Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko su pobjednici iz susjedstva

U svom su kvartu “rasturili”, pobijedili su i veće stranke poput SDP-a i HDZ-a

Foto: Privatna arhiva
1/3
23.05.2017.
u 12:35

Lista “ZaKAJ? Za KAJzericu!” s tri vijećnika ulazi mjesni odbor, u Sopotu je najbolje prošla udruga građana, nezavisni kandidati u Žerjavincu dobili su na izborima gotovo 44 posto

Okupili su se nezadovoljni djelovanjem svojih mjesnih odbora.

Nakon brojnih aktivnosti, neki su osnovali i udrugu. Godinama su rješavali probleme u ime onih koji sjede u vijećima. I onda su se odlučili okušati na lokalnim izborima. To je sukus priče skupine građana koji su se angažirali u nekoliko zagrebačkih kvartova. A u prvom krugu izbora u nedjelju su “rasturili”.

Nismo ideološki obojeni

Pobijedili su veće stranke poput SDP-a, HDZ-a ili “bandićevaca”. No, složni su svi, kod njih se neće ponoviti priča “à la Most”, da s lokalne razine prijeđu na nacionalnu. Njih, kažu, zanima isključivo dobrobit kvarta u kojem žive. A to su prepoznali i njihovi sugrađani.

Udruga građana “ZaKAJ? Za KAJzericu!” tako je kao kandidacijska lista skupine birača uvjerljivo pobijedila u izborima za Mjesni odbor Kajzerica. Dobili su 37,45 posto glasova i tri vijećnika od njih sedam. Građani Sopota na čelu s Mladenom Devčićem također su najbolji u svom kvartu s 24,11 posto glasova, a isto se dogodilo u naselju Žerjavinec u Sesvetama, gdje je Branko Zmiša na izborima kandidirao vlastitu listu i osvojio 43,91 posto glasova te bio uvjerljivo ispred Stranke rada i solidarnosti, koja je osvojila 26,52 posto.

– Posljednjih je osam godina mjesni odbor vodio SDP i mislim da nisu napravili ništa korisno za naše mjesto, dapače, imali su nekoliko štetnih odluka – kaže novopečeni predsjednik Mjesnog odbora Žerjavinec, koji je već pokušao doći na tu poziciju, ali sada prvi put uspješno. Ovaj je 57-godišnjak nezaposlen, pa ističe kako se može posvetiti radu u odboru, a u slobodno je vrijeme i dopredsjednik Nogometnog kluba Prigorje. S njegove su liste u mjesni odbor ušli i igrač tog kluba Danijel Rogić te trgovac Robert Čižmek, obojica 33-godišnjaci.

U Sopotu će, pak, uz Mladena Devčića, grafičara po struci, u vijeće još jedan član njihove liste.

– Svi smo odrasli u Sopotu i imamo djecu koja odrastaju u Sopotu, ideološki smo neobojeni, a smatramo da u Mjesnom odboru trebaju biti ambiciozni i entuzijastični mladi ljudi iz našeg naselja, a ne predstavnici velikih stranaka – kaže Devčić te dodaje da su se dosad izborili za prijenos upravljačkih prava nad Sportsko-rekreacijskim centrom Sopot, koji je propadao, obnovili su i igralište Betonicu, a sljedeće će četiri godine posvetiti gradnji Društveno-kulturnog centra Sopot.

Na Kajzerici će, pak, raditi na tome da kvart promoviraju kao sportski, a zalagat će se, među ostalim, i za otvaranje ambulante. Činit će to Ana Gugić, inženjerka građevine zadužena za projektiranje mostova i tunela, koja je u udruzi “ZaKAJ? Za KAJzericu!” aktivna, uz predsjednika Ognjena Golubića, od samih početaka, kada su se angažirali u prikupljanju potpisa za gradnju škole i vrtića, a na izborima je nosila listu. U Vijeće Mjesnog odbora ušli su i Leonard Topić, vlasnik restorana “Didov san”, te Anja Asić Šižgorić, prodajna predstavnica medicinskih instrumenata. Uz njih, u Mjesnom odboru Kajzerica bit će i dva vijećnika s liste Bandić Milan 365, jedan s HDZ-ove te jedan SDP-ovac.

"Poznate face" iz tabora

Lokalne izbore nisu zaobišle ni neke “poznate face”. Glumac Vilim Matula kao predstavnik koalicije Zagreb je naš!, Nove ljevice, ORaH-a, Radničke fronte i stranke Za grad trebao bi biti predsjednik Mjesnoga odbora Knez Mislav u sklopu Gradske četvrti Donji grad, a bivši vaterpolist, HDZ-ovac Dubravko Šimenc bit će vijećnik u Mjesnom odboru Medveščak. U susjednom, Mjesnom odboru Ribnjak politiku će voditi “bandićevac” Milan Šećković, bivši vlasnik licence za izbor Miss Hrvatske, a u Mjesnom odboru Pongračevo na Trešnjevci kao predstavnik iste stranke vijećnica će biti voditeljica Vjekoslava Bach.

Komentara 1

AU
autoritet
01:23 24.05.2017.

Pa, što reći, sretno s djelovanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije