Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šake u školi

Učenici “unajmili” starijeg dječaka da im izmlati kolegu

tučnjava
Foto: VL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
03.01.2011.
u 23:45

Petnaetogodišnji Mateo Divković već je drugi put žrtva teškoga vršnjačkog nasilja u školi koju pohađa

Božićne blagdane 15-godišnji Mateo Divković iz Prigorja Brdovečkog, kao i one lanjske, dočekao je s olakšanjem jer bar na 20-ak dana neće trpjeti fizičko i verbalno maltretiranje grupice vršnjaka iz svog razreda.

Kap koja je prelila čašu

Naime, Mateo je 17. prosinca već drugi put pretučen u OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom, a od bolnice ga je ovoga puta spasio ravnatelj škole Renato Šintić koji je slučajno čuo krikove i napadnutom Mateu priskočio u pomoć.

– Ovo više nema smisla. Lani je Mateo pretučen, 15. prosinca, na satu tjelesnog odgoja, te s ozljedom oka završio u bolnici na Svetom Duhu – ispričao nam je Mateov otac Ilija Divković (46).

Mateu je , tvrdi njegov otac, ozljede nanio njegov razredni kolega K. L., no osim upozorenja i razgovora s roditeljima napadača ništa se nije dogodilo.

Prije 15-ak dana razredni kolege otišli su korak dalje, tvrdi Ilija Divković, i za premlaćivanje “unajmili” starijeg dječaka koji već pohađa srednju školu, dečka Mateove kolegice iz razreda E. Š.

– Verbalno i psihičko maltretiranje mog sina traje već četiri godine, no supruga i ja nadali smo se da će se smiriti nakon što je Mateo lani završio u bolnici – objašnjava otac.

Nakon lanjskog napada nitko iz škole nije reagirao i pomogao Mateu da prebrodi stres, jer je napadač K. L., kaže otac, mali “frajer” i očito drag učiteljima.

– Razrednica nam se kao roditeljima ni nakon drugog napada na Matea nije obratila, a policija je moje pretučeno dijete, neki dan, ispitivala jednako grubo kao i napadača. Nitko od njih ne mari za činjenicu da moj sin opet mora psihologu i na CT glave te da živi sa svojim strahovima – upozorava Ilija Divković i dodaje da je taj posljednji napad kap koja je prelila čašu, jer mu se čini da policija ni ovoga puta neće poduzeti ništa s obzirom na to da ga još nitko od mjerodavnih nije kontaktirao.

– Mateo je mirno i povučeno dijete, a doma mu govorimo neka se makne od spomenute grupice. Očito krivo, jer čini se, ako ne zaštiti sam sebe, nitko ga neće zaštititi – nemoćno je zaključio otac napadnutog dječaka.

Ravnatelj škole Renato Šintić koji je zaštitio Matea u nedavnom napadu opisuje kako je “čuo krikove i pozive u pomoć”.

– Na hodniku sam ugledao starijeg, meni nepoznatog, dječaka kako po glavi udara Matea Divkovića – prisjetio se ravnatelj Šintić. Zaustavio je napadača koji, ističe, nije učenik njihove škole i zadržao ga u svom uredu do dolaska policije.

– Mateo, na sreću, nije imao ozbiljnijih ozljeda, a policija je ispitala mladića koji ga je napao te poduzela sve potrebno – objasnio nam je ravnatelj i dodao da mu je, dok policija ne utvrdi sve činjenice, teško govoriti o tome je li za ponovljen napad na Matea “kriva” ista skupina učenika. Naime, kako u školi nemaju novca da plate zaštitara, osim dežurnog učenika u popodnevnoj smjeni nema nikoga tko bi kontrolirao tko ulazi u školu.

Istakao je i da je Mateo dobar učenik te mirno i povučeno dijete koje u školi nikada nije radilo probleme.

Spriječiti daljnje napade

– Nakon svega što se dogodilo učeniku škole, na raspolaganju su defektolog i psiholog koji će mu pomoći da prebrodi probleme – istaknuo je ravnatelj.

Iz zaprešićke policije doznajemo da djelatnici čekaju da se dječak smiri od šoka nakon napada kako bi utvrdili o čemu je riječ. Mateova napadača su, ističu, već ispitali, a nakon razgovora s Mateom i njegovim roditeljima te pošto pristignu liječnički nalazi imat će osnove napadača i kazneno procesuirati.

Osim toga, poručuju, cijeli slučaj će i na Državno odvjetništvo, a sve poduzeto će, nadaju se, spriječiti opetovane napade na Matea.

Komentara 51

G5
g555
10:52 04.01.2011.

rješenje za tatu pretučenog dječaka : razgovarati sa roditeljima nasilnika i ako nakon toga mali bude maltretiran bilo fizički ili psihički , nači dva tri tipa platiti 500e da razbiju i roditelje i njihovog sina . nakon toga če taje taj mali nasilnik biti največi zaštitnik žrtve jer ako žele sve to možeš ponovit još jednom

CH
chemica
00:44 04.01.2011.

Obaveza je roditelja da zaštite svoju djecu. Tko to nije u stanju, nije ni trebao postati roditeljem. Naša djeca imaju pravo na normalno djetinjstvo, bez da ih maltretiraju psihički poremećene kreature. U nekoj normalnoj državi bi se takvima pružila pomoć, ali u ovoj... Ispada da su normalna djeca žrtve i tu se ništa ne može. Može se, može. Bejzbol palica i po koljenima. Ja ću moje dijete zaštititi pa makar morao ubiti nekoga, a ako ono napadne nekoga bez razloga, isti tren ću ga poslati u umobolnicu na promatranje da vide koja mu daska fali u glavi. Moje dijete je moja odgovornost i nema pravo ugrožavati nikoga drugoga. Živjet će u miru i ljubavi, a ako napravi nekakvo sranje u životu... Moj križ. Ja sam zasro motku. Ali reagirat ću odmah. Na vrijeme. Ovdje to nije bio slučaj. Debelo se zakasnilo. Sada će normalno dijete ispaštati ostatak života. Znam neke koji u tridesetima još ne mogu oprostiti svojim vršnjacima za maltretiranje u osnovnoj školi. Ne želim to nikom. Zato, letvu u ruke pa po plećima, ako drugačije ne ide. Kao što vidimo iz ovog slučaja, ne ide.

ZZ
Zvir Zvirek
00:35 04.01.2011.

kakov zaštitar! ovu decu štera delaju probleme hititi vun z škole pa naj si išču novu v šteru budu se upisali. Tak to ide s nedoličnim ponašanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije