Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Naviknuli smo se na odvajanje biootpada, ali nedostaju nam kante!

Završio pilot projekt Pametno gospodarimo otpadom u 365 dana. Iz Holdinga poručuju da će se kante stanarima vratiti, ali se trenutačno obrađuju rezultati projekta
29. svibnja 2014. u 13:00 1 komentara 1569 prikaza
28.05.2014., Zagreb - Anketa medju gradjanima Zaprudja u vezi rasvrstavanja otpada.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prvi su odvajati otpad počeli stanari Zapruđa gdje su kontejneri za reciklažu postavljeni još u ožujku kada je predstavljen projekt Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini.

Odvajali su plastiku, papir, staklo, odjeću, ali i biootpad, no u zadnja tri tjedna takvo smeće više nemaju gdje bacati.

Smeće po cesti

– Ne znam zbog čega su to maknuli. Sad ne znamo gdje s korom od krumpira i sličnim otpadom koji smo stavljali u kontejner za biootpad. Ljudi su ga do nekidan stavljali po cesti, sve je smrdjelo naokolo dok ga nisu odnijeli – kazala je stanarka Zapruđa Radmila Petričević.

Kako kažu iz Zagrebačkog holdinga, kontejnere su makli jer se obrađuju podaci postignuti pilot-projektom.

– U tijeku je obrada rezultata provođenja pilot-projekta, odnosno prikupljenih količina, kako bi se mogao procijeniti volumen spremnika koji će se zatim opet postaviti u najskorijem mogućem roku – kazali su iz Holdingove radne skupine za provedbu nadzora pilot-projekta.

Podsjetimo, Zagrebački holding sa Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom provodi kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", kojom se Zagrepčane educira o pametnom gospodarenju otpadom jer će reciklaža kućnog otpada vrlo brzo postati obveza svih.

Sva pitanja vezana oko te kampanje građani mogu slati i Večernjem listu na mail gradska@vecernji.net, odgovor ćemo tražiti od Holdinga. A uz manjak spremnika stanare Zapruđa muči i veličina vrećica.

odvajanje otpada samo 1,2 posto Kako to da građani ne žele koristiti vrećice za odvajanje otpada? Bandić čisti Kampanja Pogledajte spot u kojem Bandić kuha i apelira na odvajanje otpada

Prevelike vrećice

– Prevelike su, naročito za razgradivi otpad. One su namijenjene da se u njima smeće skuplja 20 dana, a to je previše – zabrinuta je stanarka Božica Crnogaj.

Iz Holdinga kažu da veličine vrećica još razmatraju, no da će stanovnici moći odabrati onu vrećicu koja odgovara njihovim potrebama.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • miso:

    Otpad nije smeće. Odvajanje otpada od strane građana je neprihvatljivo. Otpad u cjelini treba voziti u 'Tvornice otpada', tamo ga stručno razvrstavaju znalci i iskoristivost je najveća. Da ne kažem da postoje tvornice za preradu otpada, iza kojih ostaje manje ... prikaži još!je od 5% za odlagališta, sve drugo se reciklira. Recikliraju se čak i stara odlagališta. Ovako se građane koristi kao smetlare, umjesto da rade štogod korisnije. Dio nezaposlenih može se zaposliti i u 'Tvornicama smeća'.