Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ulovili ih s lažnim diplomama, a oni se brane: 'I drugi to rade!'

Provjere dokumenata zaposlenika Zagrebačkog holdinga trebale bi biti gotove sredinom svibnja. Ipak, u tvrtki još uvijek ne znaju koliko će morati platiti utvrđivanje vjerodostojnosti dokumenata. Do jučer otkriveno 46 krivotvorenih dokumenata o stručnoj spremi, ali to nije konačan broj, provjerava se status svih 12.000 radnika. Svi će dobiti otkaz na poslu i moraju nadoknaditi štetu
09. travnja 2014. u 08:50 130 komentara 31695 prikaza
ZG Holding
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Do sredine svibnja na adresu Zagrebačkog holdinga s gotovo svih fakulteta u državi, ali i onih iz BiH, trebale bi pristići službene potvrde o vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma više od 12 tisuća njihovih zaposlenika.

Provjeru moraju proći baš svi, a koliko će to koštati zagrebačku megatvrtku – budući da neki fakulteti naplaćuju potvrdu vjerodostojnosti dokumenta na temelju kojeg su se radnici zaposlili – u Holdingu još nije poznato.

“Ništa ne skrivamo”

Račun će, kažu, podmiriti tek kada za sve radnike dobiju službenu potvrdu škola i fakulteta.

ZG Holding | Autor : Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/Pixsell

– Postupak je u tijeku i vrijedi za cijelu Holdingovu grupaciju. Konačno ćemo sankcionirati krivotvoritelje i osobe koje su nevjerodostojne diplome i svjedodžbe iskoristile kao prave i zasnovale radni odnos u državnoj upravi, javnim službama – poručio je Pero Kovačević (na slici), pomoćnik za pravna pitanja u Holdingu.

Nemamo razloga išta skrivati. Mi smo jedini u Hrvatskoj koji provode ovako detaljnu provjeru dokumenata i koji će ujedno pomoći Državnom odvjetništvu da se napokon otkrije tko se time koristi i tko to radi

Pero Kovačević

ZG Holding

Samo do jučer u toj je tvrtki evidentirano 46 krivotvorenih dokumenata koji svjedoče o stručnoj spremi. Zasad nitko u Holdingu ne želi otkriti koja je to podružnica u kojoj je najviše lažnih bivših srednjoškolaca i studenata, poručuju tek kako čekaju da cijela priča završi kako bi imali jasniju sliku.

– Nemamo razloga išta skrivati. Mi smo jedini u Hrvatskoj koji provode ovako detaljnu provjeru dokumenata i koji će ujedno pomoći Državnom odvjetništvu da se napokon otkrije tko se time koristi i tko to radi – poručio je Kovačević.

Slobodan Ljubičić Milan Bandić halo, faks? Prava strka na Pravu, Holding traži potvrde o diplomi svojih radnika Holding skandal u holdingu Otpustili i opet primili radnike s lažnim diplomama! Holding potvrda s prava: Holdingova pravnica nikad nije diplomirala, zapela je na 3. godini

“Uvalili mi krivotvorenu”

Zasad otkrivenih 46 krivotvoritelja, osim kaznenog postupka i otkaza na poslu, čeka i naknada štete Holdingu. Svi oni koji su krivotvorili diplome kako bi si osigurali veći koeficijent i domogli se bolje plaće morat će tvrtki vratiti razliku koeficijenta. Šteta ovisi i o godinama koje su proveli zarađujući bolje od onog što su uistinu zaslužili.

– Ako je netko "sredio" spremu da dobije veću plaću, jasno je da zaslužuje nadoknaditi štetu koju je prouzročio – jasan je Kovačević. Krivotvoritelji koji su ulovljeni, kaže, pokušali su se izvlačiti raznim isprikama, no nijedna nije uvažena.

Najčešća isprika jest da su i drugi tako radili. Ipak, šokiralo nas je opravdanje jednog djelatnika koji je rekao kako je diplomu pošteno platio, a na kraju su mu “uvalili” krivotvorenu – otkriva Kovačević.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • kafka:

    "osim kaznenog postupka i otkaza na poslu, čeka i naknada štete ". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Da, tako to treba. Samo, zašto ... prikaži još!to samo Holding to radi? Zar to nisu trebala uraditi javna poduzeća i poduzeća u barem djelomično državnom vlasništvu?

  • kafka:

    A jedan kaže "pošteno je platio, a uvalili mu krivotvorinu" ??? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Neki bi trebali ... prikaži još!li na psihijatriju! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ukrali su posao drugima, te bi i njima također trebali platiti odštetu.

  • kafka:

    Isprika "to su i drugi radili" je zaprepaščujuća. . . . . . .. . . . . . Govori o bijednom stanju morala u Hrvatskoj. Da čovjek zaplače.