Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad i Holding organizirali Eko piknik

Učili Zagrepčane što ide u koju, ali kante im još ne daju

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
18.06.2018.
u 08:27

Cilj je potaknuti ljude na reciklažu, a glavna je parola: “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”

Papirnata ambalaža od reciklažnog materijala odbačena u prirodu požalila se da će joj trebati gotovo godinu dana da se razgradi, na što joj je plastična vrećica odgovorila da će njoj trebati tisuće godina zbog čega je mnogi krive za uništavanje planeta.

Mali je to isječak iz jedne od dječjih predstava koje su mališani pozorno pratili na Eko pikniku. Organizirali su ga jučer na Bundeku Grad i Holding, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i odgovornom gospodarenju otpadom. Održane su kreativne radionice i igraonice, predstave te savjetovanja, dok su na pozornici Jurica Pađen & Aerodrom pjevali glavnu parolu cijelog događanja: “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”.

Građane je pritom najviše zanimalo kako se pravilno razvrstava u kuhinji, odnosno kamo se što stavlja kad je riječ o kompostiranju.

– Moram priznati da do sada nisam imala naviku odvajati sav otpad, pogotovo u kuhinji, zato sam se odlučila malo više informirati – govori umirovljenica Anka Lovrić koja je bila na radionici kuhara Damira Permana.

– Najbolje je na kuhinjskom pultu već tijekom pripreme jela imati dvije zdjelice te u jednu stavljati ono što se smije kompostirati, a u drugu ono što se ne smije – objasnio je te demonstrirao kako se u komposter mogu bacati sirovi ostaci povrća, talog kave i ljuske jajeta, ali ne i kuhana jela te riba, meso i kosti.

Prezentaciju svog voznog parka s više od 60 vozila različite vrste i namjene imala je i Čistoća čiji su djelatnici posjetitelje informirali o funkcioniranju reciklažnih dvorišta, načinu odvajanja otpada...

– Osim dobre infrastrukture, jako je važna i disciplina građana, da se drže svih pravila recikliranja i zato im pokazujemo što i kako je ispravno – objasnili su tehničari za reciklažu Alen Bičanić i Mario Koštović.

Oni rade u mobilnim reciklažnim dvorištima kojih je trenutačno pet u Zagrebu, a očekuje se nabava još barem pet istih. Na Bundeku su predstavljeni i novi spremnici za razvrstavanje otpada, a građane je najviše zanimalo kada će im oni biti podijeljeni. Iako se očekivalo da će to biti još u svibnju, tada su iz Čistoće poručili da im treba još vremena za organizaciju, a čini se da se to još uvijek čeka. 

1/18
Ključne riječi

Komentara 9

VI
Vito
10:50 18.06.2018.

Kako bi nešto naučili o smeću otiđite na Gornji grad, pored ulaza u gornju stanicu Uspinjače i pogledajte kroz dalekozor prema jugozapadu. __ Vidjet će te brdo smeća i galebove iznad njega. __ Toliko je "gradonačelnik" pomogao u "odvajanju" semća i "zatvaranju" odlagališta otpada u Jakuševcu u proteklih 31 godinu koliko je u gradskim strukturama vlasti kao "fakultetski obrazovana" spodoba

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:36 18.06.2018.

Hm, sve je bilo na nivou. Rastrčani obećanko gradonačelnički, bez smisla i koncepcije. Muzika stara kao i planovi gospodarenja otpadom, dakle iz prošlog stoljeća, sa isto takvim izvođačima, koji su seksualno insinuirajući refren nalijepili kao moto akcije. Nove kante trununu na skladištu, jer je izgleda neko kupio potkove, ali još nismo kupili konja koga ćemo potkovati. Firma Čistoća zbunjena, tako da djeluje ko Mutnoća, ali to je Zagreb danas, što se tiče tajne javne nabave i bacanja novaca poreznih obveznika

VI
Vito
10:53 18.06.2018.

Ah, da, ako ne želite plaćati pogled kroz dalekozor, možete otiči na terasu iza crkve Svete Katarine pa će te isto vidjeti "golim okom". __ Danas se to još bolje i jasnije može vidjeti, jer puše vjetar pa nema maglice od vručine i smoga __ Odličan pokazatelj "učinkovitosti" "gradonačelnika" & co.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije