Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Umjesto buke i prašine od kamenoloma nadaju se miru i - turistima

Prostornim planom Medvednice kamenolomi bi se prenamijenili u staze i igrališta - područja s kojih je kamen izgradio ceste i građevine Zagreba i Zagrebačke županije mogla bi postati nova izletišta
23. srpnja 2014. u 18:00 1 komentara 1855 prikaza
kamenolomi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Eksplozije, prašinu, buku i rad strojeva uskoro bi trebale zamijeniti staze za trčanje, nogometni tereni, dječja igrališta. Predviđeno je novim prostornim planom Parka prirode Medvednica da će se upravo tako prenamijeniti kamenolomi na području parka, a stanovnici, tik uz područja koja su doslovno izgradila ceste i građevine Zagreba i Zagrebačke županije, nadaju se da će njihova mjesta odsad postati poznata po turizmu.

Nestat će kamiona

–Imamo nogometno igralište i teniske terene. Ne znam što je točno predviđeno planom za Medvednicu, ali ako će na području kamenoloma biti bilo što, da on ne propada, to će biti izvrsno - rekla je Božica Knjaz iz Kraljeva Vrha u Jakovlju, gdje je kamenolom Jelenje Vode.

kamenolomi | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U njemu je eksploatacija završila prije četiri godine te su se vrhovi planine, nekad minirani da bi se izvlačio kamen, već polako zazelenili. Ostale su pukotine na kućama, iako su Jelenje Vode od prvih susjeda udaljene oko četiri kilometara. To je od kamiona, govore stanovnici Kraljeva Vrha, od šlepera koji su svakodnevno odvozili kamen.

kamenolomi | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

–Sad je u redu. Nema više buke ni prašine, a još ako bude i kvalitetnih sadržaja u blizini, odlično. No, ipak mi se čini da neće biti tako skoro - govori Božica Knjaz, a njene sumnje dijele i stanovnici Ivanca Bistranskog kod Zaprešića. Kažu da Viadukt, pod čijom je nadležnošću kamenolom Ivanec, koncesiju ima za još četiri godine, pa se ne nadaju radovima dok to ne prođe.

Za zatvaranje kamenoloma bore se još od 80-ih godina ali kažu da nikako ne mogu na “zelenu granu” ni s Gradom Zaprešićem ni s koncesionarima. Iz Zaprešića, s druge strane, kažu da će prihvatiti plan kojim je predviđeno zatvaranje i toga kamenoloma.

kamenolomi | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

–Kako su prve kuće od kamenoloma doslovce tri metra, od prašine je nemoguće živjeti. S miniranjem se počinje ujutro u šest, a kamioni prestanu izvoziti kamen tek u 22 sata. Dotad ne otvaramo ni prozore ni vrata. O podrhtavanjima tla i pucanju fasada da ne pričamo - kaže Ivan Kunić iz Ivanca koji se najviše angažirao oko zatvaranja kamenoloma.

podsused turizam Zagrebačkom kvartu vratit će titulu "omiljenog izletišta" Medvednica Sljeme promjene prostornog plana Velika preobrazba Medvednice. Evo što će sve narasti na Sljemenu

Nisu se mogli preseliti

Jedan je od prvih susjeda postrojenja već 40 godina, a iako je to bio slučaj drugdje blizu kamenoloma, njima nikad nije ponuđeno da se presele.

–Ne bih ni išao. Bio sam tu prije nego se otvorio kamenolom i ostat ću i duže - rekao je Kunić kojeg vesele potencijalni novi sadržaji umjesto kamenoloma. A za sport i druženje, osim Ivanca i Jelenjih Voda, bit će adaptirani i kamenolomi Bizek te Vukov Dol, koji su neaktivni.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar dr. Evil
    dr. Evil:

    Znači, svu industriju zatvoriti, podijeliti otkaze radnicima, otvoriti parkove i igrališta i... čuditi se kako nema posla...Dobrodošli u Hrvatsku