Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele zadržati mjeru

Sastanak Grada i majki: 'Tomašević nas je razočarao kao čovjek'

Zagreb: Majke nakon sastanka s Tomaševićem nisu došle do zajedničkog rješenja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
24.11.2021.
u 18:40

Nakon sastanka predstavnici roditelja odgojitelja dali su izjave

Buka oko ukidanja mjere roditelj odgojitelj u javnom prostoru već tjednima ne jenjava, a roditelji odgojitelji su poručili na tri dosadašnja prosvjeda kako neće odustati od inzistiranja na tome da i dalje uživaju svoja prava. U mnogo su navrata tražili i osobni sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a kako je najavio na press konferenciji prije nekoliko dana, održala se danas u 16 sati.

Četvrti je pak prosvjed najavljen za subotu u 17 sati ispred zgrade Gradskog poglavarstva. Nakon sastanka, inicijatori prosvjeda i predstavnici korisnika mjere, odnosno predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) Ana Marija Berbić Lacko, odvjetnik udruge HURO Marko Fak, predstavnica Inicijative "Djeca su budućnost" Ljiljana Dragić i demograf Stjepan Šterc, obratili su se medijima. Ispred zgrade Gradske uprave okupilo se desetak majki koje su došle pružiti podršku predstavnicima koji su trenutačno na sastanku.

- Mogu reći da nije došlo do nikakvih promjena. Mi smo predložili da gradonačelnik povuče ovaj prijedlog odluke iz procedure, da to ne ide na gradsku skupštinu u dvanaestom mjesecu, da se napravi temeljita analiza i da se formira radna skupina u kojoj bi sudjelovali naši predstavnici, međutim to je za sada odbijeno - rekao je odvjetnik udruge HURO Marko Fak nakon dvosatnog sastanka, izrazivši nadu kako će se dijalog s gradonačelnikom nastaviti, jer smatra kako se dosadašnja stečena prava korisnika moraju poštovati.

Inicijatori akcije potvrdili su kako se planirani prosvjedi i sve do sada najavljene aktivnosti nastavljaju po planu, te da nisu dobili nikakav termin budućih sastanaka.

- Udruga HURO i dalje inzistira na povlačenju ovog nacrta prijedloga odluke i na izradi ozbiljne stručne analize s kvalitetnim zaključcima. Moraju biti uključeni demografi, ekonomisti, socijalni pedagozi, ginekolozi. I na osnovu toga bi oni onda dalje mogli reagirati - rekla je Ana Marija Berbić Lacko ističući kako su sadašnju analizu napravile nedovoljno stručne osobe.

Demograf Stjepan Šterc smatra da bi se u cijelu priču trebala uključiti i država ukidanjem poreza na mjeru, s obzirom na to da se radi o oko 20 000 djece. Istaknuo je kako se u proračunima i grada Zagreba i države nalazi jako puno iracionalnih stavki koje su manje važne od ove.

- Iznenađuje ta razina tvrdoglavosti. Nisam osjetio od zadnjeg sastanka zapravo da su oni napravili nekakav pomak - dodao je.

- Nakon dva sata sve je na istome. Razočarane smo, ja sam razočarana kao čovjek. Ne mogu vjerovati da je netko toliko beskompromisan a radi se o sudbinama tisuća djece - zaključila je Ljiljana Dragić, osnivačica inicijative "Djeca su budućnost".

VIDEO Pogledajte snimke s prošlih prosvjeda roditelja odgojitelja

Komentara 96

RO
RogaBabaroga
21:32 24.11.2021.

ne razumije? imate djecu da bi dobivali naknadu? i još na to ste dobivale povrat poreza?!?! na temelju čega!? a mi ostale majke koje nismo mogle imati više djece, radimo negdje i nismo sa svojom djecom! po koji pravdi bi se vi od nas financirale? jer više dobijete novaca ovako nego da radite npr u nekom dućanu! zašto bi ja bila svom djetetu maćeha, radila da ga školuje, i sve ostalo, a vi.... raširiti noge i da mi još to lijepo država plati i na sve mi to još i porez vrati! pa to u ludom jasno da ne ide dugoročno!

DU
Deleted user
16:58 24.11.2021.

Najgluplja mjera u povijesti Zagreba - u Zagreb se useljavaju ljudi i ne treba poticati natalitet kod nekolicine sa parama drugih roditelja, rađe smanji ili ukini prirez.....Kako velika većina roditelja tako i ostali. Nije mi taj Tomašević neki pozitivni lik ali ovaj mu je potez stvarno vrhunski..... Onima koje imaju slabe kvalifikacije neka im se ponudi prekvalifikacija u menicinske sestre - imamo kronični manjak.

BR
Bruce
20:10 24.11.2021.

Zagreb nema problema s natalitetom. Neka to država uvede na područjima koja imaju. Ove profesionalne majke su sve još relativno mlade i zdrave, neka idu raditi, da pokažu svojoj djeci da ništa ne pada s neba. To bi bilo odgojno, a ne povlačiti ih po cijele dan po prosvjedima na kojima se samo govori "daj, daj, daj".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije