Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Zapruđu prodana većina POS stanova, traže se i u Samoboru

Za stanove se mogu javiti svi građani, ali prednost imaju sami Samoborci, a cijena kvadratnog metra iznosi 1100 eura.
17. siječnja 2015. u 12:00 8 komentara 6152 prikaza
Stanovi
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Grad Samobor raspisao je jučer javni poziv za prikupljanje zahtjeva radi utvrđivanja liste reda prvenstva za kupnju stana iz POS-ova programa. Tako će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) na tržište staviti stanove u ulici popularno zvanog Gundulićevog naselja.

Lista prvenstva

– Na prodaju će se staviti ukupno 48 stanova u četiri zgrade kojima je investitor RH. Zgrade su napola izgrađene, a APN će ih preuzeti s obzirom na to koliko će biti zainteresiranih - rekao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, te dodao da prednost imaju Samoborci, iako se mogu prijaviti i drugi građani.

Cijena stana, piše u natječaju, u skladu je s odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, pa bi se tako trebala kretati oko 1100 eura po četvornom metru. Zahtjevi se primaju do 27.veljače, a konačnu listu prioriteta utvrdit će gradonačelnik.

Prošlo je 13 godina otkako su izgrađeni posljednji stanovi iz programa društveno poticajne stanogradnje. Još 2002. prvi tzv. “Čačićevi stanovi” u Zagrebačkoj županiji izgrađeni su upravo u Samoboru. No, sudeći prema zainteresiranosti za POS-ove stanove u Zagrebu, koji su trenutačno u izgradnji u Zapruđu i Svetoj Klari, niti situacija u Samoboru ne bi trebala biti drugačija.

Dali bi i u najam

Naime, prema podacima s internetske stranice APN-a za stanove u Zapruđu, koji bi se trebali izgraditi do kolovoza 2016., zainteresirane su 1544 osobe, dok su do 5. siječnja 114 stana bila neprodana od ukupno njih 519. Trenutačno postoje 1544 potencijalna kupca za buduće stanove u Svetoj Klari. No, tamo je od 332 stana do 5. siječnja neprodano njih čak 289. Koliko će stanova uistinu biti prodano do završetka izgradnje u kolovozu još se ne zna, jer zainteresirani kupci moraju najprije riješiti problem novca, a sve je manje građana kreditno sposobno. U APN-u vide mogućnost da, ne prodaju li se, stanove iznajme.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Dajte koji stan Romima pa bu naglo pojeftinili !

 • navigra:

  Petra dobiva pare ispod stola o gradjevinske mafije da pise ovakve neistine. Prozirno i jadno, Petra.

 • bambi:

  skupo....jako skupo.....za te pare dobis ne pos stan......uvaljuju nam pos pod ne pos