Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP

U Velikoj Gorici gradi se bioelektrana za 65 milijuna eura

'elektrana01_nnn_gra_200911'
Foto: ''
1/3
21.09.2011.
u 09:00

Zasad je pripremljeno idejno-tehničko rješenje, a lokacijska i građevinska dozvola očekuje se do ljeta 2012. godine kada bi trebala početi i gradnja vrijedne investicije

U Velikoj Gorici, južno od jezera Čiče, potkraj iduće godine trebala bi početi gradnja bioelektrane-toplane na šumsku biomasu!

Spremno idejno rješenje

Investicija je to vrijedna 65 milijuna eura za koju će novac iz pretpristupnih fondova Europske unije namaknuti HEP – Obnovljivi izvori energije i HEP Toplinarstvo koji je, kako doznajemo, jedini vlasnik prvog takvog objekta na području cijele Hrvatske. Zasad je pripremljeno idejno-tehničko rješenje, a podnesen je i zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za procjenu utjecaja na okoliš.

– Bude li sve teklo prema planu, sve dozvole ishodit će se do ljeta 2012. godine, kada bi trebala početi i gradnja – kaže Marko Ružić, stručni savjetnik za zaštitu okoliša. Za gradnju bioelektrane izabrana je parcela kod postojeće trafostanice, koja se nalazi unutar gospodarske zone Štuki, a osnovno gorivo za pogon bit će drvna sječka.

– Sječka će se nabavljati od Hrvatskih šuma, s kojima HEP OIE još od 2007. godine ima potpisan Sporazum o suradnji na projektima obnovljivih izvora energije. Očekuje se da će u prosjeku 28 kamiona dnevno dopremati sječku u bioelektranu – objasnili su pak u HEP-u dodajući kako je predviđena godišnja bruto proizvodnja električne energije dovoljna za opskrbu oko 50 tisuća kućanstava.

Proradit će 2015. godine

Iako je puštanje u pogon bioelektrane predviđeno tek za 2015. godinu, njome će se smanjiti emisija ugljikova dioksida, ali i uštedjeti novac koji se danas troši za održavanje 16 postojećih toplinskih stanica.

– Nakon otvaranja bioelektrane, postojeće stanice, osim one u Galženici, koja će raditi na prirodni plin, bit će zatvorene – rekao je Ružić. No na pitanje hoće li investiciju od 65 milijuna eura građani osjetiti u džepu i hoće li im računi biti smanjeni, nitko nije znao odgovoriti. Energijom iz bioelektrane opskrbljivala bi se cijela Velika Gorica, osim okolnih sela i općina. Ipak, Grad V. Gorica iz svog proračuna za ovu investiciju neće uložiti ni kunu, već je samo korisnik.

– Grad je trebao otkupiti barem zemlju za gradnju i tako postati malim dijelom suvlasnik – komentira Marko Ružić. Ipak, Grad će svoju blagajnu podebljati naplatom poreza, prireza, doprinosa, naknada i koncesija, a ostvarit će i indirektnu korist – tijekom gradnje planirano je zapošljavanje do 120 Velikogoričana, a nakon gradnje stalno zaposlenje pronaći će najviše dvadesetak ljudi.

– To je samo još jedna potvrda da je Gorica u velikom investicijskom zamahu. Ovaj projekt jedan je od 30 investicijskih projekata Vlade RH. Svakako će znatno pridonijeti očuvanju okoliša – poručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Vucibatina
Vucibatina
09:30 21.09.2011.

Obečao Šuker ?

VI
Vito
07:39 22.09.2011.

HEP ulaže u prvu bioelektranu na šumsku masu u Hrvatskoj Zanimljivo... Možda su natragu ovog drugog naslova - Umjesto da radimo proizvode od drva, mi izvozimo trupce Tako ćemo barem proizvoditi struju od drva i smanjiti izvoz trupaca... Znadete liete li da se ispod Zagreba i Velike Goorice, čak i diljem Hrvatske, nalaze dovoljne količine vruće vode koja bi mogla i s manje ulaganja koristiti za pokretanje turbina elektrana i toplana? Ovako se samo stvara povoljno okruženje za još veće i bolje pljačkanje Hrvatske i njezine drvne mase...

VI
Vito
07:50 22.09.2011.

HEP – Obnovljivi izvori energije i HEP Toplinarstvo Mogu li oni objasniti kako se spaljenadrvna masamože svrstavati u obnovljive izvore energije? Drvo kao sirovina ima mnogo manju kaloričnu vrijednost od ugljena, mnogo se brže sijeku šume, nego troši ugljen pamiami je zanimljivo kako se netko želi dokopati novca za očito privatne potrebe jedne manje stambene zgrade... 50.000 kućanstava? Stanovništvo (2001.) - ukupno 63.517 stanovnika Grad V. Gorica iz svog proračuna za ovu investiciju neće uložiti ni kunu, već je samo korisnik. A korisnik je stanovnik, jer korisnik plaća račune proizvođaču...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije