Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularni kvartovi

U Utrini stan od 515 do 1.280 eura, a u Novoj vesi od 1.187 do 2.400 eura

28.08.2013., Zagreb - Gradjevinski radovi u Ninskoj ulici u Sesvetama.
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
02.03.2015.
u 17:00

Najtraženiji su stanovi na Kajzerici, gdje je prosječna cijena 1400 eura po kvadratu, i u Španskom

Cijena metra četvornog stana na Jarunu, Kajzerici i Španskom veća je nego cijena četvornog metra u Donjem gradu. Najskuplje su nekretnine u Šestinskom dolu i na Medveščaku, a slijedi ih Kajzerica. Najtraženiji su stanovi u Španskom, osobito u novogradnji, te na Kajzerici. Najmanja je potražnja za stanovima u centru Sesveta, gdje su cijene kvadrata ujedno i među najnižima u Zagrebu.

Pokazuju to podaci prvog službenog registra cijena nekretnina koje, zbog Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina iz lipnja prošle godine, vodi Grad. Spomenuti registar ima čak 695 cjenovnih blokova.

Vodi Ured za imovinu

– Procjena vrijednosti nekretnina nije prosjek cijena, a temelji se na obilježjima koja utječu na vrijednost kao što su vrsta i mjera građevinskog korištenja, kategorija zemljišta, površina i lokacija. Ako je riječ o izgrađenim nekretninama, onda su pored navedenih obilježja od presudnog značaja godina izgradnje, etaža, etažnost cijele nekretnine, način gradnje, stanje održavanja i sl. Osim navedenih obilježja kakvoće, za procjenu vrijednosti nekretnina od velikog je značaja i dan sklapanja ugovora odnosno starost ugovora – objašnjava Jasminka Lukač, pročelnica Ureda za imovinu.

Od Grada smo tražili da nam pošalju desetak cjenovnih blokova u različitim dijelovima grada.

Prema dobivenim podacima koji se odnose na treći i četvrti kvartal prošle godine, u kojemu su cijene neznatno pale, najskuplji je kvadrat plaćen u Novoj vesi – 2400 eura, dok je najjeftiniji kvadrat plaćen u Utrini – 515 eura.

Grad ima zbirku kupoprodajnih cijena za razdoblje od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2014. s podacima za isprave koje su pribavljene prije stupanja na snagu uredbe i nakon, kada isprave dostavljaju javni bilježnici.

Kupoprodaja nekretnina

– Potrebno je istaknuti da ne raspolažemo podatkom o broju sklopljenih kupoprodajnih ugovora, već samo podatkom o broju isprava evidentiranih u zbirci kupoprodajnih cijena – poručuju iz Ureda za imovinu.

Na kraju prošle godine imali su 10.207 ugovora o kupoprodaji nekretnina i 1860 ugovora o zakupu ili najmu prostora i stanova. Od tih kupoprodajnih ugovora najveći dio odnosi se na kupnju stana – njih 7410 – dok se na poslovne prostore odnosi 484 kupoprodajnih ugovora.

>> Neuređeni stan od 30 kvadrata ‘otišao’ za najam od čak 3000 kn

>> Ovo su lokacije i cijene stanova za najam koje država nudi u Zagrebu

>> Stanovi u Klari i Zapruđu 1083 i 1035 € po kvadratu

Komentara 9

BA
baniček
17:17 02.03.2015.

najbolji je ovaj u utrini za 560 eura/m2 , to je valjda na 20 katu nebodera koji se počeo klimati ko moj zub

BE
belimo
21:26 02.03.2015.

Sama cijena izgradnje(radovi+materijal) i to vrhunske kvalitete iznosi kod nas max 800 E/m2(pločice u nabavi 200 kn/m2,masivni parket,skuplje sanitarije,troslojni prozori,protuprovalna vrata itd). S obzirom da se rade uglavnom zgrade 5-8 katova gdje je BRP bar 3x veća od kvadrature gradilišta, cijena zemljišta(u 1/m2) rijetko prelazi 140 €/m2 stana. Treba dodati još dozvole,komunalije i projekt. To sve iznosi max 1.150 € /m2 sa uključenim PDV-om. Znači; vrhunska kvaliteta i dobra lokacija ...sve ostalo je extra profit bankara i mešetara. To se odnosi na kupnju novogradnje u "dobrom" kvartu. A koliko onda vrijedi stan koji je zrel za adaptaciju a nalazi se u periferiji?? Puno građevinaca je u stečaju i neki stanovi se već sada na 3-4 dražbi nudi za početne cijene od 700-800 €/m2. A kažu da tek sada dolazi prava kriza!! Treba se još samo malo strpiti sa kupnjom.

MA
maki
19:07 02.03.2015.

A Utrine najbolji kvart u zg sto se tice infrastrukure, 3 vrtica, osnovna skola, 3 srednje skole, dom zdravlja,tramvaj, bus, trznica, bazen, tko to ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije