Naslovnica Zagreb ZG Život

Uredit će pristanište za čamce i obnoviti riblji svijet, a medo će dobiti novi dom

Predstavljena druga faza modernizacije Zoološkog vrta koja uključuje i revitalizaciju sadržaja u parku Maksimir
05. ožujka 2019. u 09:20 3 komentara 668 prikaza
zg zoo
Foto: ZG ZOO
Pogledajte galeriju 1/5

Po poučnoj šetnici do jezera punog ribe, a onda u đir čamcem pa u Zoološki vrt u posjet medinoj novoj kući. Usput se po najnovije vijesti o parku Maksimir ili ZOO-u može otići u infokućice, a kavopije će uživati i u nekoliko ugostiteljskih objekata.

Prosvjed stanovnika Novog Petruševca Preseljenje Seoba Roma iz Jelkovca: Ne želimo iz novih stanova u ruševinu

Tako bi do kraja 2021. trebao izgledati posjet maksimirskoj oazi, u kojoj je jučer predstavljen projekt “Gradski prozori u prirodu”, vrijedan 35 milijuna kuna, koji bi trebao revitalizirati baštinu parka. Čak 14 milijuna došlo je iz fondova EU, a “Gradski prozori” ujedno su dio druge faze modernizacije Zoološkog vrta. U sklopu projekta, u prijevodu, radit će se i u parku i u ZOO-u, a sve s ciljem očuvanja prirode.

Za osobe s invaliditetom

– Uredit će se Prvo i Drugo maksimirsko jezero, pristanište za čamce, poučna šetnica i Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti. Tu su još i Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, bioforenzični laboratorij te prikaz vodenih staništa – nabrajali su jučer stručnjaci u ZOO-u što je sve dio projekta kojim će se rekonstruirati 12 infrastrukturnih objekata. U Drugom maksimirskom jezeru, pojasnili su, revitalizirat će se populacija riba te izgraditi bioremedijacijski otočić koji pomaže prirodnom pročišćavanju vode. Uredit će se hortikultura čitavog parka Maksimir i postaviti urbana oprema te informacijski i prodajno-ugostiteljski objekti. U samom ZOO-u pak uredit će se nastamba za medvjede.

Naselje Iver u Sesvetama gdje je zapelo? Bandić obećao novu liniju 'već idući tjedan'. Građani pitaju – koji je to tjedan

– Ovim će se projektom omogućiti ne samo da Maksimir bude u službi promicanja zaštite prirode nego i da postane važno mjesto razmjene iskustava lokalnih, nacionalnih, ali i europskih stručnjaka – rekla je zamjenica ravnatelja i voditeljica istraživanja i razvoja u Zoološkom vrtu Davorka Maljković te dodala kako će se drugom fazom modernizacije otvoriti desetak novih radnih mjesta.

Raste broj posjetitelja

Ono po čemu je projekt također poseban, istaknuli su u ZOO-u, jest i 11 edukativnih programa te interpretacijskih sadržaja koji će biti prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. Nabavit će se, napomenuli su jučer, i vozilo za osobe s invaliditetom.

Bandić i Hasanbegović TRG REPUBLIKE HRVATSKE Bandić vraća Trg maršala: Ne zbog Josipa Broza, nego u inat Hasanbegoviću

– Park Maksimir i Zoološki vrt smješteni su u samom srcu grada, što ih dodatno obvezuje da ljubav prema prirodi i važnost njezine zaštite prenose na nove naraštaje. Imati prirodu kao dio grada velika je povlastica, ali i odgovornost. O prirodi se trebamo brinuti – rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok pa dodao kako to, između ostalog, rade upravo putem modernizacije. Kad je 2015. počela njezina prva faza, istaknuo je, ZOO je imao 283.000 posjetitelja, a prošle godine više od 428.000. U sklopu prve faze modernizacije, podsjetimo, izgrađeni su, između ostalog, novi ulaz, restoran i suvenirnica.

Video: Pogledajte medvjedića Matiju

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Ajd zgodno, a uspjeli su se povući i neki novci iz EU fondova...

  • zeljko:

    A kak buju sve to napravili? Pa već pet let nisu u stanju izdati dozvolu za iznajmljivanje čamaca! Sam buju sprčkali te nofce.

  • zoki_bijela:

    Delati i samo Delati..