Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova odluka grada

Umirovljenici pozor, evo što će biti potrebno napraviti za besplatni ZET pokaz od 1. lipnja

Zagreb: ZET u prodaju uveo nove karte
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
30.03.2024.
u 20:00

Novom se odlukom gradska mjera proširuje na sve Zagrepčane starije od 65 godina, koji će ZET-ovim tramvajima i autobusima gratis moći putovati od početka lipnja. Budući da se ukida cenzus od 560 eura, subvencije će obuhvatiti oko 159.000 ljudi

Besplatan javni prijevoz za sve Zagrepčane starije od 65 godina, novost je koju je jučer pred domom umirovljenika na Ksaveru objavio gradonačelnik Tomislav Tomašević. – U petak ćemo u javno savjetovanje uputiti prijedlog izmjena odluke o socijalnoj skrbi. Ponajviše se odnose na to da će svim umirovljenicima javni prijevoz biti besplatan. Prije smo već maksimalno proširili tu odluku da obuhvati što više ljudi, a sada ćemo, zahvaljujući oporavku gradskih financija, subvencionirati svima – kazao je Tomašević ranije ovoga tjedna.

Dodao je kako će odlukom Zagreb stati uz bok gradovima koji na takav način starijima olakšavaju mobilnost i smanjuju troškove života, poput Lisabona, Madrida, Praga i Ljubljane. Cenzus za ostvarivanje prava, podsjetimo, trenutačno je 560 eura, a podignut je lani.

Besplatni prijevoz ZET-ovim tramvajima i autobusima stariji od 65 godina trebali bi imati od 1. lipnja, a odluku će nakon jednomjesečnog javnog savjetovanja najprije morati potvrditi Gradska skupština. U priopćenju s Radićeva trga naveli su pak da će odlukom biti obuhvaćeno oko 159.000 ljudi koji žive u Zagrebu, što je usporedivo s ukupnim brojem stanovnika Splita. Istaknuli su i kako je mjera također u skladu sa zelenom orijentacijom gradske uprave, kojoj je cilj ojačati javni prijevoz.

– U mom je mandatu kupljeno 65 novih autobusa te nabavljeno 20 novih i 11 rabljenih tramvaja. Trenutačno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od dva desetljeća, ove godine počinje i gradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici – rekao je Tomašević.

Za gratis prijevoz u kategoriji 65+ bit će potrebno izvaditi besplatan ZET-ov pokaz, a to će se moći učiniti od 15. travnja. Poručili su i kako će javni gradski prijevoznik pravovremeno objaviti sve potrebne detalje.

Zagreb: ZET u prodaju uveo nove karte
1/18

Tomašević je, spomenimo, ranije ovoga tjedna obišao dva doma za starije, gdje se družio s umirovljenicima i podijelio im prigodne darove uoči Uskrsa. A nova odluka nastavak je "poklona" stanovnicima metropole nakon što je u prekjučer Tomašević objavio da će od prvog vikenda u svibnju vožnja žičarom biti besplatna za sve Zagrepčane.

Komentara 1

LO
Lostura
22:07 30.03.2024.

Super za Zagrepcane starije od 65 godina i za sve Zagrepcane kad je u pitanju Zicara. Ovaj ”poklon” Car RH i njegovi sljedbenici iz rijeke mulja ne obiljezavaju kao predizbornu kupovinu glasova. Je li uopce cudno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije