Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLA ČISTOĆE

Novi računi za otpad, ne zna se hoće li biti veći, stižu u prosincu

Tribina o otpadu
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
21.04.2018.
u 15:12

Građane zanima koliki će biti paušal, moraju li kuće koje imaju svoj kompost nabavljati kante i može li odvoz smeća negdje biti rjeđi

Koliki će se paušal plaćati za odvoz otpada prema novom cjeniku, mora li se, ako obiteljska kuća već ima svoj kompost, imati i kanta za biootpad, može li se raspored odvoza biti rjeđi... pitanja su to koja su zanimala stanovnike Male Mlake na javnoj tribini o odvajanju otpada.

Plaća se i paušal

“Školica” za građane u ovom je mjesnom odboru tek jedna od 73, koje će se odvijati sve do 10. svibnja. Tim iz Čistoće ovih dana obilazi Gradsku četvrt Novi Zagreb-zapad kako bi građane educirali o promjenama vezanima uz javnu uslugu, a prvo će, objasnio je Trpimir Majcan, direktor Sektora za razvoj, gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša, u kasliće tijekom svibnja dobiti izjavu u kojoj će se članovi pojedinog kućanstva izjasniti koliko velike kante žele.

– Izjava će biti svojevrstan ugovor s Čistoćom, nakon kojeg će vam na kućne adrese stići kante za papir, biootpad, miješani komunalni i vreće za plastiku i metal – kazao je Trpimir Majcan, dodavši da će dva puta godišnje stanovnici imati pravo mijenjati kante, ako shvate da su im potrebne manje ili obratno.

Svaka kanta koju budu dobili imat će svoj broj, odnosno čip, putem kojeg će se plaćati odvoz onolike količine otpada koliko ga se odvoji.

– Ako se u vašoj četvrti otpad odvozi dva puta, kamion će toliko puta proći pored vaše kuće, no ako vi niti jednom ne iznesete kantu van, platit ćete samo paušal Čistoći – kazao je Majcan. Svako kućanstvo imat će šifru kojom će se moći ulogirati putem interneta na svoj račun.

Cjenik ovih dana

Ovo je tek početak javne kampanje, planiraju se i dodatne edukacije kako bi se raščistile nedoumice što ide u koju kantu, a bit će i raznih reklama, web-igrica za djecu... Potrebno je još, kaže Majcan, uspostaviti i poseban softver koji će sve to pratiti, a već od 1. prosinca na kućne adrese stići će računi prema novom obračunu.

– Cjenik je trenutačno kod gradonačelnika na odobravanju, trebao bi biti donesen ovih dana – zaključio je Majcan. 

Komentara 5

Avatar comandante
comandante
19:30 21.04.2018.

ovako, mi razvrstavamo za njih, oni taj korisni otpad mogu prodavati, voziti će rijedje ali će zato računi biti veći, balkanska krčmetina sa kockoglavim nesposobnim korumpiranim seljonačelnikom

VI
Vito
08:37 22.04.2018.

– Ako se u vašoj četvrti otpad odvozi dva puta, kamion će toliko puta proći pored vaše kuće, no ako vi niti jednom ne iznesete kantu van, platit ćete samo paušal Čistoći – kazao je Majcan. ::: Koje li pljačke. __ Dajte nam suvislo objasnite zašto bismo plaćali nešto što nismo koristili??? __ Baš me briga što pored moje kuće prolazi kamion čistoće svaki dan. __ Ne koristimo ga pa nema apsolutno nikakvog razloga da ga plaćamo, "jer je prošao pored naše kuće". __ Moj" ulica ima 28 kuća, znači oko 280 kućanstava. __ To pak znači da bi nas pljačkali s 20 kn po kućanstvu - mjesečno 5600 kn samo za prolaz kroz našu ulicu, a ništa ne bi radili. __ Sad na taj način pljačka HEP - paušal od 17,40 kuna mjesečno - 210 kuna godišnje za dva (2) očitanja - proljeće i jesen kad se mijenja tarifa - to je samo od jedne obitelji u ulici s 280 kućanstava - ili 4.872 kune godišnje, a da naplaćuju samoočitanje kao da su oni bili očitati. __ S plinom je isto 17,50 kn za očitavanje, a sami im pošaljemo e-mail očitanje - 4.900 kuna godišnje zarade samo na jednoj ulici s 28 kućnih brojeva. __ "Znamo li" da je prosječna plaća u Hrvatskoj 6.190 kn onda "moja" ulica daje plaću 1 plinaru i 1 hepovcu. Zagreb ima 5327 ulica, što znači da samo plinara i HEP ne moraju plaćati iz svojih proračuna svoje "zaposlenike" u Zagrebu, plaćamo ih putem paušala __ Broj "zaposlenih" u zagrebačkom "holdingu" je oko 7.300 - znači da će paušal morati biti "usklađen" kako bi mi plaćali "zaposlene" u "holdingu"

VI
Vito
09:09 22.04.2018.

broj kućanstava: 21.950 u Zagrebu mora plaćati za struju 17,40 kn paušala - za plin 17,50 kn - što je novac skoro bez imalo rada na mjesečnoj razini - 381.930 kn "elektri" i 384.125 kn plinari __ Sad namjeravaju bez rada do novca doći i u "čistoći" __ Mi ćemo odrađivati sav posao oko našeg smeća - odvajati smeće i čuvati kante, a "čistoća" će uzimati novce i možda prodavati ono što mi napravimo umjesto njih. __ Stvarno su nam gradski (i ne samo gardski) zastupnici ograničenog intelektualnog kapaciteta __ A niti "građanstvo" baš ne pokazuje viši stupanj IQ-a kad i dalje bira istog "gradonačelnika" i pljačkašku organizaciju pred sudom osuđenu za plačku Hrvatske. __ O izbornom zakonu ne bih smio ovdje pisati, ali je izravno uključen u ovakav "rezultat" prijedloga "gradonačelnika" za paušalom na odvoz smeća - po principu: delao ne delao novac dolazi u moj džep. __ Očito je jugogeneral bio u pravu kad je stanovništvo Hrvatske počastio pridjevom stoka sitnog zuba - punih 27 godina nas pljačkaju, a "mi" šutimo __ Grad Zagreb je lani zabilježio 802.338 stanovnika, od kojih je za "gradonačelnika" bilo 30,87 %, što je 101.828 glasova - niti trećina određuje način pljačkanja stanovništva Zagreba. __ Nemojte se zavaravati da će odustati od paušala ostane li na vlasti takva politika koja očito nije za dom spremna niti dana u posljednjih 27 godina. __ Jer da je za dom spremna danas bi Hrvatska bila onakva kavu su nam "obećavali" - bogata, samostalna, nezavisna - a vladaju bivši komunisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije