Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gmazovi

U tjedan dana ulovili sedam zmija, bilo ih je čak i u središtu Zagreba

05.10.2014., Zagreb -  Mladen Svedrec pretrpio je ugriz zmije u zagrebackom naselju Bukovac. Mladen je nakon ugriza sjeo u automobil i odvezao se do KBC Rebro gdje su mu rekli da nemaju serum.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
09.06.2015.
u 14:00

Iz Dumovca: 
Nema razloga za paniku jer sve su bile neotrovnice i nisu opasne

Nesnosne vrućine ne vole ni zmije, svjesno je sve više Zagrepčana koji ih ovih dana teško zaobilaze čak i u srcu metropole. "Hvatači zmija" iz terenske službe skloništa za nezbrinute životinje Dumovec dnevno u prosjeku imaju bar jednu intervenciju lova na ove neželjene gmazove, s kojima muku muče i u Dalmaciji, Slavoniji, Istri... svugdje gdje su u potrazi za hranom ili pak za kakvim hladnijim mjestom u kući, podrumu ili vikendici.

Dominiraju neotrovnice

Iako do zaključenja ovog broja nismo doznali koliko je ugriza zabilježeno na području Zagreba – ima ih, ali su, nasreću, rijetki – neslužbeno se čuje u službama hitne pomoći i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Na Veterini su se ovih dana bavili i psom kojeg je za vrat ugrizla zmija. No vidjeti neku od njih posred ceste, uz tramvajsku prugu ili na kućnom pragu u ovo doba godine u Zagrebu nije ništa neuobičajeno – kaže nam Darko Ozmec, voditelj terenske službe Dumovca.

Njegova ekipa zmije je prije nekoliko dana po dojavi građana lovila i u središtu Zagreba, pokraj Mimare i Trga Francuske Republike, ali i u Koturaškoj kod osnovne škole, na Vrhovcu, u Šestinskom dolu... U proteklih sedam dana imali su čak sedam intervencija, no nema razloga za paniku. Sve su, tvrdi, bile neotrovnice – bjelice, smukulje i kravosasi – koje u gradu s puno zelenila imaju i dosta hrane, pogotovo ptičjih jaja, miševa ili štakora, koje obožavaju.

– Možda je i bolje pokraj kuće imati zmiju nego miševe i štakore, jer je korisna. U šest godina, koliko ovo radimo, uhvatili smo svega desetak otrovnica, riđovki i poskoka – kaže on.

Poskoci u pravilu obitavaju u kamenjaru Sljemena i obično ne zalaze u grad, a i riđovke se drže podalje od ljudi i životinja. No sve naše otrovnice i neotrovnice zaštićene su i zabranjeno ih je ubijati – objašnjava Ozmec, čiji će tim pune ruke posla imati sve do kraja ljeta. Zmije u srpnju i kolovozu u pravilu tragaju za vodom pa ih tada najčešće love u šahtovima i puštaju izvan grada.

Pazite na okućnice

Veterinarka Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja, koja je ovih dana zatrpana pozivima znatiželjnih, ali i prestrašenih građana, kaže da su i zmijama 32⁰ C previše pa traže hlad. Više-manje svaka će pobjeći od čovjeka ili je jednostavno zaobiđite, savjetuje ona. Iz kuća i vikendica najdjelotvornije se tjeraju bukom. Potom treba pregledati svaku prostoriju.

– Važno je održavati i okoliš oko kuća i vikendica jer u neurednim se okućnicama kote miševi, štakori i ostala hrana za zmije – kazala je ona.

Komentara 6

Avatar liquidsky
liquidsky
20:15 09.06.2015.

Gdje je sada gradonačelnik da se hvali kako će zubima pohvatati zagrebačke zmije? Ili da malo savjetuje veterinare kako se to radi jer je on još ka mali hvato ljutice golin rukaman i jeo ih za doručak. Frka, izgleda.

SM
SmellsLikeŠit
14:41 09.06.2015.

Kako se riješiti onih troglavih zmija, hdz-hns-sdp uhljeba?

DU
Deleted user
11:10 10.06.2015.

U Kini bi rekli, da je ovo godina zmija!!! Tu pod Ivanščicom, ove godine ima zmija koliko hoćete!!! Takva je godina, valjda. Jedne godine, zmije, druge komarci, treće zmije i komarci a četvrte političari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije