobodan Gracin obećao Nenadu Ivankoviću nakon izbora 2005. godine da će Ceste “pokriti” troškove njegove kampanje te platiti jednoj mljekari za sir i vrhnje koje je ovaj dijelio građanima u vrijeme kampanje.

I dalje rade u Cestama
Dug od 103.200 kuna Gracin je uz pomoć šefice nabave Nade Hećimović “prebio” preko šestorice kooperanata, ucijenivši ih da će, ne poslušaju li ih, izgubiti ugovorene poslove s Cestama.

Zaposlenici Zagrebačkih cesta koje USKOK tereti u ovom slučaju još su na svojim radnim mjestima. Nenad Ivanković je smijenjen, kao i bivši predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić zbog objave anonimnog pisma protiv Igora Rađenovića. Bivši tehnički direktor Cesta Stipo Ćorić, kojega se povezuje s napadom na Rađenovića, u međuvremenu je postao savjetnik u Holdingu, ali je pod suspenzijom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije