Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zapruđu

Naviknuli smo se na odvajanje biootpada, ali nedostaju nam kante!

28.05.2014., Zagreb - Anketa medju gradjanima Zaprudja u vezi rasvrstavanja otpada.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
29.05.2014.
u 13:00

Završio pilot projekt Pametno gospodarimo otpadom u 365 dana. Iz Holdinga poručuju da će se kante stanarima vratiti, ali se trenutačno obrađuju rezultati projekta

Prvi su odvajati otpad počeli stanari Zapruđa gdje su kontejneri za reciklažu postavljeni još u ožujku kada je predstavljen projekt Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini.

Odvajali su plastiku, papir, staklo, odjeću, ali i biootpad, no u zadnja tri tjedna takvo smeće više nemaju gdje bacati.

Smeće po cesti

– Ne znam zbog čega su to maknuli. Sad ne znamo gdje s korom od krumpira i sličnim otpadom koji smo stavljali u kontejner za biootpad. Ljudi su ga do nekidan stavljali po cesti, sve je smrdjelo naokolo dok ga nisu odnijeli – kazala je stanarka Zapruđa Radmila Petričević.

Kako kažu iz Zagrebačkog holdinga, kontejnere su makli jer se obrađuju podaci postignuti pilot-projektom.

– U tijeku je obrada rezultata provođenja pilot-projekta, odnosno prikupljenih količina, kako bi se mogao procijeniti volumen spremnika koji će se zatim opet postaviti u najskorijem mogućem roku – kazali su iz Holdingove radne skupine za provedbu nadzora pilot-projekta.

Podsjetimo, Zagrebački holding sa Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom provodi kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", kojom se Zagrepčane educira o pametnom gospodarenju otpadom jer će reciklaža kućnog otpada vrlo brzo postati obveza svih.

Sva pitanja vezana oko te kampanje građani mogu slati i Večernjem listu na mail gradska@vecernji.net, odgovor ćemo tražiti od Holdinga. A uz manjak spremnika stanare Zapruđa muči i veličina vrećica.

Prevelike vrećice

– Prevelike su, naročito za razgradivi otpad. One su namijenjene da se u njima smeće skuplja 20 dana, a to je previše – zabrinuta je stanarka Božica Crnogaj.

Iz Holdinga kažu da veličine vrećica još razmatraju, no da će stanovnici moći odabrati onu vrećicu koja odgovara njihovim potrebama.

Komentara 1

MI
miso
20:17 29.05.2014.

Otpad nije smeće. Odvajanje otpada od strane građana je neprihvatljivo. Otpad u cjelini treba voziti u 'Tvornice otpada', tamo ga stručno razvrstavaju znalci i iskoristivost je najveća. Da ne kažem da postoje tvornice za preradu otpada, iza kojih ostaje manjeje od 5% za odlagališta, sve drugo se reciklira. Recikliraju se čak i stara odlagališta. Ovako se građane koristi kao smetlare, umjesto da rade štogod korisnije. Dio nezaposlenih može se zaposliti i u 'Tvornicama smeća'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije