Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo 1,2 posto

Kako to da građani ne žele koristiti vrećice za odvajanje otpada?

odvajanje otpada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
07.05.2014.
u 08:03

Gradonačelnik Bandić obećao je da će kvartovi koji budu vodili u odvojenom prikupljanju otpada imati manje račune

Sto tisuća biorazgradivih i 200 tisuća posebnih vrećica Čistoće za miješani komunalni otpad podijeljeno je građanima, no oni ni u pilot-projektu u kojem se vrećice nisu naplaćivale uslugu nisu koristili.

Samo ih se 1,2 posto odazvalo i smeće odvajalo u posebne vrećice koje bi trebale potpuno zaživjeti s prvim danom srpnja kada Čistoća smeće neće odvoziti nikako drugačije osim iz novih kontejnera i spomenutih vrećica.

Sve dok Ministarstvo ne donese uredbu, radnicima zagrebačke Čistoće preostaje samo da građane upozoravaju – nakon uredbe jasnije će biti i koliko će iznositi i tko će uostalom ispisivati kazne onima koji se ne budu pridržavali pravila odvojenog prikupljanja otpada.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Reciklaža je preduvjet za život u ekološki osviještenom gradu, ali i put za pronalazak optimalnog modela financiranja i tehnologije kako ne bismo napravili preveliki kapacitet termičke obrade – poručio je gradonačelnik Milan Bandić svjestan činjenice da Zagrebu opasno curi rok – do kraja 2018. godine gotov mora biti centar za gospodarenje otpadom i termičku obradu otpada.

– Cilj je podići ekološku svijest građana. Da bismo što manje izdvajali iz lisnica, razdvajajmo, selektirajmo i reciklirajmo otpad – kazao je gradonačelnik nakon što je jučer u Graditeljskoj tehničkoj školi podijelio spremnike za odvojeno prikupljanje otpada koji će idućih dana biti dostavljeni svim srednjim školama i učeničkim domovima.

Bandić je obećao i da će oni kvartovi koji budu “vodili” u odvojenom prikupljanju otpada imati manje račune.

Komentara 20

SK
skladište
09:27 07.05.2014.

Još nisam vidjela ni jednu obavijest, ni za vrečice za smeće, ni za jedno uputstvo o načinu odlaganja smeća, ni za cijenu tih vrečica, ni gdje se vrečice kupuju, ni kada će kontejneri biti postavljeni u našoj zgradi, ničega toga nema u našem kvartu Vrbani i to Vrbani do Horvaćanske, a ne Vrbani III. Uputstva su općenita, kao da čitam školski uđbenik o odlaganju otpada, u našoj zgradi postoji spremnost za novi način odlaganja, ali smatram da treba obavijestiti upravitelje zgrada ili stavljati do 1.7.2104. na ulaze zgrada obavijesti o načinu odlaganja.Puni su nam sandučići raznoraznih letaka, a ovi o odlaganju otpada su stvarno neophodni. Lako je novčano kažnjavati, to ovom gradu i državi najbolje leži! Pomozite nam da naše smeće konačno nađe svoje pravo mjesto. Neka gradski službenici koji su za to zaduženi budu konkretni i dostupni svima, a ne samo onima koji vas kontaktiraju putem interneta. Malo više angažmana i dostupnosti kao i razumijevanja za savkodnevnicu dobro bi došlo. Tada se ne bi bespotrebno rasipala energija na nebitne stvari! Ja ću otići i u Holding raspitati se jer to sve nije mali problem, ali se odmah mogu kladiti da tamo ništa neću saznati. Bila bi sretna kad bi ovo pročitao netko nadležan!

LA
larala
12:53 07.05.2014.

pa naravno, tko ce koristiti u pilot projektu vrecice koje ce kasnije morati kupovati? inace, opet se radi ho-ruk...velika vecina građana uopce nema pojma kako razdvajati otpad a, dobar dio njih ni da im je to obaveza od 1.7...sve uu svemu, od 1.8. najkasnije 1.9. ponovo ce poceti nicati divlja odlagališta i šume ce biti zatrpane svim i svacim....al, to je ocito manje bitno...bitno da se mi prikazujemo ekoloski osvještenim i da grad zarađuje dodatno na vrecicama.... što bi uveli sistem u kojem bi oni koji razvrstavaju otpad bili nagrađeni manjim cijenama, jer sve osim miješanog zapravo nije otpad, kad to vrhnje moraju pobrati odabrani... i, da...broj kontejnera za staklo, papir, plastiku baš ne vidim da se nešto posebno povecao u gradu...

GG
goran.grdjan
12:35 07.05.2014.

Razvrstaj i plati, ne razvrstaš li platiti ćeš kaznu, zločin i kazna. Slažem se da treba razvrstavati otpad ali treba li taj posao platiti iz vlastitog novčanika. Bandić je obećao !? OBEČANJE LUDOM RADOVANJE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije