Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah u kic-u

Umjesto stažiranja, bez plaće radila osam mjeseci pa je otjerali

'01.10.2013., Zagreb - Lea Vene, kustosica koja je dobila otkaz u Foto galeriji KIC-a i Marija Borovickic mlada povjesnicarka umjetnosti koja je sedam mjeseci radila na crno, unatoc obecanju da ce sta
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
03.10.2013.
u 09:55

Marija Borovičkić okrivljuje ravnateljicu Gabrijelu Krmpotić-Kos za psihičko maltretiranje i ponižavanje

Kultnu galeriju Forum u Teslinoj ulici potresa priča o mobingu ravnateljice Kulturno-informativnog centra Gabrijele Krmpotić-Kos nad djelatnicima. Povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić od Nove godine do kraja srpnja radila je puno radno vrijeme u galeriji, neprijavljena, unatoč obećanjima da će joj se omogućiti stažiranje po Mrsićevu modelu za 1600 kuna mjesečno. Pa iako su mentor Antun Maračić, umjetnici, članovi Savjeta galerije i posjetitelji bili iznimno zadovoljni njezinim radom, to nije bilo dovoljno da joj se status legalizira, unatoč tome što stažiranje ne plaća KIC, nego Hrvatski zavod za zapošljavanje.

– U Forum sam došla volontirati, no u veljači mi je ravnateljica ponudila stažiranje. Tvrdila je da je još tada pokrenula proces, no nije to učinila do svibnja. Potkraj svibnja otišla sam na razgovor, a ravnateljica je isprva tvrdila da dokumenti putuju od ureda do ureda, no ipak je poslije priznala da su kod nje i rekla mi da ih odnesem u HZZ, što sam i učinila, no ugovor više nisam vidjela. Ravnateljica me u rujnu otjerala uvredama rekavši da je nezadovoljna te je pozvala i policiju, o čemu postoji zapisnik – kaže Marija koja je u galeriji čuvala postav, vodila dokumentaciju i arhiv i sudjelovala u produkciji izložbi. Ravnateljica ju je, tvrdi, cijelo vrijeme omalovažavala uz neopravdano prozivanje i psihičko maltretiranje. Njezinu priču potvrđuju kustosice Fotogalerije KIC-a koje su program osmišljavale od 2010. do ožujka ove godine kao vanjske suradnice. Galeriju su nastojale oživjeti izložbama i suradnjom s mladim i renomiranim fotografima i dizajnerima, a struka je njihov angažman pohvalila.

– Za program u 2013. od Grada smo dobili 15 tisuća kuna potpore. Ravnateljica nam je otkazala suradnju a da nas nije obavijestila, što smo doznale usput, a novac za naš program prenamijenila je – govore Lea Vene i Dubravka Gasparini. Muzikologinja Krmpotić-Kos na mjesto ravnateljice potvrđena je u veljači, od lanjske jeseni bila je vršiteljica dužnosti, a prije toga radila je u Koncertnoj direkciji. Članica je SDP-a, a prije toga bila je u HČSP-u. Gradski pročelnik za obrazovanje i kulturu Ivica Lovrić kaže da je u tijeku nadzor nad KIC-om i da će ga proširiti.

>>Pet mjeseci radimo bez plaće uz mobbing i zastrašivanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije