Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uredili stoljetnu zgradu. Cijena: Dvaput skuplja pričuva

Ukupno će radovi za četiri zgrade u samom centru Zagreba stajati oko 2,7 milijuna kuna, od čega dio daje Grad, a dio stanari
17. travnja 2014. u 13:09 11 komentara 6251 prikaza
obnova zgrada
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Završava obnova pročelja zgrada iz programa spomeničke rente u Berislavićevoj 7, Boškovićevoj 23/Draškovićevoj, Preradovićevoj 44/Svačićevu trgu 17 i u Radićevoj 56 započeta lani. Riječ je o zgradama koje su stare stotinu i više godina i u kojima je tijekom radova ustanovljena potreba za dodatnim restauratorskim radovima.

Koliko je obnova pročelja zgrada važan posao svjedoči predstavnik suvlasnika Berislavićeve 7 Zoran Dragaš koji tvrdi da je cjelokupni proces trajao više od tri godine. Iznos uređenja vanjskog pročelja zgrade i krovišta, ali i unutarnjeg zajedničkog dijela stajao je 798.446 kuna, od čega je iz spomeničke rente Grad dao 512 tisuća kuna.

Znali smo što želimo

– Dobro smo se pripremili i znali smo što želimo. Angažirali smo arhitekta i pravnika jer je trebalo najprije srediti vlasničke odnose – etažirati zgradu. Imamo sedam privatnih vlasnika, jednu tvrtku, Društvo skladatelja, ali i državu kao suvlasnika. Uz pomoć GSKG-a podignuli smo kredit na pet godina. Pričuva nam iznosi 10,60 kuna po četvornom metru, a prije je iznosila pet kuna, no iz toga se financira sve – opisuje zahtjevan proces rada na projektu Zoran Dragaš.

Iako je posao zahtjevan, svakako bih ga preporučio suvlasnicima jer time podižu cijenu i kvalitetu svojim nekretninama

Zoran Dragaš

predstavnik suvlasnika zgrade

Njihova zgrada građena je prije potresa, 1863. godine, i nema posebnu zaštitu osim što se nalazi u sklopu zaštićene cjeline Donjeg grada.

– Iako je posao zahtjevan, svakako bih ga preporučio suvlasnicima jer time podižu cijenu i kvalitetu svojim nekretninama. Nama predstoji obnova dvorišne strane, u što ćemo se upustiti za godinu dana jer moramo dići novi kredit – kaže Dragaš.

Slična je situacija i u Boškovićevoj 23/Draškovićevoj gdje se obnavlja pročelje i radovi su vrijedni 863.357 kuna, a Grad daje 420 tisuća kuna. Konzervatori su na prvome katu na balkonima pronašli stupove i na njima ukrase koje treba restaurirati i zaštititi, a taj posao stajat će dodatnih 170 tisuća kuna. To je obveza grada koji će u cijelosti snositi troškove, a radovi tek trebaju početi.

 Poznato dvorište Zgrada filmske obitelji Šafranek dočekat će turiste u novom ruhu palača Stern fasada restauracija zgrade Stoljetna palača u Jurišićevoj 'okovana' skelama, doznajte zašto

Nalaz konzervatora

Na uglu Svačićeva trga 17 i Preradovićeve 44 uređenje vanjskog dijela zgrade stajat će 723.121 kunu, od čega se iz spomeničke rente ponovno izdvaja najviše – 450 tisuća kuna. I ondje su konzervatori pronašli vrijedne detalje koje treba pozorno očuvati i koji će stajati dodatnih 144 tisuće kuna. Omjer sufinanciranja doznat će se naknadno. Radovi u Radićevoj 56 vrijedni su 367 tisuća kuna, a suvlasnici su sufinancirali obnovu sa 173 tisuće kuna.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gladnijura
  gladnijura:

  Boriso@.. Grafiteri ne koriste ovakav tip zgrada. Njihov rad traje satima a ponekad i danima. Ni klošari ne uništavaju zidove zgrada, jer su za njih spray-evi pre skupi jer nemaju ni za kruh. Ta s....a po zidovima su djelo objesne ... prikaži još! mladosti koja nema pametnijeg posla. I zbog njih i njihovih roditelja bi bilo zaista dobro postaviti kamere. Pa da im roditelji iskeširaju za popravke.

 • autoritet:

  Čestitke stanarima na civiliziranom dogovoru - i unaprijed ih žalim jer će vjerojatno već sutra zgrada biti išarana sa 100 grafita CRVENA AKCIJA i ANTIFA i MAMIĆU P*DERU...

 • parasa:

  Ovako kao na gornjoj slici bi trebalo sve fasade zgrada u užem i širem centru Zagreba obnoviti, onda bi mogli reći da Zagreb spada u najljpše gradove Evrope.