Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se sanacija

Uklonjeni oštećeni dimnjaci sa zgrade Novinarskog doma

Zagreb: Oštećeni krovovi i pročelja zgrada u potresu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.04.2020.
u 11:39

Oštećenja smo zasad prijavili na sve relevantne adrese – i Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture. Dok, kao i svi, čekamo neku pomoć, a svjesni da prostor moramo što prije staviti u punu funkciju, čim doznamo kolika je šteta u kunama, pokrenut ćemo akciju prikupljanja donacija, zaključili su u HND-u.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je u četvrtak da su u tijeku radovi na zgradi Novinarskog doma koja je oštećena u potresu i da je ovog tjedna uklonjeno 11 dimnjaka, a projekt sanacije izradit će se nakon detaljnog pregleda zgrade i procjene ukupne štete.

''Zgrada Novinarskog doma je nakon zagrebačkog potresa u prvom pregledu statičara dobila zelenu oznaku, što znači da je u uporabnom stanju, ali uz napomenu da je potrebno sanirati oba konzolna ovalna stubišta i ukloniti urušene i napuknute dimnjake'', izvijestili su iz HND-a.

Istaknuli su da su prije desetak dana zatražili ponovni pregled i detaljno mišljenje statičara u kojem je potvrđen prvi nalaz da su najviše oštećena spiralna stubišta, koja su statički ispravna, ali ih je potrebno ojačati na napuknutim spojevima. 

Napuknuća su vidljiva najčešće na spojevima zidova sa stropovima i oko otvora u gotovo svim prostorijama, u tajništvu HND-a te u poslovnim prostorijama i stanovima u kojima žive zaštićeni stanari.

Osi toga, u urušavanju dimnjaka stradao je i limeni krov na zimskom vrtu u predvorju Velike dvorane pa sada prokišnjava, izvijestili su iz HND-a. 

Velika dvorana nije pretrpjela znatnija oštećenja, a u HND-u su istaknuli da će se prije njezine uporabe utvrditi stabilnost dvaju velikih lustera kako bi se izbjegla opasnost za posjetitelje i korisnike. 

''To i stubišta glavni su razlog zbog kojeg HND, sve i da se sutra ukinu mjere opreza zbog pandemije koronavirusa, ne može iznajmljivati dvorane dok u potpunosti ne osigura prostor. Inače, najam dvorana je značajan HND-ov izvor prihoda'', izvijestili su iz HND-a te dodali da za sve ostale nužne popravke trenutačno nemaju novca.

''Oštećenja smo zasad prijavili na sve relevantne adrese – i Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture. Dok, kao i svi, čekamo neku pomoć, a svjesni da prostor moramo što prije staviti u punu funkciju, čim doznamo kolika je šteta u kunama, pokrenut ćemo akciju prikupljanja donacija'', zaključili su u HND-u.

Novinarski dom izgrađen je 1929. godine prema projektu arhitekta Brune Bauera. Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a pod posebnom su zaštitom njezina Velika dvorana i oba stubišta. 

 

 

Komentara 1

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:22 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije