Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U svibnju počinju mijenjati vrelovodnu mrežu metropole

Radit će se do kraja ljeta 2023., a HEP Toplinarstvo u projekt ulaže 420 milijuna kuna
21. listopada 2020. u 14:45 0 komentara 404 prikaza
Zagreb: Na Aveniji Dubrovnik kod Utrina pukao vrelovod
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ni magistralni, a ni bilo koji drugi. Ne bu više pucalo, kažu u HEP Toplinarstvu, u kojem su, da spriječe sad već učestalo zatvaranje tople vode i grijanja Zagrepčanima, razvili detaljan plan. Cjeloviti prije, doduše, nego detaljan jer mijenjati planiraju sve cijevi ispod metropole. Koštat će to 420  milijuna kuna, radovi bi trebali početi u svibnju sljedeće godine, a trajati do kraja ljeta 2023. Ići će kvart po kvart, a razdoblje u kojem se vrelovodi neće dirati jest, naravno, zimsko jer nove predizolirane cijevi, koje će se postavljati tehnologijom beskanalnog polaganja, neće postavljati dok traje sezona grijanja. 

U fazama i uz pomoć EU 

Dokumentacija za “revitalizaciju vrelovodne mreže” pripremljena je, a javni bi se natječaj za izvođače radova trebao raspisati  u sljedeća dva tjedna. 

– Postojeća vrelovodna mreža grada Zagreba stara je četrdesetak godina te, kao takva, zbog brojnih puknuća i sanacija tijekom eksploatacije, a pogotovo tijekom zimskih mjeseci, predstavlja velike troškove u vidu održavanja te stvara probleme u opskrbi zbog učestalih prekida u isporuci toplinske energije. S obzirom na to da je cilj HEP Toplinarstva osigurati krajnje potrošače i korisnike pouzdanom i sigurnom toplinskom energijom, ovom zamjenom vrelovodne mreže osigurat će se i njezina  ekonomičnost – navodi se u dokumentaciji, u kojoj HEP Toplinarstvo ističe i kako će se čitav projekt realizirati “uz sufinanciranje iz Europskih strukturnih  fondova”.

A sad ono najvažnije, kvartovi u koje stižu nove cijevi jesu Siget, Sopot, Trnsko, Utrina, Donji grad, Folnegovićevo naselje, Kruge, Vrbik, Savica, Borovje, Sigečica, Gajevo, Staglišće, Jarun, Srednjaci, Cvjetno naselje, Trešnjevka te Voltino.

Toplana | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL  

Kao što smo već spomenuli, radovi bi trebali početi u svibnju sljedeće godine, a zahvati pod zemljom predviđeni su u tri faze. Prva je od 15. svibnja do 1. listopada te su u nju uključene zamjene vrelovodnih magistrala, među ostalim, na Kauzlarićevu prilazu, na križanjima Ukrajinske i Vatikanske, Heinzelove i Planinske, Vatikanske i SR  Njemačke, u Horvaćanskoj, Klanječkoj, Metalčevoj, u Jarunskoj kod Studentskog doma Stjepan  Radić. Druga faza traje u istom  razdoblju, ali 2022. godine, dok  će se 2023. godine raditi od 15. svibnja do 20. kolovoza. 

Zapad grada najkritičniji 

Najkraće će se radnici u poje dinom kvartu zadržavati trideset dana, a najduže punih 180. Već smo spomenuli da će se radovi izvoditi izvan sezone grijanja, a u područjima u kojima će se kopati i tri mjeseca, Zagrepčani ne bi trebali ostajati bez tople vode.

Velik dio Zagreba nema tople vode, opet je pukao vrelovod Loše vijesti Pukao magistralni vrelovod, zapad Zagreba od večeras nema toplu vodu

– Naručitelj je dužan osigurati isporuku toplinske energije za zagrijavanje potrošne tople vode krajnjim kupcima te se obustava toplinske energije po svakoj pojedinoj dionici mora unaprijed dogovoriti. Obustava toplinske energije po pojedinoj dionici ne smije trajati duže od ukupno tri tjedna. Početak i završetak radova ovise o vremenskim uvjetima koje nije moguće predvidjeti – kazali su u HEP Toplinarstvu.

Podsjetimo, zapadni dio grada posljednjih je mjeseci posebno kritičan, odnosno na tom području dogodila su se najčešća pucanja magistralnog vrelovoda, a kvartovi na zapadu ujedno su i među prvima u kojima će se početi s kopanjem.
 

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.