Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznato dvorište

Zgrada filmske obitelji Šafranek dočekat će turiste u novom ruhu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
29.03.2014.
u 14:10

Novo krovište i pročelje mjestu snimanja filma “Tko pjeva zlo ne misli”

Terasa na kojoj je mali Perica risao konja dok gospon Fulir pokazuje fotografije s izleta u Samobor, i pritom šarmira prerano udanu Anu Šafranek, kroz 15 dana zasjat će u novom ruhu. Naime, tada se planira završetak obnove pročelja i krova zgrade u Basaričekovoj 11, poznatoj kao glavno mjesto radnje u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli'.

Konzervatorski radovi

– Počeli smo u listopadu, no nismo obustavljali radove tijekom zime. Rok za završetak radova bio je u srpnju, a zgotovit ćemo nekoliko mjeseci ranije – rekla je Mirjana Šaravanja iz tvrtke HM-Patria, zadužene za izvođenje radova. S obzirom na to da je riječ o spomeniku kulture, radove na pročelju nadgledao je i Konzervatorski odjel pri Ministarstvu kulture. Sve vrijeme obnove turisti nisu imali pristup u maleno kultno dvorište, što će se promijeniti dolaskom toplijih dana. Pitanje je, kaže glumica Biserka Ipša, koja živi baš u stanu Šafraneka, hoće li staro raskopano dvorište moći primiti toliko posjetitelja.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Radove smo financirali zajedno s Gradom Zagrebom, no obnova nam je izbila iz džepa posljednju kunu i ne možemo još financirati i rekonstrukciju dvorišta – kazala je Ipša te dodala da su u Gradskom uredu za kulturu poslali dopis sa zamolbom da se dvorište obnovi iz sredstava Grada.

Postavit će i pločicu?

Predložili su i da se na kuću stavi pločica kojom bi se označilo da je tu 1972. snimljen najpopularniji hrvatski film.

– Ideja je bila i da se povremeno održavaju projekcije filma, no ipak smo sličan program osmislili u susjednoj gostionici ‘Pod starim krovovima’, koja u filmu ‘glumi’ okupljalište ‘Kod Žnidaršića’ – kazao je filmski redatelj Zvonimir Rumboldt, koji živi u prizemlju, vrata do popularnog ‘pegleraja’ gospodične Marijane. Taj stan, pak, godinama propada prazan u državnom vlasništvu, zbog čega su se stanari pribojavali i urušavanja, no nakon postavljanja nove hidroizolacije i opločenja, obećali su im radnici, taj ‘film ipak neće gledati’.

>> Gledateljima uz Fulira i Anu baš kao u filmu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije